Στα αδέλφια Καλλιτσάντση η διοίκηση της Ελλάκτωρ

Θρίλερ στην ψηφοφορία για το νέο Δ.Σ. «Υπέρ» ψήφισε σχεδόν το 53%. Η πλευρά Μπόμπολα «έχασε» για περίπου 5.000.000 €Από τον
Φώτη Κόλλια

Την ανάκληση του σημερινού διοικητικού συμβουλίου της Ελλάκτωρ και την αντικατάστασή του με εννεαμελές Δ.Σ., που προτείνει η πλευρά των αδερφών Αναστάσιου και Δημήτρη Καλλιτσάντση, ψήφισε χθες η επαναληπτική γενική συνέλευση της τεχνικής εταιρίας που πραγματοποιήθηκε με απαρτία 78,07%. Η πρόταση των αδερφών Καλλιτσάντση στηρίχθηκε από το 53% των ψήφων, κυρίως μέσω της σχεδόν μαζικής στήριξης ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Η ψηφοφορία εξελίχθηκε σε θρίλερ, καθώς οι δύο πλευρές βρίσκονταν πολύ κοντά σε ψήφους μέχρι να αρχίσει η καταμέτρηση ορισμένων ξένων θεσμικών, αλλά τελικά επιβεβαιώθηκαν τα προγνωστικά των τελευταίων ημερών που ήθελαν να επικρατούν οι αδερφοί Καλλιτσάντση και η πρωτοβουλία Change4Ellaktor. Η πλευρά των Λεωνίδα Μπόμπολα και Δημήτρη Κούτρα έχασε με μικρή διαφορά, καθώς προσέλκυσε το 45,5% των ψήφων. Σημειώνεται πως υπέρ της τελευταίας πλευράς ψήφισαν αρκετά μικρότερα ξένα χαρτοφυλάκια, ενώ κάποια άλλα προτίμησαν την αποχή. Κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν πως η πλευρά Μπόμπολα έχασε την Ελλάκτωρ για 4.000.000-5.000.000 ευρώ. «Αν είχε επενδύσει αυτό το ποσό για να αγοράσει μετοχές της εταιρίας, θα επικρατούσε χθες στην ψηφοφορία» λένε με νόημα.

Η εταιρία μέσω της οποίας συμμετέχουν στην Ελλάκτωρ οι αδερφοί Καλλιτσάντση, η Pemanoaro Limited, που κατέχει 49.136.167 μετοχές, είχε ζητήσει νωρίτερα ονομαστική κλήση και φανερή ψηφοφορία για το συγκεκριμένο, όγδοο θέμα της γενικής συνέλευσης. Οι τράπεζες, που ελέγχουν περί το 4% των μετοχών της Ελλάκτωρ, απείχαν από την ψηφοφορία, γεγονός που επισημάνθηκε από την πλευρά Καλλιτσάντση.

Συνολικές ευθύνες

Το διοικητικό συμβούλιο που πρότεινε η πλευρά των αδερφών Καλλιτσάντση είναι οι Γιώργος Προβόπουλος (πρόεδρος), Αναστάσιος Καλλιτσάντσης (διευθύνων σύμβουλος), Δημήτρης Καλλιτσάντσης, Αλέξης Κομνηνός, Τάκης Δουμάνογλου, Ελένη Παπακωνσταντίνου, Μιχάλης Κατούνας, Δέσποινα Μαρκάκη και Ιορδάνης Αϊβάζης.
Πριν από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης είχε δηλώσει πως «αν χάσουμε δεν θα μετέχουμε στο διοικητικό σχήμα, γιατί δεν συμφωνούμε. Θα είμαστε μέτοχοι, θα φροντίζουμε για τα συμφέροντα της εταιρίας, αλλά στον βαθμό που και η άλλη πλευρά φροντίζει επαρκώς για τα συμφέροντα δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ελπίζω πως και το ίδιο θα ισχύσει και από την άλλη πλευρά, αν χάσει».

Στην αρχική παρουσίασή του ο Λεωνίδας Μπόμπολας είπε πως «έχει γίνει μεγάλη συζήτηση και κριτική για τη διοίκηση της Ελλάκτωρ. Προέρχεται από συγχώνευση πολλών κατασκευαστικών εταιριών που ήταν οικογενειακές επιχειρήσεις… Περάσαμε αυτά τα 20 χρόνια στη λογική των συνδυασμένων οικογενειακών επιχειρήσεων και παρά τη μετοχική υπεροχή που είχα δεν επέβαλλα την άποψή μου στους συνεταίρους μου, αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονταν ομόφωνα. Η διοίκηση ήταν συλλογική και οι ευθύνες συλλογικές σε επίπεδο μητρικής. Η μητρική ήταν ανίσχυρη, γιατί τις θυγατρικές εταιρίες τις διοικούσαν μέτοχοι και είχαν σχεδόν πλήρη αυτοτέλεια από τη μητρική».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα