Τα ιερά μυστικά του Δεσποτικού

Οι ανασκαφές έφεραν στο φως νέο κτίσμα του 6ου αιώνα π.Χ.Ο λοκληρώθηκαν στις 6 Ιουλίου οι φετινές ανασκαφές στο ιερό του Απόλλωνα στη θέση Μάντρα στο ακατοίκητο νησί Δεσποτικό, δυτικά της Αντιπάρου, που είχαν ξεκινήσει στα τέλη Μαΐου. Φέτος η ανασκαφή επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένα κτίρια στις περιοχές γύρω από το τέμενος και τα αποτελέσματά της ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικά για την τοπογραφία και την οργάνωση του αρχαϊκού ιερού.

Στην περιοχή νότια του αρχαϊκού τεμένους, όπου αναπτύσσονται οι βοηθητικές εγκαταστάσεις του ιερού, η έρευνα συνεχίστηκε στο λεγόμενο Ανατολικό Συγκρότημα, όπου αποκαλύφθηκε ακόμη ένας μεγάλος χώρος ορατών διαστάσεων 12×3 μ. (πιθανότατα αυλή) με δάπεδο από μεγάλου μεγέθους σχιστόπλακες, καθώς και διάφορα αγγεία κεραμικής (λεκάνες, φιάλες, λύχνοι, αμφορείς) των αρχαϊκών και των κλασικών χρόνων.

Ευρήματα

Σημαντικά ήταν τα αποτελέσματα από τη διερεύνηση των διαφορετικών φάσεων κατασκευής του συγκροτήματος. Κάτω από τα δυτικότερα δωμάτιά του ήρθε στο φως ένα πρωιμότερο δίχωρο κτίσμα ορθογώνιας κάτοψης, διαστάσεων 8×3,20 μ., το οποίο με βάση τα ευρήματα χρονολογείται στο α’ μισό του 6ου αιώνα π.Χ. Στο εσωτερικό του βρέθηκαν -στην αρχική θέση τους- τετράπλευρη εσχάρα και μαγειρικό αγγείο. Επιπλέον, αποκαλύφθηκαν σε πολλούς χώρους πρωιμότερα δάπεδα και εντοπίστηκαν τα κατώφλια των αρχικών εισόδων που είχαν σφραγιστεί. Εγινε σαφές ότι και σε αυτή την περιοχή του ιερού είχαν λειτουργήσει κτίρια πριν από την ανέγερση του αρχαϊκού ναού στα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ.

Απρόσμενη ήταν η εξέλιξη της έρευνας στην περιοχή βόρεια της Βόρειας Στοάς και του Κτιρίου Ε, αφού σε απόσταση μόλις 2 μ. από αυτό αποκαλύφθηκε ένα νέο κτίριο, το Κτίριο Τ (διαστάσεις: 7,80×7,45 μ.), το οποίο αποτελείται από δύο δωμάτια με ανεξάρτητες εισόδους και δύο αίθριους χώρους μπροστά από κάθε δωμάτιο. 

Κατά την ανασκαφή του κτιρίου ήρθαν στο φως πολλά μεταλλικά αντικείμενα, καθώς και γραπτή κεραμεική που χρονολογείται στο α’ μισό του 6ου αι. π.Χ.

Εξω από τέμενος ολοκληρώθηκε η διερεύνηση του Κτιρίου Ρ, το οποίο έχει ορθογώνια κάτοψη, αποτελείται από τέσσερα δωμάτια, η κατασκευή του τοποθετείται στον ύστερο 6ο αι. π.Χ., αλλά η κυρίως φάση χρήσης του πρέπει να τοποθετηθεί στον 5ο αι. π.Χ.

Σημαντικό βάρος της έρευνας δόθηκε στο Κτίριο Ζ, καθώς αποκαλύφθηκε ένα νέο κτίριο -πρωιμότερης κατασκευής-, το Κτίριο Υ, με ναόσχημη κάτοψη και τοίχους, με πάχος περί το ένα μέτρο.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα