Η Ανατολική Αττική σε ρυθμούς Κτηματολογίου

Σε ποιες περιοχές θα πρέπει να δηλωθούν τα ακίνητα. Προθεσμίες και δικαιολογητικάΑπό τον
Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Σε ρυθμούς… Κτηματολογίου κινούνται από χθες αρκετές περιοχές της Ανατολικής Αττικής. Οι κάτοικοι των κοινοτήτων Βαρνάβα, Γραμματικού του Δήμου Μαραθώνα και Καλάμου, Καπανδριτίου, Μαρκοπούλου Ωρωπού, Νέων Παλατίων, Σκάλας Ωρωπού, Συκαμίνου και Ωρωπού του Δήμου Ωρωπού έχουν στη διάθεσή τους τρεις μήνες (έως τις 23 Οκτωβρίου 2018) για να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους. Η αντίστοιχη προθεσμία για τους κατοίκους εξωτερικού και το Ελληνικό Δημόσιο εκπνέει στις 23 Ιανουαρίου 2019.

Για κάθε ακίνητο ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει τέλος κτηματογράφησης ύψους 35 ευρώ, ενώ για τους βοηθητικούς χώρους, όπως αποθήκες και γκαράζ, καταβάλλεται τέλος αξίας 20 ευρώ.
Τα ακίνητα τα οποία δεν θα δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης θα καταγραφούν στις Αρχικές Εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και εφόσον δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες, θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους είτε αυτοπροσώπως στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητό τους είτε ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr.
Μαζί με τη δήλωση πρέπει να προσκομίσουν όλα τα απαιτούμενα έγγραφα στο Γραφείο Κτηματογράφησης, προκειμένου να υπολογιστεί το τέλος κτηματογράφησης και να εκδοθεί το έντυπο προσωρινής καταχώρισης δήλωσης και υπολογισμού τέλους.

Στο συμπληρωμένο έντυπο της δήλωσης θα πρέπει να επισυναφθούν φωτοαντίγραφα των τίτλων που τεκμηριώνουν τα δικαιώματα σε ακίνητα (π.χ. συμβόλαια) και φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου. Θα χρειαστεί ακόμα οι ιδιοκτήτες να επιδείξουν έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο ΑΦΜ του δηλούντος (π.χ. εκκαθαριστικό Εφορίας, λογαριασμός ΔΕΗ κ.λπ.). Εν συνέχεια, πρέπει να γίνει η πληρωμή του τέλους στις συνεργαζόμενες τράπεζες, από τις οποίες οι πολίτες θα λάβουν παραστατικό πληρωμής.

Το παραστατικό αυτό θα το προσκομίσουν στο Γραφείο Κτηματογράφησης και θα παραλάβουν το αποδεικτικό υποβολής δήλωσης, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία. Σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να σκανάρει τα συνυποβαλλόμενα έγγραφα, ενώ η πληρωμή του τέλους γίνεται μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα