Καταρρέει η τουρκική λίρα και ο Ερντογάν απειλεί με Γκιουλέν!

Ολοταχώς για κραχ η Τουρκία • Η λίρα έφτασε στις 5,0630 ανά δολάριο! Θηλιά στην Αγκυρα οι κυρώσεις των ΗΠΑΑπό τη
Θεανώ Καρούτα 

Στα… τάρταρα βρέθηκε χθες η τουρκική λίρα, που υποχώρησε για πρώτη φορά στο επίπεδο-ρεκόρ των 5 λιρών έναντι του δολαρίου (η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε στις 5,0630 λίρες ανά δολάριο), μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την επιβολή κυρώσεων σε δύο υπουργούς του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, εξαιτίας της υπόθεσης του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει ένα πέμπτο της αξίας του φέτος, εξαιτίας του αυξανόμενου πληθωρισμού και των ανησυχιών για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας. Την ίδια ώρα ο γενικός δείκτης στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης BIST 100 σημείωνε χθες πτώση κατά 2%, με τις τραπεζικές μετοχές να ακολουθούν την ίδια πτωτική πορεία.

Οι κυρώσεις σε βάρος των υπουργών Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ και Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού έχουν οδηγήσει στο ναδίρ τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Αγκυρα, ενώ η τουρκική κυβέρνηση απειλεί ότι θα λάβει μέτρα σε αντίποινα και τέσσερα κόμματα της τουρκικής Βουλής (AKP, CHP, MHP και IYI) με κοινή δήλωσή τους διαμαρτύρονται «με τον πιο έντονο τρόπο».

Εντονα αντέδρασε και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, που κάλεσε τις ΗΠΑ να αναιρέσουν τη «λανθασμένη απόφασή τους». «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως αυτό θα βλάψει σημαντικά τις εποικοδομητικές προσπάθειες που καταβάλλονταν για να διευθετηθούν τα προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες» ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, στην οποία επισημαίνεται ότι θα υπάρξει χωρίς καθυστέρηση μια αντίδραση σε αυτήν την επιθετική συμπεριφορά».

«Οι αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τουρκία είναι απαράδεκτες και θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στην τουρκική οικονομία» έκρινε με τη σειρά του ο υπουργός Οικονομίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Ο γαμπρός του Ερντογάν τόνισε πως προτεραιότητα της χώρας του είναι να επιλύσει το ζήτημα με την Ουάσινγκτον, σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ, μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας. «Οι κερδοσκοπικές ενέργειες στις χρηματοπιστωτικές αγορές ύστερα από την ανακοίνωση των κυρώσεων θα καταστούν άκυρες» σημείωσε.

—-

Την απαγωγή του Γκιουλέν σχεδιάζει (;) ο Ερντογάν

Ευθείες απειλές προς Ουάσινγκτον

Στα γνώριμα μονοπάτια της κινήθηκε για ακόμη μία φορά η Αγκυρα, μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ κατά δύο υπουργών της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν, εξαπολύοντας απειλές κατά της Ουάσινγκτον. Συγκεκριμένα, ο ένας εκ των δύο θιγόμενων υπουργών, ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, καταφέρθηκε εναντίον της Ουάσινγκτον μέσω του λογαριασμού του στο twitter, αφήνοντας να εννοηθεί -χωρίς πολλά περιθώρια λάθους- ότι το «μακρύ χέρι» της Αγκυρας -και του Ερντογάν- θα φτάσει ως τις ΗΠΑ και θα απαγάγει τον αυτοεξόριστο εκεί ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, πολιτικό αντίπαλο του προέδρου, τον οποίο οι τουρκικές Αρχές θεωρούν υποκινητή του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016.

«Διαθέτουμε περιουσία στην Αμερική: τη FETO» έγραψε ο Σοϊλού στο twitter αναφερόμενος στην οργάνωση που έχει δημιουργήσει ο Γκιουλέν, για τον οποίο πρόσθεσε ότι «δεν θα τον αφήσουμε εκεί, θα τον πάρουμε».

«Εισβολές»

Η τακτική των απαγωγών πολιτών από τρίτες χώρες είναι ιδιαίτερα προσφιλής στην Αγκυρα, ενώ δεν πάει πολύς καιρός που ο αναπληρωτής πρωθυπουργός -τότε- της γείτονος Μπεκίρ Μποζντάγ είχε προχωρήσει στην αποκάλυψη ότι η Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών (MIT) έχει απαγάγει 80 Τούρκους πολίτες υπόπτους για διασυνδέσεις με το κίνημα του Γκιουλέν, από 18 διαφορετικές χώρες.

Παράλληλα, πριν από λίγες ημέρες δύο «σημαίνοντα στελέχη» -όπως χαρακτηρίστηκαν- της οργάνωσης του Γκιουλέν συνελήφθησαν στο Αζερμπαϊτζάν και στην Ουκρανία και οδηγήθηκαν στην Τουρκία από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Ωστόσο, τέτοιες επιχειρήσεις μάλλον είναι δύσκολο να εφαρμοστούν στις ΗΠΑ, καθώς οι αμερικανικές Αρχές και οι μυστικές υπηρεσίες έχουν λάβει τα μέτρα τους για την προστασία του ιεροκήρυκα.

—-

Η αμερικανική Γερουσία «πάγωσε» την πώληση των αεροσκαφών F-35

Σαν να μην ήταν αρκετό πλήγμα η επιβολή των κυρώσεων, σχεδόν παράλληλα με την ανακοίνωσή τους η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε αργά το βράδυ της Τετάρτης το πάγωμα της πώλησης των αεριωθούμενων αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία.

Η τροπολογία που ψηφίστηκε απαγορεύει τις πωλήσεις στην Τουρκία αεροσκαφών F-35 Joint Strike Fighter, έως ότου το Πεντάγωνο εκδώσει έκθεση σχετικά με τις σχέσεις Αγκυρας – Ουάσινγκτον ύστερα από 90 ημέρες.

Η έκθεση αναμένεται να περιλαμβάνει αξιολόγηση της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35, στο οποίο βρίσκεται από το 1999, καθώς και των κινδύνων που θα προκύψουν από την αγορά του ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400 από την Τουρκία.

Εμφανώς εκνευρισμένη η Αγκυρα από τη δεύτερη ουσιαστικά κύρωση που της επέβαλαν οι ΗΠΑ μέσα σε λίγες ώρες, διαμήνυσε μέσω του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πως, εάν η Ουάσινγκτον αποφασίσει να μην πωλήσει στην Τουρκία τα F-35, τότε κανείς δεν μπορεί να πει στη χώρα του να μην αγοράσει αεροσκάφη από μια δεύτερη χώρα ή να μην παράξει τα δικά της.

Aξίζει να υπενθυμίσουμε πως πριν από λίγες μέρες ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραΐμ Καλίν, προειδοποίησε πως «τα F-35 είναι ένα διεθνές σχέδιο και η Τουρκία θα λάβει νομικά μέτρα εάν γίνουν βήματα προς την αποτροπή προμήθειάς τους».

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα