Με ευλογία Μαξίμου (παρά τις αντιδράσεις) νέος διοικητής στο Αγιον Ορος

Παρά τις αντιδράσεις, ετοιμάζονται να διορίσουν τον Κωστή ΔήμτσαΡεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Ενόχληση στο Φανάρι και προσωπικά στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και παράλληλα αρνητική αίσθηση σε εκκλησιαστικούς κύκλους στο Αγιο Ορος και στην Εκκλησία της Ελλάδος έχει προκαλέσει η πληροφορία για την απομάκρυνση του πολιτικού διοικητή του Αγίου Ορους Αρίστου Κασμίρογλου. Στη θέση του, σύμφωνα με πληροφορίες, τοποθετείται ο διευθυντής της ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» Κωστής Δήμτσας.

Το πολιτικό, διπλωματικό και εκκλησιαστικό παρασκήνιο της υπόθεσης φέρεται ότι είναι ιδιαίτερα πλούσιο και πηγαίνει πίσω στον χρόνο σε βάθος τριετίας.

Για πρώτη φορά στα χρονικά παρακάμφθηκε το Φανάρι στην επιλογή του πολιτικού διοικητή του Αγίου Ορους, παρότι υπάγεται στη δικαιοδοσία του. Μάλιστα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος φέρεται ότι είχε διαμηνύσει την αντίρρησή του στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να διαδεχθεί ο Κωστής Δήμτσας τον Αρίστο Κασμίρογλου. Ο στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου λέγεται ότι διατηρεί στενές σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα και με τον αδελφό του πρωθυπουργού Δημήτρη Τσίπρα, με τον οποίο έχει ταξιδέψει στο παρελθόν σε Κωνσταντινούπολη και Αγιο Ορος.

Η αθωνική μοναστική πολιτεία είναι αυτοδιοίκητη και υπάγεται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», οι διαδικασίες για την απομάκρυνση του Αρίστου Κασμίρογλου κινήθηκαν ύστερα από επιθυμία υψηλόβαθμων στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου με τη διπλωματική υπηρεσία απλά να διεκπεραιώνει. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί και η πληροφορία ότι οι εντολές για την αποπομπή Κασμίρογλου φέρεται ότι διαβιβάζονταν στο ΥΠΕΞ την περασμένη εβδομάδα, μεσούσης της κρίσης από τη φονική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική.

Ο Αρ. Κασμίρογλου

Ο Αρίστος Κασμίρογλου, πτυχιούχος δικηγόρος και έγκριτος νομικός, θεωρείται από τους πιο έμπειρους γνώστες του Αθωνα. Η σχέση του με το Αγιο Ορος φτάνει στο μακρινό 1977, όταν υπήρξε ιδρυτικό μέλος και γραμματέας της οργάνωσης των «Φίλων του Αγίου Ορους», που αποτελεί τη «δεξαμενή» στελεχών για την πολιτική διοίκηση του Αθωνα. Τοποθετήθηκε το 1996 ως αναπληρωτής διοικητής και από τον Απρίλιο του 2010 ανέλαβε πλήρως τη διοίκηση. Ανθρωπος χαμηλών τόνων, κέρδισε διαχρονικά την πλήρη εμπιστοσύνη όλων των πολιτικών ηγεσιών στο ΥΠΕΞ και είναι ευρύτατα αποδεκτός από το σύνολο των μονών, ενώ τα τελευταία χρόνια διαχειρίστηκε με εξαιρετική αποτελεσματικότητα την επιχείρηση επιθετικής διείσδυσης των Ρώσων στο Αγιο Ορος.

Κανένα κριτήριο

Ο Κωστής Δήμτσας που, όπως όλα δείχνουν, τον αντικαθιστά δεν πληροί κανένα κριτήριο που προβλέπει και ο οργανισμός του ΥΠΕΞ για τη θέση του πολιτικού διοικητή. Επίσης, δεν συνδέεται με τον «Σύλλογο Φίλων του Αγίου Ορους» ούτε κατέχει τις γνώσεις των ισορροπιών στο εσωτερικό του Αγίου Ορους και τη μακροχρόνια εμπειρία του ανθρώπου που καλείται να αντικαταστήσει. Πολλοί αγιορείτες εκφράζουν επιφυλάξεις και για τις προνομιακές σχέσεις που έχει αναπτύξει με συγκεκριμένο μοναστήρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», ο Κωστής Δήμτσας διαβεβαίωνε χθες άτομα στο στενό και ευρύτερο επαγγελματικό περιβάλλον του ότι θα διατηρήσει και τη θέση του διευθυντή στην «Αποστολή», γιατί δεν θα μισθοδοτείται ως πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους. Εάν ισχύει αυτή η πληροφορία, τότε προκαλεί εύλογα ερωτήματα για το αν τελικά ο Κωστής Δήμτσας θα μπορεί να εκπληρώνει ταυτόχρονα καθήκοντα που απαιτούν φυσική παρουσία ταυτόχρονα σε Αθήνα και Αγιο Ορος ή μια από τις δύο θέσεις θα είναι ουσιαστικά πάρεργο. Βέβαια, στο άρθρο 29 του οργανισμού του ΥΠΕΞ προβλέπεται η μισθοδοσία του πολιτικού διοικητή με μισθό γενικού γραμματέα Περιφέρειας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα