Εικαστικό σεργιάνι στο Αιγαίο

Γνωστοί Ελληνες και ξένοι καλλιτέχνες εκθέτουν στα νησιά δημιουργίες τουςΑπό τη
Γιώτα Βαζούρα

Θαλασσινά τοπία, αλμύρα και καλοκαιρινή διάθεση. Αυτά είναι τα τρία συστατικά που συνθέτουν το τρίπτυχο των φετινών εκθέσεων οι οποίες πραγματοποιούνται την περίοδο αυτή σε διάφορα νησιά της χώρας.

Το «Αιγαίο τραγουδάει τα μπλουζ» είναι ο τίτλος της ενδιαφέρουσας έκθεσης που φιλοξενείται στην αίθουσα τέχνης Venus Art Gallery του Astir of Paros, στην οποία συμμετέχουν σημαντικοί σύγχρονοι Ελληνες εικαστικοί καλλιτέχνες, υπό την επιμέλεια της Βέτας Ρεντζεπέρη – Μιχαηλίδη. Συγκεκριμένα, στην έκθεση παίρνουν μέρος οι καλλιτέχνες Γιάννης Κουτσούρης, Μαρία Κτιστοπούλου, Απόστολος Λάβδας, Χριστόφορος Μπαλαμπανίδης, Αγγελος Παναγιωτίδης, Αγγελος Ραζής, αποδίδοντας καθένας με τον δικό του τρόπο τις διαφορετικές απόψεις του αιγαιοπελαγίτικου τοπίου και της θαλασσινής αύρας. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 30 Σεπτεμβρίου.

• Στην κοσμική Μύκονο, πάλι, το ενδιαφέρον των φιλότεχνων αναμένεται να προσελκύσει η μεγάλη έκθεση του παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνη Ρίτσαρντ Ορλίνσκι, ο οποίος παρουσιάζει για πρώτη φορά μια σειρά έργων του στην Ελλάδα. Η έκθεση φιλοξενείται στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν τα πλέον αντιπροσωπευτικά έργα του, εμπνευσμένα από την ποπ κουλτούρα, δημιουργίες από άγρια ζώα και από εικονικά αντικείμενα. Ως τις 19 Αυγούστου.

• Με κεραμικά έχει πλημμυρίσει την περίοδο αυτή το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στην όμορφη Ρόδο. Στο εμβληματικό μνημείο του νησιού φιλοξενείται μια ενδιαφέρουσα έκθεση με μοναδικά αντικείμενα από την πλούσια συλλογή κεραμικών του Γιάννου Θ. Ιωαννίδη, τα οποία προέρχονται από την περίφημη βιομηχανία «ICARO – Ικαρος», που λειτούργησε στη Ρόδο επί σειρά δεκαετιών. Η εν λόγω έκθεση περιλαμβάνει κεραμικά και αδημοσίευτο αρχειακό υλικό, που διατρέχουν όλη την περίοδο λειτουργίας του εργοστασίου, το οποίο δημιουργήθηκε από τους Ιταλούς τη 19η Δεκεμβρίου του 1928, στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου σχεδίου για την εκβιομηχάνιση και την ανάπτυξη της Δωδεκανήσου. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 31 Δεκεμβρίου.

• Τις «Οψεις της Μνήμης» διερευνά η Γκαλερί Citronne του Πόρου αυτή την περίοδο, και καλεί πέντε διακεκριμένους εικαστικούς να διερευνήσουν το εν λόγω ζήτημα. Οι καλλιτέχνες Γιάννης Αδαμάκος, Τάσος Μαντζαβίνος, Αγγελος Παπαδημητρίου και Γιάννης Ψυχοπαίδης συγκροτούν, καθένας από διαφορετική οπτική και με ατομική ερμηνεία, έναν θεματικό άξονα της μνήμης παρουσιάζοντας σχετικά έργα τους. Ως τις 30 Σεπτεμβρίου.

• Το Μέγαρο Γκύζη στα Φηρά της Σαντορίνης παρουσιάζει ως τις 31 Αυγούστου την έκθεση χαρακτικής του Γιάννη Ευθυμιάδη με τίτλο «Θηρογένεια», στην οποία ο καλλιτέχνης επιχειρεί την αποτύπωση του αρχέγονου τοπίου της Σαντορίνης απομονώνοντας τα υλικά που το συναπαρτίζουν.

• Στις Σπέτσες η Ελληνογαλλίδα ζωγράφος Ολγα Καραδήμου θα παρουσιάσει στην αίθουσα τέχνης και συναυλιών «Μελίνα Μερκούρη» του νησιού μια σειρά ζωγραφικών δημιουργιών της με πρωταγωνιστές τα συμπαθητικά… γαϊδουράκια. Τα συμπαθητικά τετράποδα αποτελούν μέρος της ζωής του νησιού, όπου δεν επιτρέπεται η διέλευση των τροχοφόρων οχημάτων. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 5 Αυγούστου.

«Ενας αιώνας ελληνικά επιβατηγά πλοία»

Μια πρωτότυπη έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Ενας αιώνας ελληνικά επιβατηγά πλοία» παρουσιάζεται στην Επαυλη Τσιροπινά της Σύρου. Ο Γεώργιος Φουστάνος παρακολουθεί μέσα από αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες του την εξέλιξη της επιβατηγού ναυτιλίας των Ελλήνων στον διεθνή στίβο καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα και ως τις αρχές του 21ου μέσα από το ιστορικό 125 πλοίων. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τα μέσα Σεπτεμβρίου και εντάσσεται στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης «Σύρος Πολιτισμός 2018».

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα