ΕΚΤ: Συνεδρίαση «βαρόμετρο» για τις ελληνικές τράπεζες

Θα αποφασίσουν για εποπτεία στη χώρα μας και παροχή ή μη ρευστότητας με χαμηλό κόστος. Τα είπαν Ντράγκι – ΣτουρνάραςΣτη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη Φρανκφούρτη αναμένεται να ξεκαθαριστεί η θέση της κεντρικής τράπεζας για τη μεταμνημονιακή εποπτεία της χώρας μας και τη διατήρηση ή μη του waiver, δηλαδή της κατ’ εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρων, ώστε να χορηγεί η ΕΚΤ ρευστότητα με χαμηλό κόστος στις ελληνικές τράπεζες.

Η ευρωτράπεζα θα βάλει στο μικροσκόπιό της τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Με βάση τις μέχρι τώρα δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του μέλους του Δ.Σ. της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, πιθανότερο θεωρείται ότι η κεντρική τράπεζα θα βάλει τέλος τόσο στις προσδοκίες για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ όσο και στη συνέχιση του waiver μετά την ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου στις 20 Αυγούστου. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι δεν θα προκαλέσει πρόβλημα στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν ήδη στραφεί στην αγορά repos για να αντισταθμίσουν την απώλεια του waiver. Επίσης, θα δρομολογήσει τις διαδικασίες για την αυτόνομη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που θα πραγματοποιήσουν οι τεχνοκράτες της κεντρικής τράπεζας.

Επικοινωνία

Η αντίστοιχη ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), που αποτελεί τμήμα της έκθεσής του για την Ελλάδα, έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί αύριο Παρασκευή στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου στην Ουάσινγκτον. Η έκθεση έχει προαναγγελθεί ότι θα δημοσιοποιηθεί στις αρχές Αυγούστου και αναμένεται να συμπεραίνει πως τα μέτρα ελάφρυνσης που αποφασίστηκαν στο Eurogroup έχουν βελτιώσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά μόνο σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, έως το 2032.

Στο μεταξύ, χθες το πρωί ο κ. Ντράγκι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, στον οποίο εξέφρασε τη βαθιά λύπη του για τις ανθρώπινες απώλειες και την καταστροφή από τις φονικές πυρκαγιές στη χώρα μας. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ζήτησε από τον διοικητή της ΤτΕ να ενημερώσει σχετικά και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στη συνεδρίασή τους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα