Οργή των ΗΠΑ για τους ομήρους του Ερντογάν

Παρατείνεται η φυλάκιση του πάστορα Αντ. ΜπράνσονΑπό τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Το άκρως επικίνδυνο παιχνίδι της «δικαστικής ομηρίας» σε βάρος ξένων υπηκόων που παραμένουν -με σαθρά κατηγορητήρια- κρατούμενοι στις τουρκικές φυλακές επιμένει να παίζει η Αγκυρα, προκαλώντας βέβαια με τη στάση της την οργή της διεθνούς κοινότητας.

Χθες, τουρκικό δικαστήριο, κινούμενο και αυτό στη λογική των δικαστικών Αρχών της Αδριανούπολης, όπου παραμένουν φυλακισμένοι οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί, αποφάσισε τη συνέχιση της κράτησης του Αμερικανού πάστορα. Του ανθρώπου, ο οποίος κατηγορείται για τρομοκρατική δράση και κατασκοπία, σε μία υπόθεση που έχει δημιουργήσει μεγάλη ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Τουρκία. Ο λόγος για τον Αντριου Μπράνσον, τον πάστορα από τη Βόρεια Καρολίνα, ο οποίος έχει ζήσει στην Τουρκία επί δύο δεκαετίες και κατηγορείται ότι υποστήριξε την οργάνωση του Γκιουλέν, που η Αγκυρα θεωρεί υπεύθυνη για το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα νέα δεδομένα αναφέρουν τώρα πως ο Μπράνσον θα πρέπει πια να περιμένει τη 12η Οκτωβρίου, ημερομηνία για την οποία ορίστηκε η επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να δηλώσει πως θα αφεθεί ελεύθερος, αν κρίνει μάλιστα τη στάση των τουρκικών δικαστικών Αρχών απέναντι σε τέτοιες υποθέσεις.

Βέβαιες για τη θετική έκβαση της υπόθεσης δεν είναι ούτε οι ΗΠΑ. Χθες ο επιτετραμμένος των ΗΠΑ στην Τουρκία δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί για την κατάσταση του πάστορα αλλά και των άλλων Αμερικανών κρατουμένων και διεμήνυσε πως δεν πιστεύει ότι υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι ο πάστορας είναι ένοχος.
Την ώρα, πάντως, που η Αγκυρα κώφευε την Τετάρτη στις αμερικανικές αιτιάσεις, γινόταν γνωστό το νέο… κατόρθωμα της MIT, των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, των οποίων η «χάρη» έφτασε μέχρι την Ουκρανία. Εκεί, πριν από λίγα 24ωρα συνελήφθη Τούρκος blogger, αντιφρονούντας και υποστηρικτής του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Μάλιστα, το Anadolu μετέδιδε πως ο Γιουσούφ Ινάν απελάθηκε στην Τουρκία από την Ουκρανία – αν και το Κίεβο δεν επιβεβαίωνε την είδηση της απέλασης.

Το τέλος της δημοκρατίας…

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσε η ανάρτηση ενός σατιρικού σκίτσου για τον Ταγίπ Ερντογάν από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου!
Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος είχε αναρτήσει στο twitter γελοιογραφία που απεικονίζει διάφορα ζώα, οι μουσούδες των οποίων έμοιαζαν με τον Ερντογάν, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τέσσερις φοιτητές, που είχαν φτιάξει πρόσφατα πανό με την ίδια καρικατούρα κατά την τελετή αποφοίτησής τους και συνελήφθησαν. «Θα ανεχθείς την κριτική και το χιούμορ! Δεν μπορείς να το σταματήσεις στέλνοντας ανθρώπους στη φυλακή» έγραψε ο Κιλιτσντάρογλου, στον οποίο επιβλήθηκε το πρόστιμο-ρεκόρ των 75.000 δολαρίων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα