Στα τάρταρα η τουρκική λίρα

Η Ουάσινγκτον «πρεσάρει» την Αγκυρα βάζοντας δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα της στην ΑμερικήΑπό τη
Θεανώ Καρούτα

Συνεχίζει την ελεύθερη πτώση της η τουρκική λίρα, το μεγάλο θύμα των συνεχών κυρώσεων και αντιποίνων μεταξύ Ουάσινγκτον και Αγκυρας, χάνοντας συνεχώς την αξία της και πιέζοντας περαιτέρω την τουρκική οικονομία, καθώς τα περισσότερα δάνεια των υπερχρεωμένων τουρκικών επιχειρήσεων είναι σε δολάριο.

Χθες το τουρκικό νόμισμα κατέγραψε νέα πτώση, με την ισοτιμία στο ιστορικό χαμηλό των 5,14 λιρών ανά δολάριο, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ ότι επανεξετάζει την αφορολόγητη πρόσβαση τουρκικών προϊόντων στην αμερικανική αγορά. Συνεπακόλουθα, στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ο δείκτης BIST σημείωσε πτώση 1,5%. Οι απώλειές του από τις αρχές του έτους ανέρχονται στο 18,3%, την ώρα που η λίρα έχει απολέσει από τις αρχές του έτους το 1/4 της αξίας της. Στο στόχαστρο έχουν βρεθεί τράπεζες, εταιρίες εξαρτημάτων αυτοκινήτων και κατασκευαστικές, στον απόηχο της ανακοίνωσης των νέων σχεδίων της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία εξετάζει την κατάργηση της αφορολόγητης εισαγωγής δεκάδων τουρκικών προϊόντων στην αγορά των ΗΠΑ.

Το καθεστώς του αφορολόγητου για ορισμένα προϊόντα ενέπιπτε στο πρόγραμμα του Γενικευμένου Συστήματος Προτιμήσεων, που ίσχυε από πέρσι. Η κατάργηση θα επηρεάσει τουρκικά προϊόντα αξίας 1,66 δισ. δολαρίων, στα οποία λέγεται πως περιλαμβάνονται ανταλλακτικά αυτοκινήτων, κοσμήματα και πολύτιμοι λίθοι. Η Ουάσινγκτον δεν έχει ακόμα διευκρινίσει ποια συγκεκριμένα προϊόντα θα αφορά η αναθεώρηση του προνομιακού, αδασμολόγητου καθεστώτος, ωστόσο έχει τονίσει ότι το νέο αυτό κεφάλαιο της διένεξης με την Τουρκία, «επισήμως» τουλάχιστον, δεν συνδέεται με την πολιτική αντιπαράθεση για την κράτηση του πάστορα από τη Βόρεια Καρολίνα Αντριου Μπράνσον.

Στην Αγκυρα πάντως έχει ήδη σημάνει συναγερμός για την περαιτέρω επιδείνωση της οικονομίας, καθώς η αμερικανική πρωτοβουλία θα πλήξει περισσότερο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη βάση της τουρκικής οικονομίας.

Την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να εκμεταλλευτεί το συνέδριο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) που θα διεξαχθεί στις 18 Αυγούστου, για να προβεί σε αλλαγές στη διοίκηση του κόμματος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα