Ελληνικό τεστ σάλιου για διαβήτη

Εντοπίζει τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης πολύ πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτωνΜε ένα τεστ σάλιου, ικανό να αντικαταστήσει τις μετρήσεις γλυκόζης που γίνονται με τρύπημα, Ελληνες επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του διαβήτη και την πρόληψη των επιπλοκών του. Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο «Frontiers in Physiology», οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αθηνών διαπίστωσαν ότι κάποιες πρωτεΐνες στο σάλιο προδίδουν τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε νεαρά άτομα με διαβήτη τύπου 1, πολύ πριν από την εμφάνιση των κλινικών συμπτωμάτων. Το εύρημα θεωρούν ότι θα μπορούσε να συμβάλει στην πρώιμη διάγνωση και πρόληψη των επιπλοκών της νόσου – στο καρδιαγγειακό σύστημα, στους νεφρούς, στα μάτια και τα νεύρα. 

Μέχρι σήμερα, ο μόνος τρόπος για την πρόληψη αυτών των επιπλοκών ήταν η προσεκτική παρακολούθηση των επιπέδων του σακχάρου και η χορήγηση της ανάλογης δόσης ινσουλίνης. «Η παρακολούθηση των τιμών του σακχάρου με τρύπημα προκαλεί δυσαρέσκεια και εμποδίζει τη συμμόρφωση», ειδικά όταν μιλάμε για παιδιά ή εφήβους, εξήγησε η καθηγήτρια Ελένη Βασταρδή από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Η συλλογή σάλιου είναι το πιο ελκυστικό διαγνωστικό μέσο όταν έχουμε να κάνουμε με παιδιά, καθώς είναι εύκολη, απλή, ανώδυνη και μη επεμβατική» πρόσθεσε. Το σάλιο μας περιέχει χιλιάδες πρωτεΐνες που παράγονται από τους σιελογόνους αδένες και τα ούλα μας, με ρόλο στην επούλωση, στην πέψη, στην καταπολέμηση νοσημάτων.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η ποσότητα καθεμιάς από αυτές τις πρωτεΐνες, που όλες μαζί ονομάζονται «σιελογόνο πρωτεΐνωμα», διαφέρουν μεταξύ των υγιών ατόμων και των ατόμων με διαβήτη. Συγκρίνοντας το πρωτεΐνωμα υγιών ατόμων και ατόμων με καλά ρυθμισμένο διαβήτη τύπου 1, οι ερευνητές δεν εντόπισαν σημαντικές διαφορές.

Οι αρρύθμιστοι, όμως, είχαν πολύ διαφορετικό πρωτεϊνικό προφίλ – ακόμη κι αν και δεν είχαν εκδηλώσει κάποια επιπλοκή. «Τα σημάδια της παθολογίας του διαβήτη υπάρχουν, ακόμη κι αν δεν έχουν εκδηλωθεί με τη μορφή επιπλοκών. Με το τεστ σάλιου θα μπορούμε να εντοπίσουμε τους ασθενείς που κινδυνεύουν περισσότερο από επιπλοκές» τόνισε η κυρία Βασταρδή.

Η κυρία Βασταρδή και η ομάδα της χαρακτηρίζουν το πρωτεΐνωμα «καθρέπτη της υγείας και της ασθένειας ενός ατόμου», που «μπορεί να αλλάξει δραματικά το τοπίο στην περίθαλψη».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα