Γερμανικό καψώνι διαρκείας με τη δόση των 15 δισ.

Ανοιξε ο δρόμος για να εκταμιευθεί τις προσεχείς ημέρες η τελευταία δανειακή δόση του 3ου Μνημονίου……καθώς η Επιτροπή Προϋπολογισμού του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου (Bundestag) ενέκρινε χθες κατά πλειοψηφία την επικαιροποιημένη έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών για την ολοκλήρωση του προγράμματος και την αποδέσμευση των 15 δισ. ευρώ που εκκρεμούν.

Η έκθεση περιλάμβανε την παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ έως το τέλος του 2018 στα πέντε νησιά του Αιγαίου που πλήττονται περισσότερο από την προσφυγική κρίση καθώς και τα ισοδύναμα μέτρα ύψους 28.000.000 ευρώ, τα οποία δεσμεύτηκε να λάβει η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να καλύψει το δημοσιονομικό κόστος από την εξάμηνη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ.

Ως γνωστόν, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς (φωτό) είχε θέσει βέτο στην εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ στο τελευταίο Eurogroup, με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα είχε δεσμευτεί για την πλήρη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ από την 1/7. Χθες ο κ. Σολτς δήλωσε στην Deutsche Welle: «Τώρα το πρόγραμμα θα μπορεί να λήξει και η Ελλάδα να είναι μελλοντικά σε θέση να σταθεί στα πόδια της».

Το καψώνι της Bundestag είναι ότι θα συνεχίσει να έχει λόγο για τα ελληνικά δρώμενα και στο μέλλον. Δηλαδή, από το τέλος του έτους και κάθε έξι μήνες θα εξετάζει αν η Ελλάδα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, ώστε να δικαιούται να της αποδοθούν τα κέρδη της γερμανικής Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας από ελληνικά ομόλογα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα