ΚΕΕΛΠΝΟ: Τα μέτρα πρόληψης για τη νόσο των λεγεωναρίων

Το ΚΕΕΛΠΝΟ χτυπά καμπανάκι και επισημαίνει τους κινδύνους. Πώς μεταδίδεται και ποιοι οι κατάλληλοι τρόποι αποφυγής τηςΜετά τον πρόσφατο θάνατο του δημοσιογράφου Μάνου Αντώναρου από τη νόσο των λεγεωναρίων και το περιστατικό του δημοφιλούς ηθοποιού Ακη Σακελλαρίου, ο οποίος παραμένει διασωληνωμένος στο Κέντρο Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Νοσοκομείου Σωτηρία με πνευμονία που οφείλεται στο βακτήριο λεγιονέλλα, το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) επισημαίνει τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει η νόσος. 

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, το 2017 παρατηρήθηκε αύξηση στα κρούσματα της νόσου των λεγεωναρίων σε ταξιδιώτες σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα. Ειδικότερα, η λεγεωνέλλωση είναι μία οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, που προκαλείται από τα βακτηρίδια του γένους Legionella και εμφανίζεται με δύο μορφές. Τον πυρετό Pontiac, που αποτελεί αυτοπεριοριζόμενη λοίμωξη που μοιάζει με γριπώδη συνδρομή, και τη νόσο των λεγεωναρίων, που εκδηλώνεται κυρίως ως πνευμονία και είναι δυνητικά θανατηφόρος περίπου σε 5%-30% των κρουσμάτων. Η λεγιονέλλα είναι ένα βακτηρίδιο ευρέως διαδεδομένο στη φύση, που απαντάται στο υδάτινο περιβάλλον και δύναται να αποικίσει όλα τα συστήματα ύδρευσης, τόσο το δίκτυο παροχής θερμού όσο και κρύου νερού, με ιδανικές συνθήκες πολλαπλασιασμού τη θερμοκρασία μεταξύ 20 έως 50 βαθμούς Κελσίου.

Η μετάδοση της νόσου γίνεται με εισπνοή του βακτηριδίου, όταν νερό που είναι μολυσμένο διασκορπίζεται στον αέρα υπό μορφή σταγονιδίων (αεροζόλ, ντους). Η νόσος των λεγεωναρίων δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενώ η συνήθης θεραπεία περιλαμβάνει την ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών. Για την πρόληψη εμφάνισης της νόσου απαιτείται η συστηματική λήψη κατάλληλων μέτρων για τη σωστή λειτουργία των υδραυλικών και κλιματιστικών εγκαταστάσεων με υδρόψυκτους πύργους ψύξης, ιδιαίτερα σε χώρους όπως ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, αθλητικές εγκαταστάσεις, υδάτινα πάρκα, νοσοκομεία, ιαματικά λουτρά, κρουαζιερόπλοια, αλλά και η αποφυγή δημιουργίας εστίας μόλυνσης στα σημεία των δικτύων όπου παρατηρείται συχνή αυξομείωση της θερμοκρασίας και εμφανίζονται εναποθέσεις αλάτων και ξένων σωμάτων γενικότερα. Σημειώνεται ότι για την τουριστική περίοδο 2018, το ΚΕΕΛΠΝΟ, μεταξύ άλλων, έχει αποστείλει στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας ενημερωτικό υλικό για τα μέτρα πρόληψης από τη νόσο των λεγεωναρίων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα