Moody’s: Αναβάθμιση, αλλά…

Οι ελληνικές τράπεζες έγιναν «θετικές», ωστόσο λειτουργούν σε περιβάλλον κρίσηςΣτην αναβάθμιση των προοπτικών των ελληνικών τραπεζών από «σταθερές» σε «θετικές» προχώρησε χθες ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, βασιζόμενος στον δραστικό περιορισμό της στήριξης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος από τον Εκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) και στην εκτίμηση ότι οι κίνδυνοι χρηματοδότησης και ενεργητικού των τραπεζών θα βελτιωθούν τους επόμενους 12-18 μήνες. 

Ωστόσο, ο οίκος επισημαίνει ότι το περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργούν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα παραμένει προβληματικό και δεν περιμένει να αρθούν πλήρως οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) πριν από το τέλος του 2019.

Η έκθεση

Στην έκθεσή του ο Moody’s σημειώνει ότι, μετά την τελευταία απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), το ανώτατο όριο άντλησης ρευστότητας από τον ELA μειώθηκε για τις ελληνικές τράπεζες στα 8,4 δισ. ευρώ.

Μέσα στην τελευταία τριετία η έκθεση των τραπεζών στον δανεισμό του ELA περιορίστηκε, συνεπώς, κατά 80,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς έχουν μηδενίσει την έκθεσή τους και μέσα σε λίγους μήνες αναμένεται να συμβεί το ίδιο και με τις Alpha Bank και Eurobank.

Οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία θα διατηρήσει το θετικό momentum της, εφόσον η κυβέρνηση επιδείξει αποφασιστικότητα στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Προβλέπουν δε ανάπτυξη ύψους 2% για φέτος και 2,2% για το 2019, η οποία αναμένεται να βασιστεί στην ισχυρή αύξηση των εξαγωγών και στον κλάδο των υπηρεσιών. Οσον αφορά την κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών, η έκθεση θεωρεί ότι η εικόνα είναι καλή, καθώς ο δείκτης CET1 για το σύνολό τους διαμορφώθηκε στο 15,8% τον Μάρτιο, προσθέτοντας όμως ότι το μεγάλο μέγεθος των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων συνεχίζει να υπονομεύει την ποιότητα αυτών των κεφαλαίων.

Για τη διαφαινόμενη απώλεια του waiver, δηλαδή της δυνατότητας των τραπεζών να αντλούν χαμηλού κόστους ρευστότητα από την ΕΚΤ χρησιμοποιώντας ως ενέχυρα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, ο Moody’s εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, καθώς «οι ελληνικές τράπεζες είναι σε θέση να αναχρηματοδοτήσουν το όποιο ποσό επηρεαστεί μέσω της διατραπεζικής αγοράς με οριακά μεγαλύτερο κόστος».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα