ΕΦΚΑ εναντίον… ΕΦΚΑ για τα σοβαρά λάθη στις συντάξεις. Πώς αποδεικνύεται η απάτη

Ο νομικός του φορέα Α. Κουτσόλαμπρος αποδομεί τις απαντήσεις της διοίκησης για τον λάθος υπολογισμό των συντάξεωνΡεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Σε υπόθεση «ΕΦΚΑ εναντίον ΕΦΚΑ» εξελίσσεται το ζήτημα των λανθασμένων, βάσει των σχετικών καταγγελιών, συντάξεων με τον συνυπολογισμό πλασματικών ετών, το οποίο ανέδειξε η «δημοκρατία» με το προχθεσινό αποκλειστικό, πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Εμμισθων Δικηγόρων και νομικός του ΕΦΚΑ Ανδ. Κουτσόλαμπρος (ένθετη φωτό πάνω), ο οποίος επισήμανε τη μη ορθή εφαρμογή του «νόμου Κατρούγκαλου», αποδομεί την απάντηση της διοίκησης, η οποία υποστηρίζει ότι «όλα βαίνουν καλώς».

Οπως όλα δείχνουν, για το θέμα (που αφορά πάνω από το 50% των νέων συντάξεων από τον Μάιο 2016 και μετά) θα επιληφθούν τα δικαστήρια.

Ακόμη μία φορά είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναγκαστεί το Ταμείο (όπως συνέβη με τις παράνομες παρακρατήσεις της εισφοράς ΑΚΑΓΕ από τις επικουρικές) στην καταβολή αναδρομικών σε χιλιάδες θιγομένους. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Γ’ Τμήματος της Διεύθυνσης Νομικής Υποστήριξης του ΕΦΚΑ, η απάντηση της διοίκησης του… ΕΦΚΑ βάσει της οποίας ο συνυπολογισμός των πλασματικών ετών γίνεται με ορθό τρόπο χωλαίνει νομικά στα εξής σημεία:

1 Η αδιάστικτη διατύπωση (παρ. 3, άρθ. 28 περί του υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης) δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι ο χρόνος ασφάλισης, που αποτελεί τον διαιρέτη για την εξεύρεση των συντάξιμων αποδοχών, είναι σταθερός και πραγματικός από 1/1/2002 και μέχρι την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης (ισοδυναμεί με τους μήνες αυτού του χρονικού διαστήματος).

2 Η διατύπωση (περ. δ, παρ. 2) του ίδιου άρθρου δεν μπορεί να αντιστρέψει την αδιάστικτη διατύπωση της παρ. 3, για τους εξής λόγους:

α) Σε κανένα σημείο δεν ορίζεται ότι ο αναγνωριστέος χρόνος προσμετράται στο χρονικό διάστημα από 1/1/2002 μέχρι την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.

β) Ακόμη κι αν ερμηνευτεί σε σχέση με τη συνολική ρύθμιση του άρθρου 28, έρχεται σε αντίθεση με τη διατύπωση της περ. α’ για τους μισθωτούς («ο μέσος όρος υπολογίζεται ως πηλίκον της διαίρεσης του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών διά του συνολικού χρόνου ασφάλισής του»).

γ) Επίσης, έρχεται σε αντίθεση με τη διατύπωση για τους αυτοαπασχολουμένους («εισόδημα νοείται το ποσό που θα αποτελούσε το ασφαλιστέο μηνιαίο εισόδημα, αν εκλαμβανόταν ως μηνιαία εισφορά το ποσό που πράγματι καταβλήθηκε για κάθε μήνα ασφάλισης, συνυπολογιζομένων, με αναγωγή κατά κεφαλήν, τυχόν υφισταμένων κοινωνικών πόρων υπέρ των αντίστοιχων ταμείων»).

δ) Εάν ο νομοθέτης ήθελε να συνυπολογίζονται οι μήνες του αναγνωρισθέντος χρόνου ασφάλισης, θα το όριζε ρητά όπου καθορίζεται ο γενικός τρόπος υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών.

3 Περί του άρθρου 34 και του πλασματικού χρόνου, κατά τη ρητή διατύπωση των διατάξεων του άρθρου 40 του νόμου 3996/2011 και τις οδηγίες της σχετικής εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας, ο πλασματικός χρόνος χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την προσαύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης (όχι για τη μείωσή της).

—-

Διαμαρτυρία από τους απόμαχους ελεύθερους επαγγελματίες

Συνεχίζουν τις δυναμικές κινητοποιήσεις οι συνταξιούχοι. Χθες, τα μέλη της Ενωσης Συνταξιούχων Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών Αθηνών και Περιχώρων πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΕΦΚΑ. Διαμαρτύρονται για την περικοπή των προσωρινών συντάξεων σε αρκετούς συνταξιούχους, για την καθυστέρηση στην έκδοση των συντάξεων χηρείας, αλλά και για να δοθεί λύση για τους ασφαλισμένους που, αν και έχουν τα όρια ηλικίας, χρωστούν πάνω από 20.000 ευρώ και δεν μπορούν να βγάλουν σύνταξη.

Μεταξύ των αιτημάτων τους είναι η επαναφορά των συντάξεων χηρείας στα προ Μνημονίων επίπεδα και η άμεση έκδοση των συντάξεων χηρείας. Ταυτόχρονα, ζητούν να μην υπάρξει καμία διακοπή προσωρινής σύνταξης μέχρι την έκδοση της οριστικής, αλλά και σύνταξη με βάση τις καταβληθείσες εισφορές για όλους τους αυτοαπασχολουμένους που έχουν συμπληρώσει συντάξιμη ηλικία και δεν μπορούν να ρυθμίσουν το σύνολο ή τμήμα των οφειλών τους.

Επίσης, οι συνταξιούχοι διεκδικούν την οριστική διαγραφή όσων οφειλών έχουν απομείνει. Ο υποδιοικητής τούς είπε ότι οι προσωρινές συντάξεις κόβονται στους δικαιούχους των οποίων θα εκδοθούν οι κανονικές και υποσχέθηκε να ενεργήσει για να επισπευσθούν οι διαδικασίες. Σχετικά με τους ασφαλισμένους που χρωστούν πάνω από 20.000 ευρώ, τους είπε ότι το ζήτημα είναι σοβαρό και θα λάβει υπ’ όψιν την πρότασή τους να τους χορηγείται σύνταξη ανάλογη με τις εισφορές που έχουν καταβάλει και όποιο χρέος να διαγραφεί.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα