Κάλλας, η Μαρία Ναυπλιώτου

Η ηθοποιός υποδύεται την ντίβα της όπερας στο έργο του Τέρενς Μακ Νάλι «Masterclass», που ανεβαίνει για πρώτη φορά μετά το 1998Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Από… Κλυταιμνήστρα, την οποία ενσαρκώνει στην καλοκαιρινή παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου «Ηλέκτρα», Μαρία Κάλλας! Η Μαρία Ναυπλιώτου, η αγαπημένη ηθοποιός, είναι εκείνη που θα υποδυθεί την Ελληνίδα «ντίβα της όπερας», την κατά κόσμον Μαρία Καλογεροπούλου, στο ενδιαφέρον θεατρικό έργο του Τέρενς Μακ Νάλι «Masterclass», το οποίο θα κάνει πρεμιέρα τον χειμώνα στο «Μικρό Χορν».

Η πρεμιέρα έχει οριστεί για τις 7 Νοεμβρίου, τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο ιδιαίτερα δραστήριος Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, ενώ τη θεατρική διασκευή έχει κάνει ο Στρατής Πασχάλης.

Ποιο είναι, όμως, το θέμα του «Masterclass»; Ο Μακ Νάλι περιγράφει στο θεατρικό κείμενό του το περίφημο σεμινάριο που παρέδωσε η σπουδαία λυρική ερμηνεύτρια την ακαδημαϊκή περίοδο 1971-1972, στη διάσημη μουσική ακαδημία της Νέας Υόρκης, τη Σχολή Τζούλιαρντ. Επρόκειτο για 23 δίωρα μαθήματα και το ακροατήριο της Κάλλας αποτελούνταν από 25 σπουδαστές, τους οποίους επέλεξε η ίδια, κάνοντας οντισιόν σε συνολικά 300 λυρικούς ερμηνευτές.

Σύμφωνα με τους μαθητές της, η Κάλλας σε αυτό το μοναδικό σεμινάριο ήταν μια απαιτητική επαγγελματίας, η οποία μπορεί να ζητούσε πολλά από το κοινό της, ωστόσο ήταν ταυτόχρονα τρομερά υπομονετική και ενθαρρυντική με τους εκκολαπτόμενους καλλιτέχνες.

Στις ΗΠΑ

Το θεατρικό έργο του Μακ Νάλι γράφτηκε και παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 1995, με πρωταγωνίστρια τη Ζόι Κάλντγουελ, πρώτα στη Φιλαδέλφεια της Αμερικής και κατόπιν στο Μπρόντγουεϊ, σημειώνοντας μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία.
Τον ρόλο της Μαρίας Κάλλας έχουν ενσαρκώσει σπουδαία ονόματα του παγκόσμιου κινηματογράφου και του θεάτρου, μεταξύ των οποίων η Φανί Αρντάν, η Φέι Νταναγουέι, αλλά και η Πάτι Λουπόν.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι στην Ελλάδα το θεατρικό έργο έχει παρουσιαστεί μονάχα μία φορά, την περίοδο 1997-1998, στο θέατρο της Κάτιας Δανδουλάκη, με τη γνωστή ηθοποιό να κρατά τον ομώνυμο ρόλο. Τη σκηνοθεσία είχε κάνει ο Μιχάλης Κακογιάννης και την απόδοση του κειμένου ο Μάριος Πλωρίτης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα