Πολύ αργά για δάκρυα

Παρηγοριά στον άρρωστο με τα… γνωστά και τετριμμένα για τους ανασφάλιστους
Ξαναζεσταμένο φαγητό με δωρεάν γεύματα για άπορους μαθητές στα σχολεία
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται -τώρα- να λύσει με ελεημοσύνες  τα φοβερά προβλήματα πού έχει δημιουργήσει το πιο σκληρό Μνημόνιο όλων των εποχών (που εφαρμόζει)
Σε παράλληλο σύμπαν (και) ο Τσίπρας, μιλά για «κοινωνικό κράτος» τη στιγμή που η ανεργία συνεχίζει να καλπάζει, τα νοσοκομεία καταρρέουν, η αγορά στεγνώνει και η υπερφορολόγηση φτωχοποιεί ακόμα και όσους έχουν κάποιο στοιχειώδες εισόδημα

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το άρθρο

Η Θέση μας: ΧΥΔΑΙΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΑΣΘΕΝΩΝ

Διαβάστε online την «δημοκρατία» , εδώ

Διαβάστε επίσης:

►Noor One! «Σφυρίζουν» τα ισόβια
Την ανωτάτη των ποινών ζήτησε η εισαγγελέας. Την Τρίτη η τελική απόφαση. 

►Ο Αλαφούζος για το πάρτι με Ντόρα και Μαρινάκη!
Η κατάθεση στην Εξεταστική για τα θαλασσοδάνεια

► «Σκούπα» της Αστυνομίας με μπουλντόζα σε καταλήψεις
Συνελήθφησαν 44 άτομα σε χειρουργικής ακρίβειας επιχείρηση

►Αγωνία για τις νέες περικοπές μισθών στους στρατιωτικούς

►Ο… Γιώργος διακοπές στην Ιο με τον Μπλερ
Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορείται στην Αγγλία για εγκλήματα πολέμου

►Σε κακή βραδιά ο «θρύλος» 
Εκνευρισμένος ο κόσμος στο Καραϊσκάκη μετά το 0-0 με τη Χάποελ Μπερ Σεβά

►«Λυπάμαι, ο Τραμπ θα εκλεγεί πρόεδρος»
Η προφητεία του ανατρεπτικού σκηνοθέτη Μάικλ Μουρ για τη μάχη στις ΗΠΑ

►Europol: Τέρατα του Ισλάμ (και γυναίκες) ζουν ανάμεσα μας


Ρεπορτάζ
Σπύρος Κάραλης

Ψίχουλα κοινωνικής ελεημοσύνης δίνει ο Αλέξης Τσίπρας, στέλνοντας στα συσσίτια τις πιο φτωχές ομάδες του πληθυσμού, και μάλιστα… πανηγυρίζοντας! Ο πρωθυπουργός, αφού δεν κατάφερε να υλοποιήσει ούτε μία από τις υποσχέσεις του για αποκατάσταση των αδικιών και της ακραίας φτώχειας, έρχεται τώρα να ανακοινώσει «μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης» που ουσιαστικά αποτελούν την πιστοποίηση της αποτυχίας του. Ομως, είναι πλέον «πολύ αργά για δάκρυα», αφού η σκληρή αλήθεια είναι ότι και επί ΣΥΡΙΖΑ επλήγη βαρύτατα ακόμα και η λεγόμενη «μεσαία τάξη», η ανεργία καλπάζει και οι μισθοί συρρικνώθηκαν ραγδαία.

Σε απευθείας μετάδοση, χάριν επικοινωνιακών αναγκών, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες, στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κυβερνητικής Πολιτικής, επτά πυλώνες ενός σχεδιασμού που (θεωρητικά μόνο) στοχεύει στην ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και αφορούν την Υγεία, τη κοινωνική ασφάλιση, τη αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την προστασία της εργασίας, την αντιμετώπιση της ανεργίας, τη στεγαστική πολιτική και την Παιδεία. Στην πράξη, οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα θυμίζουν τη λαϊκή ρήση «να σε κάψω, Γιάννη, να σε αλείψω λάδι», αφού αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στην πρωτοφανή εξαθλίωση που βιώνει η ελληνική κοινωνία από την εξαετή εφαρμογή μέτρων της ακραίας λιτότητας, τα οποία και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υλοποιεί.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε: ζεστό φαγητό για 30.000 μαθητές σε 270 δημοτικά σχολεία, επέκταση του προγράμματος «Σχολικά γεύματα», δωρεάν ρεύμα σε 90.000 νοικοκυριά και δωρεάν νερό σε 58.000 νοικοκυριά, δωρεάν μετακίνηση των ανέργων με τις αστικές συγκοινωνίες και προστασία των πολιτών που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το οποίο θα ξεκινήσει να δίνεται το 2017.

  • Στον τομέα της Υγείας: μέτρα για την ιατρική κάλυψη των ανασφαλίστων και δωρεάν φάρμακα στους κατόχους βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας, με υποσχέσεις ότι εντός του 2017 θα λειτουργήσουν οι πρώτες μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  • Στην κοινωνική ασφάλιση: προστασία των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων και για άθροισμα συντάξεων κύριας και επικουρικής έως 1.300 ευρώ τον μήνα, καθιέρωση της εθνικής σύνταξης, δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση ακόμα και για όσους μπήκαν αργά στην αγορά εργασίας, επανεκκίνηση της καταβολής των εφάπαξ, ενώ θα δοθούν έως τον Ιούνιο του 2017 1,6 δισ. ευρώ σε δικαιούχους εφάπαξ και νέων συντάξεων.
  • Στη στεγαστική πολιτική: συγκροτείται φορέας ακινήτων που θα προσφέρει σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες κρατικά διαμερίσματα (!) τα οποία σώθηκαν από το κύμα των ιδιωτικοποιήσεων. Προστατεύεται η πρώτη κατοικία. Ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών των άτοκων στεγαστικών δανείων δικαιούχων του ΟΑΕΔ, προερχόμενων από τον τέως Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, που θα αφορά 100.000 δανειολήπτες
  • Στην αντιμετώπιση της ανεργίας: επανασχεδιασμός των προγραμμάτων για τους ανέργους, ώστε να μην πηγαίνει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων στα ιδιωτικά ΚΕΚ, αντί για τους ίδιους τους ανέργους, οκτάμηνη διάρκεια των προγραμμάτων από τους δήμους και προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης για 165.000 ανέργους,
  • Στην προστασία της εργασίας: επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, αποφυγή των μαζικών απολύσεων και του εργοδοτικού lock out, και συνταγματική κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως το μοναδικό μέσο για τον προσδιορισμό του μισθού. Επιτάχυνση της καταβολής των επιδομάτων αφερεγγυότητας σε μεγάλες ομάδες εργαζομένων που η επιχείρησή τους κήρυξε πτώχευση («Ελευθεροτυπία», Neoset, Alapis, Στακόρ), ενώ δόθηκε έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 1.000 ευρώ κατ’ άτομο σε απολυμένους πολλών εταιριών.
  • Στην Παιδεία: ιδρύονται νέα ειδικά σχολεία και νέα τμήματα ένταξης, και θα προσληφθούν εντός του καλοκαιριού περίπου 800 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.

Πυρ για τις εξαγγελίες από την αντιπολίτευση

Εντονα αντέδρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους. Για «επικοινωνιακή παράσταση δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας, που κανείς δεν ακούει και κανείς δεν πείθεται» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος: «Θα συμβουλεύαμε τον κ. πρωθυπουργό να αποφεύγει κάθε είδους μεγαλόστομες διακηρύξεις. Εάν θέλει να έχει την πραγματική εικόνα, ας επικοινωνήσει απευθείας με τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ανέργους, τους αγρότες, τους πολυτέκνους, τους μικρομεσαίους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και κυρίως τους νέους, που εξαιτίας της πολιτικής του δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και έχουν χάσει κάθε ελπίδα βελτίωσης της ζωής τους».

«Πρωταπριλιά διαρκείας»

Το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι βρίσκεται σε «πρωταπριλιά διαρκείας» όσον αφορά και τους οικονομικά ασθενέστερους, και «φυσικά δεν λέει ούτε λέξη για ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, προοπτική και ελπίδα για τον τόπο».
Το Ποτάμι σημείωσε ότι «μετά το προχθεσινό σουαρέ στον κήπο, με τις περί συνταγματικής αναθεώρησης ανακοινώσεις, είχαμε νέα φιέστα με ανακοινώσεις για το κοινωνικό κράτος».
Το ΚΚΕ αναφέρει ότι «η λεγόμενη “κοινωνική πολιτική” είναι η ταξική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., η οποία πήρε την αντιλαϊκή σκυτάλη από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει τη φτωχοποίηση του λαού για λογαριασμό του κεφαλαίου».
Τέλος, η Ενωση Κεντρώων τονίζει ότι «οι συγκεκριμένοι πυλώνες είναι απλώς στόχοι, οι οποίοι στην πράξη δεν έχουν επιτευχθεί. Η Ελλάδα είναι ένα απέραντο χάος και χρειάζεται σκληρή δουλειά για να ισορροπήσουμε».

Αιχμές (πάλι) Τζιτζικώστα για Κυριάκο

Σε διαφορετική γραμμή από την επίσημη της Ν.Δ. εμφανίστηκε για ακόμη μία φορά ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας άφησε και πάλι αιχμές για τη στρατηγική που εφαρμόζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Πειστικό πολιτικό λόγο παρουσιάζεις όταν εμφανίσεις συγκεκριμένες συγκροτημένες προτάσεις. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ακούσει ακόμη τέτοιες προτάσεις από τη Ν.Δ. και αυτό που περιμένουμε όλοι είναι ο Σεπτέμβριος. Διότι τον Σεπτέμβριο θα παρουσιαστούν το πρόγραμμα και οι προτάσεις της Ν.Δ. για την έξοδο της χώρας από την κρίση» τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας. Και συνέχισε: «Δεν αρκεί για ένα κόμμα ιστορικό και υπεύθυνο, όπως η Ν.Δ., να λέει “φύγετε”, “δεν κάνετε”, “είστε επικίνδυνοι”. Σωστό, αλλά δεν αρκεί. Πρέπει να συνοδευτεί και από προτάσεις ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες, όχι μια από τα ίδια».
Μάλιστα, χαρακτήρισε «αποτυχία για τη Ν.Δ. αν δεν προσεγγίσει το 40%». Οπως φαίνεται, ο κ. Τζιτζικώστας έχει αποφασίσει να αποτελέσει έναν διαφορετικό πόλο εντός της Ν.Δ.

Ισοδύναμα-ψίχουλα για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ

Τα μέτρα για την αναπλήρωση της απώλειας σε όσους δικαιούχους του ΕΚΑΣ απώλεσαν το επίδομα, λόγω των περικοπών στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής.
Στα αντισταθμιστικά μέτρα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για όλους όσοι είδαν να κόβεται το ΕΚΑΣ και άλλες, που ισχύουν για όσους είχαν απώλειες από ένα ύψος και πάνω.
Ειδικότερα, για όλους τους συνταξιούχους από τους οποίους κόπηκε το ΕΚΑΣ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πλήρη απαλλαγή τους από τη φαρμακευτική δαπάνη, δηλαδή πλέον η συμμετοχή τους στην προμήθεια φαρμάκων θα είναι μηδενική.
Για όλους όσοι είχαν απώλεια εισοδήματος από 30 ευρώ θα υπάρξει απαλλαγή από την παρακράτηση της εισφοράς Υγείας ύψους 6% από τις συντάξεις τους.

Κάρτα σίτισης

Για όσους οι απώλειες από την περικοπή του ΕΚΑΣ υπερβαίνουν τα 115 ευρώ προβλέπεται ένταξή τους στο μέτρο της προπληρωμένης κάρτας σίτισης, μέσω της οποίας θα καλύπτεται περίπου το 1/3 των απωλειών.
Σε δικαιούχους που έχασαν το ΕΚΑΣ, αλλά είναι χρονίως πάσχοντες με αναπηρία σε ποσοστό 80% και άνω, το ΕΚΑΣ θα επανέλθει και δεν θα υπάρξει τελικώς η περικοπή του.
Τέλος, για έγγαμα ζευγάρια συνταξιούχων που κόπηκε το ΕΚΑΣ και στους δύο συζύγους προβλέπεται η επαναφορά του βοηθήματος στον σύζυγο με τη μικρότερη σύνταξη.

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα