«Ιερέας πιθανότατα στη σαρκοφάγο της Αλεξάνδρειας»

Αιγύπτιοι ειδικοί πιθανολογούν ότι ανήκει σε ιερέα και όχι σε βασιλιά ή αυτοκράτοραΣε ιερέα που έζησε τον 4ο – 3ο αιώνα π.Χ. και όχι σε βασιλιά ανήκει πιθανότατα η τεράστια, μυστηριώδης, μαύρη γρανιτένια σαρκοφάγος που εντοπίστηκε πρόσφατα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου (η μεγαλύτερη που έχει βρεθεί ποτέ στην πόλη), κάνοντας πολλούς να ελπίσουν ότι επρόκειτο για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. 

Τουλάχιστον αυτό τονίζει στις τελευταίες δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Μουστάφα Ουαζίρι: «Ο τάφος χρονολογείται από το 400 ή το 300 π.Χ. και δεν φέρει πάνω του επιγραφές που να παραπέμπουν σε αυτοκράτορα ο βασιλιά».

Απαντήσεις

Οι οριστικές απαντήσεις για τον «ένοικο» του τάφου, όπως τόνισε ο Ουαζίρι, θα δοθούν όταν ανοιχτεί η σαρκοφάγος.

Πριν από αυτό, όμως, οι αιγυπτιακές Αρχές πρέπει να φέρουν εις πέρας τη δύσκολη αποστολή να ανασύρουν τη σαρκοφάγο στην επιφάνεια.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο Ουαζίρι επιχείρησε να απαντήσει και στις εικασίες που διατύπωσαν πολλοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (εμφανώς επηρεασμένοι από τα θρίλερ με τις αιγυπτιακές μούμιες) και αναπαρήχθησαν από μέσα ενημέρωσης, δηλαδή ότι το άνοιγμα της σαρκοφάγου θα έφερνε δήθεν την «κατάρα των Φαραώ» στον κόσμο.

Στο μεταξύ, χθες έγινε γνωστό ότι το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Γκίζας του Καΐρου, το μεγαλύτερο στον κόσμο που θα φιλοξενεί περισσότερα από 100.000 εκθέματα, θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες του το 2020, δηλαδή το αργότερο σε δύο χρόνια από σήμερα.
Τα εγκαίνια του μεγαλοπρεπούς μουσείου θα αποτελέσουν πολιτιστικό γεγονός παγκόσμιου βεληνεκούς και θα συνδυαστούν με το άνοιγμα των δύο νέων μεγάλων πόλεων της χώρας, της νέας διοικητικής πρωτεύουσας της Αιγύπτου και της νέας πόλης του Ελ Αλαμέιν.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα