Η «Καρένινα» με τη γλώσσα του σώματος

Το Θέατρο Βαχτάνγκοφ παρουσιάζει στο Ηρώδειο το αριστούργημα του Τολστόι, σε μία παράσταση ολότελα διαφορετικήΑπό τη
Γιώτα Βαζούρα

Η Αννα Καρένινα σε αυτήν την παραγωγή χορεύει! Το ρωσικό Θέατρο Βαχτάνγκοφ παρουσιάζει την ιστορία της διάσημης ηρωίδας του Λέοντος Τολστόι, επιστρατεύοντας τη γλώσσα του χορού, της μουσικής και της μιμικής, αντικαθιστώντας ολοκληρωτικά τη λογοτεχνική γλώσσα του έργου. Αυτήν την παράσταση θα έχει την ευκαιρία να δει το αθηναϊκό κοινό στις 5 και τις 6 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο, μια εξαιρετική παραγωγή που έχει αποθεωθεί σε όλο τον πλανήτη και την οποία πριν από μερικά χρόνια είχαμε απολαύσει ξανά στην Ελλάδα.

Οπως αναφέρουν οι συντελεστές του ιστορικού ρωσικού θιάσου, η ιδέα του ανεβάσματος της «Αννα Καρένινα» ανήκει στον καλλιτεχνικό διευθυντή και καθοδηγητή στην πρωτοπορία του παγκόσμιου θεάτρου Ρίμας Τούμινας.

Την παράσταση, που έκανε πρεμιέρα στη Μόσχα στις 28 Απριλίου 2012, σκηνοθετεί ένα νέο ταλέντο του ευρωπαϊκού θεάτρου, η βραβευμένη σκηνοθέτρια και χορογράφος Αντζελίκα Χόλινα, η οποία ανήκει στο δυναμικό του θεάτρου από το 2008, έχοντας δώσει μια νέα πνοή στον ιστορικό θίασο. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι οι ηθοποιοί του θιάσου Βαχτάγκοφ για τις ανάγκες της πρωτότυπης αυτής παράστασης έμαθαν να χορεύουν σε χρονικό διάστημα-ρεκόρ, κατά τη διάρκεια των προβών. Ολο αυτό το διάστημα οι ηθοποιοί απαρνήθηκαν τις λέξεις και μίλησαν τη γλώσσα του χορού με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην κινούνται απλά στον χώρο, αλλά να φαίνεται σαν να απαγγέλλουν και το κείμενο του Τολστόι.

Τον Καρένιν θα υποδυθεί ο λαϊκός καλλιτέχνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Γιεβγκένι Κνιάζεφ, ένας από τους πιο αναγνωρισμένους ηθοποιούς του ρωσικού θεάτρου και κινηματογράφου. Τον ρόλο της Αννα, από την άλλη, ερμηνεύει η διακριθείσα με τα Βραβεία «Villanueva» και «Crystal Turandot» Ολγα Λέρμαν, ενώ στον ρόλο του Βρόντσκι θα δούμε τον Ντμίτρι Σολομίκιν, έναν από τους πιο ταλαντούχους νέους πρωταγωνιστές του θιάσου. Τους λοιπούς ρόλους ερμηνεύει ο 30μελής θίασος του ιστορικού Βαχτάνγκοφ.

Καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή παίζει και η εξαιρετική μουσική επένδυση του Αλφρεντ Σνίτκε, η οποία συμβάλλει στη σκιαγράφηση των προσώπων του δράματος και υπογραμμίζει το βάθος, τη λεπτότητα και την αληθοφάνεια των χαρακτήρων. Η μουσική παρτιτούρα αποτελείται από αποσπάσματα έργων του συνθέτη και συντάσσεται οργανικά με την πλαστικότητα της κίνησης, δίνοντας την αίσθηση ότι γράφτηκε ειδικά γι’ αυτήν την παράσταση.

• info: Η χορογραφημένη παράσταση σε δύο πράξεις «Aννα Καρένινα» θα παρουσιαστεί στις 5 και τις 6 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο. Στις 21.00.

Σπουδή στη ζήλια και την υποκρισία 

Η «Αννα Καρένινα», που έγραψε ο Λέων Τολστόι, είναι η συναρπαστική ιστορία μιας γυναίκας που αψήφησε τις συμβάσεις της εποχής της και έφτασε με την παθιασμένη προσωπικότητά της έως την αυτοκαταστροφή. Το ξεχωριστό αυτό έργο, ένα από τα κορυφαία αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, αποτελεί μια συγκλονιστική τοιχογραφία της ρωσικής κοινωνίας του 19ου αιώνα και μια διαχρονική σπουδή στη ζήλια, την ενοχή, την υποκρισία και στο ερωτικό ένστικτο, που συγκινεί έως και σήμερα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα