Στο φως ο «εξηπλωμένος κύων»

Το «Αθέατο Μουσείο» του Αρχαιολογικού βγάζει από τις αποθήκες μία ιδιαίτερη, σπάνια ρωμαϊκή σαρκοφάγοΤο 18ο πολύτιμο αντικείμενό του, ένα σπάνιο ταφικό μνημείο που απεικονίζει έναν ξαπλωμένο μικρό σκύλο, υποδέχεται το «Αθέατο Μουσείο», η δράση που υλοποιεί το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών. 

Το μνημείο είναι μια μικρή μαρμάρινη σαρκοφάγος των ρωμαϊκών χρόνων με την ολόγλυφη μορφή ενός μικρού σκύλου στο κάλυμμά της. Ο «εξηπλωμένος μικρός κύων» εντοπίστηκε τον χειμώνα του 1937 στον Εθνικό Κήπο της Αθήνας και μεταφέρθηκε στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου. Το έργο αναδύθηκε πρώτη φορά την περασμένη Δευτέρα στην αίθουσα 34 του μουσείου («αίθουσα του βωμού») και θα παραμείνει εκεί ως την Κυριακή 21 Οκτωβρίου.

Η έκθεσή του στο «Αθέατο Μουσείο» πλαισιώνει την περιοδική έκθεση «Αδριανός και Αθήνα. Συνομιλώντας με έναν ιδεατό κόσμο», που εγκαινιάστηκε στις 28 Νοεμβρίου 2017 και θα διαρκέσει ένα έτος. Από αυτόν τον μήνα ως τον Οκτώβριο οι αρχαιολόγοι του μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες και κάνουν μαζί τους έναν περίπατο στην αρχαία Αθήνα, για να γνωρίσουν τις συνήθειες των κατοίκων και την αγάπη για τα ζώα συντροφιάς.

Σπάνια αντικείμενα

Κάτω από τις πολύβουες αίθουσες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κρύβεται ένας ξεχωριστός κόσμος. Αγάλματα, χρυσά κοσμήματα, πολύτιμα χάλκινα σκεύη αλλά και προσωπικά καθημερινά αντικείμενα περιμένουν υπομονετικά τη στιγμή που θα γίνουν το κέντρο της προσοχής. Το «Αθέατο Μουσείο» άρχισε να υλοποιείται το 2015. Από τότε και κάθε δύο μήνες παρουσιάζει στο κοινό ένα σπάνιο κρυμμένο αντικείμενο.

To πρώτο έκθεμα που είδε το φως ήταν το «δαχτυλίδι του Θησέα», ένα μυκηναϊκό σφραγιστικό δαχτυλίδι, που βρέθηκε τυχαία στα Αναφιώτικα, στη διάρκεια των εργασιών για την επέκταση του παλαιού μουσείου τη δεκαετία του 1950. Αλλα σπάνια αντικείμενα ήταν το «σκεύος μαρμάρινον παραδόξου χρήσεως», δηλαδή μία μαρμάρινη πλάκα με μικρογραφική παράσταση αρχαίου ελαιουργείου που χρησίμευε ως κάλυμμα κιβωτίου για τη συγκέντρωση χρηματικών ποσών, τα οποία ίσως να σχετίζονταν με την παραγωγή του ελαιολάδου, «η Τρωική Συλλογή της Σοφίας Σλήμαν», δηλαδή πήλινα αγγεία, εργαλεία, μικροευρήματα και μαρμάρινα ειδώλια, που βρέθηκαν στις ανασκαφές του Ερρίκου Σλήμαν στην Τροία τη δεκαετία του 1870 και δωρήθηκαν μετά τον θάνατό του από τη Σοφία Σλήμαν, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

• Info: Ημερομηνίες παρουσιάσεων μνημείου: 19 Αυγούστου, 14 και 16 Σεπτεμβρίου, 19 και 21 Οκτωβρίου. Ωρα έναρξης: 13.00. Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητες η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Πληροφορίες και συμμετοχές στα τηλέφωνα: 213-2144856, 213-2144858, 213-2144866 και 213-2144893.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα