Ζητούν από τους «κόκκινους» οφειλέτες να δώσουν πίσω τα σπίτια τους

Νέο κάλεσµα για εθελοντικές παραδόσεις ακινήτων από τις τράπεζες που «καίγονται» να σβήσουν «κόκκινα» δάνεια από τα χαρτοφυλάκιά τους! Ζητούν από τους υπερχρεωµένους πολίτες, που έχουν υποθηκεύσει κάποιο ακίνητο ως εγγύηση για το δάνειό τους, να το παραδώσουν ή να το πουλήσουν σε αυτές προκειµένου να εξοφληθεί ή να µειωθεί η οφειλή τους.

Το µέτρο της εθελοντικής παράδοσης του ακινήτου αφορά δανειολήπτες που δεν µπορούν να ανταποκριθούν στους όρους αποπληρωµής του ενυπόθηκου δανείου και το τελευταίο έχει καταγγελθεί. Σε αυτήν την περίπτωση ο δανειολήπτης παραχωρεί οικειοθελώς, δηλαδή χωρίς προσφυγή σε δικαστικές ενέργειες, την κυριότητα του προσηµειωµένου ακινήτου στο ίδρυµα.

Ειδικότερα, ύστερα από πρόταση του οφειλέτη και αποδοχή της τράπεζας, µεταβιβάζει στην τράπεζα (ή σε τρίτον) περιουσιακά στοιχεία του, στην έννοια των οποίων εµπίπτει και το τυχόν βεβαρηµένο για την εξασφάλιση του δανείου ή της πίστωσης ακίνητο. Αν µετά την παραχώρηση προκύπτει ανεξόφλητο υπόλοιπο δανείου, οφειλέτης και τράπεζα θα πρέπει να συµφωνήσουν τον τρόπο εξόφλησης, σηµειώνοντας ότι τα έξοδα της µεταβίβασης αναλαµβάνονται από τον οφειλέτη.

Μία άλλη λύση που προσπαθούν να επιβάλουν οι τράπεζες είναι η µετατροπή του δανείου σε ενοικίαση – χρηµατοδοτική µίσθωση. O οφειλέτης που δεν µπορεί να αποπληρώσει το δάνειό του θα πρέπει να µεταβιβάσει την κυριότητα του ακινήτου στην τράπεζα, υπογράφοντας σύµβαση ενοικίασης – χρηµατοδοτικής µίσθωσης. Ουσιαστικά δηλαδή µετατρέπεται ο δανειολήπτης από ιδιοκτήτη σε ενοικιαστή στο ίδιο του το σπίτι, µε τη µίσθωση µάλιστα να µην είναι εσαεί, παρά µόνο για ορισµένη χρονική περίοδο.

Ειδικότερα, ύστερα από πρόταση του οφειλέτη και αποδοχή της τράπεζας µεταβιβάζει την κυριότητα ακινήτου του στην τράπεζα (ή σε τρίτον), µε την οποία συνάπτει σύµβαση µίσθωσης, απλής ή χρηµατοδοτικής, ώστε να µπορεί να το χρησιµοποιεί για το χρονικό διάστηµα που θα συµφωνηθεί. Το τίµηµα της πώλησης φέρεται σε εξόφληση της οφειλής και, εάν υπάρχει ανεξόφλητο υπόλοιπο, συµφωνείται ο τρόπος εξόφλησής του (µαζί µε τα µισθώµατα, µε εφάπαξ καταβολή κ.λπ.). Και σε αυτήν την περίπτωση τα έξοδα της µεταβίβασης αναλαµβάνονται από τον οφειλέτη.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα