Δημήτρια με θέατρο… αλλιώς!

Η Ελλη Χρυσίδου εξηγεί πώς η πόλη μπορεί να γίνει «αγορά» νέου πολιτιστικού προϊόντοςΑπό την
Ελένη Σκάρπου

Το θέατρο ανήκει στις τέχνες που αγαπάμε, σε αυτές που θέλουμε να εμπλεκόμαστε συχνά ως θεατές, που περιμένουμε να μας χαλαρώσουν και να μας προβληματίσουν, να μας αφήσουν να βγάλουμε συμπεράσματα, αλλά και να μας δείξουν έναν δρόμο. Και επειδή η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που της λείπει το θέατρο… στόχος είναι να το αναδείξουμε και εκτός συνόρων.

Αυτός είναι ο στόχος των φετινών 53ων Δημητρίων που αρχίζουν στις 29 Σεπτεμβρίου, στη διάρκεια των οποίων θα εγκαινιαστεί το 1ο Θεατρικό Showcase, με παραστάσεις όπως «Frida κι άλλο», «Εσύ: Τα στοιχεία», «Οιδίπους», «Ο Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας», «Mute», «Περιμένοντας τον Γκοντό», «Το δαχτυλίδι της μάνας», «Relic», «After the campsite: Από δω κι εμπρός», «Επαναστατικές μέθοδοι για τον καθαρισμό της πισίνας».

Σπουδαίο δυναμικό

«Η παραγωγή πολιτισμού στον τόπο μας είναι σημαντική και σύγχρονη. Εχουμε ένα σπουδαίο καλλιτεχνικό δυναμικό, υπάρχουν όμως αδυναμία και ένας συνδυασμός προβλημάτων όταν πρέπει αυτό να συνευρεθεί και να αναμετρηθεί στη διεθνή σκηνή. To showcase έχει αυτόν τον ρόλο: Αναλαμβάνει να δημιουργήσει τις δυνατότητες προώθησης και προβολής σε διεθνή φεστιβάλ, σε ξένες αγορές. Πιστεύουμε ότι η πόλη μας μπορεί να λειτουργήσει ως η νέα “αγορά” σύγχρονου πολιτιστικού προϊόντος και για την ίδια αλλά και για τους δημιουργούς» δηλώνει η Ελλη Χρυσίδου, αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στο showcase αυτό θα παρευρεθούν σημαντικοί άνθρωποι του θεάτρου από διάφορες χώρες, εξάγοντας με αυτόν τον τρόπο το θεατρικό ταλέντο σε μέρη που διατηρούν μια ξεχωριστή θεατρική παράδοση από την Πορτογαλία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, τη Βουλγαρία, τη Βοσνία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Σερβία, τη Ρουμανία, την Τουρκία, την Ααυστρία, τη Γεωργία και το Ισραήλ.

Αγνοούν το ελληνικό «σανίδι

«Το πρόβλημα με το θέατρό μας είναι ότι, ενώ έχει να παρουσιάσει εκατοντάδες παραστάσεις κάθε χρόνο, ελάχιστες είναι εκείνες που συμμετέχουν σε ξένα φεστιβάλ. Γενικά οι ξένοι αγνοούν το ελληνικό θέατρο, τι γίνεται στη χώρα μας. Από αυτό το όχι ιδιαίτερα ευχάριστο δεδομένο ως σημείο εκκίνησης αποφασίσαμε να πάρουμε το ρίσκο της οργάνωσης ενός ελληνικού showcase, γιατί πιστεύουμε πως έτσι προσφέρουμε μια πλατφόρμα προβολής και ενδεχόμενης διακίνησης του ελληνικού θεάτρου στο εξωτερικό. Ελπίζουμε να δικαιωθούμε στο τέλος. Μέχρι στιγμής έχουν προσκληθεί 15 καλλιτεχνικοί διευθυντές από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά φεστιβάλ, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν ελληνικές παραγωγές. Το showcase αρχίζει στις 5 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 10 Οκτωβρίου» δηλώνει ο Σάββας Πατσαλίδης, σύμβουλος επί των θεατρικών στα φετινά Δημήτρια και καθηγητής του ΑΠΘ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα