Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής στην Πάτμο!

Ξεκινά στα τέλη του Αυγούστου με την εξαιρετική χορωδία Αγία ΣιώνΑπό τη
Γιώτα Βαζούρα

Η «θεία Αποκάλυψη της μουσικής» θα γίνει και φέτος στην Πάτμο. Στα τέλη του Αυγούστου θα ανεβάσει αυλαία το 17ο κατά σειρά Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής στο όμορφο νησί όπου ο Ιωάννης έγραψε το εσχατολογικό έργο του.

Καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης είναι ο μαέστρος Αλκης Μπαλτάς ενώ όλες οι εκδηλώσεις, που έχουν δωρεάν είσοδο, πραγματοποιούνται στον υπαίθριο χώρο του Ιερού Σπηλαίου της Αποκάλυψης.

Η έναρξη του φεστιβάλ θα γίνει στις 29 Αυγούστου με την εξαιρετική χορωδία Αγία Σιών της Στέγης Βυζαντινών Τεχνών Λέσβου και το σύνολο λαϊκών οργάνων με μαέστρο τον Παναγιώτη Τσακύρη. Το μουσικό σύνολο θα παρουσιάσει ένα μελωδικό πρόγραμμα με τίτλο «Τα χαίρε των Ελλήνων…» (Η Παναγία στην ελληνική μουσική παράδοση), μέσα από το οποίο θα υπάρχει μια συνεχής εναλλαγή ανάμεσα σε βυζαντινούς ύμνους για τη Θεοτόκο και ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια που αναφέρονται στην Παναγία. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας θα υπάρχουν σχολιασμός των έργων και προβολή εικόνων της Παναγίας.

Στις 30 Αυγούστου, πάλι, η Πάτμος θα υποδεχτεί τη -με βάση το Λονδίνο- χορωδία English Chamber Choir, η οποία με μαέστρο τον Guy Protheroe θα ερμηνεύσει θρησκευτικά χορωδιακά κομμάτια. Τα θρησκευτικά έργα των επώνυμων συνθετών που θα παρουσιαστούν κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες: έργα εμπνευσμένα από το Βυζάντιο (π.χ. του Θεοδωράκη), έργα της δυτικής μουσικής παράδοσης (π.χ. του Τόμας Τάλις) και έργα της ρωσικής ορθόδοξης θρησκευτικής παράδοσης (δηλαδή συνθέσεις του Τσαϊκόφκσκι). Ακόμη, κατά τη διάρκεια της βραδιάς θα ακουστούν σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση δύο χορωδιακά έργα (των Ιβάν Μούντι και Αλκη Μπαλτά), που γράφτηκαν ειδικά για το 17ο φεστιβάλ.

Συναυλία

Την επομένη, πάλι, η ορχήστρα του φεστιβάλ και τρεις τραγουδιστές, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Α. Μπαλτά και με αφηγήτρια την ηθοποιό Μόσχα Καμπόσου, θα πραγματοποιήσουν στο Πνευματικό Κέντρο Πάτμιον μια εκπαιδευτική συναυλία για τα παιδιά της Πάτμου (ηλικίες από 5 ετών και πάνω), ενώ την 1η Σεπτεμβρίου η τραγουδίστρια Σοφία Αβραμίδου και οι τρεις μουσικοί θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με γκόσπελ και πολλά σύγχρονα τραγούδια Ελλήνων και ξένων συνθετών, που έχουν θρησκευτικό περιεχόμενο. Την προτελευταία ημέρα του φεστιβάλ οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν το μεγάλης ιστορικής σημασίας έργο του Εμίλιο Καβαλιέρι (1550-1602) «Η αναπαράσταση της ψυχής και του σώματος», το πρώτο ορατόριο που έχει γραφτεί, στο οποίο η ψυχή και το σώμα συνομιλούν για την επουράνια ζωή και για τους γήινους πειρασμούς. Ολα τα φωνητικά μέρη, σολιστικά και χορωδιακά, ερμηνεύονται από τα μέλη της δεκαμελούς χορωδίας. Η διασκευή και ενορχήστρωση του έργου έγιναν από τον Αλκη Μπαλτά. Το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής θα ρίξει αυλαία στις 3 Σεπτεμβρίου με μια συναυλία της Moscow Youth Chamber Choir, η οποία θεωρείται μία από τις σημαντικότερες νεανικές χορωδίες της Ρωσίας.

Το θρησκευτικό πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει έργα κυρίως Ρώσων συνθετών. Τη διοργάνωση έχει αναλάβει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πάτμου και υποστηρίζεται και από την Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Πάτμου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα