Οι εξαρτημένοι της διπλανής πόρτας

Και οικογενειάρχες δίνουν αγώνα ζωής με το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ ΝόστοςΡεπορτάζ
Κέλλυ Φαναριώτη

Ανθρωποι υπεράνω πάσης υποψίας, οικογενειάρχες, μορφωμένοι και ευκατάστατοι, αντιμετωπίζουν καθημερινά το δικό τους προσωπικό δράμα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά. Και μπορεί το πρωί να πηγαίνουν κανονικά στις δουλειές τους και να είναι λειτουργικοί για το επόμενο της ημέρας, το βράδυ όμως δίνουν αγώνα για να κρατηθούν «καθαροί» μέσω του προγράμματος «Ανοιχτή Γραμμή Υποστήριξης» του ΚΕΘΕΑ Νόστος.

Οπως αναφέρει στη «δημοκρατία» η ψυχολόγος και υπεύθυνη του προγράμματος Νεκταρία Αποστολίδου, πρόκειται για ανθρώπους που δεν παρουσιάζουν παραβατική συμπεριφορά και ξεφεύγουν κατά πολύ από τις στερεοτυπικές απόψεις που επικρατούν για τα εξαρτημένα άτομα.

Ο… γείτονας

«Ακούγοντας κανείς τη φράση “χρήστης ναρκωτικών”, αυτόματα του έρχεται στον νου η εικόνα ενός ανθρώπου με βελόνα σε κάποιο παγκάκι. Η εξάρτηση ωστόσο έχει πολλά πρόσωπα και αυτό είναι κάτι που διαπιστώνουμε καθημερινά μέσω του προγράμματός μας. Χρήστης μπορεί να είναι λοιπόν ο γείτονάς μας, ο συνάδελφός μας, ο άνθρωπος που μας εξυπηρετεί στις δημόσιες υπηρεσίες και γενικότερα οποιοσδήποτε από το κοντινό ή ευρύτερο περιβάλλον μας, χωρίς απαραίτητα να το έχουμε αντιληφθεί».

Αυτή τη στιγμή συνολικά 10 άνθρωποι άνω των 21 ετών συμμετέχουν στο πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ Νόστος, σε μια προσπάθεια να συνεχίσουν να ζουν μακριά από κάθε είδους εξαρτησιογόνες ουσίες.

Υπάρχει όμως και μια άλλη μερίδα πληθυσμού, που ναι μεν αντεπεξέρχεται επιτυχώς στην εργασία και στις υπόλοιπες υποχρεώσεις της ημέρας, ωστόσο κάνει συστηματική ή περιστασιακή χρήση ναρκωτικών.

«Αυτός ο πληθυσμός συνεχώς μεταβάλλεται. Οταν κάποιος απευθύνεται σε εμάς, αρχικά κάνει ατομικές συνεδρίες με ειδικούς και στη συνέχεια, εφόσον αποφασίσει να σταματήσει τη χρήση, εντάσσεται σε ομάδα αυτοβοήθειας που αποτελείται από άτομα που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα» εξηγεί η κυρία Αποστολίδου.

Η κρίση

Πάντως, μπορεί οι έρευνες των τελευταίων ετών να δείχνουν ότι η οικονομική κρίση συνδέεται με την κατανάλωση αλκοόλ, ωστόσο η κυρία Αποστολίδου μέσα από την εμπειρία της διαπιστώσει ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που στρέφονται στα ναρκωτικά και μάλιστα σε εκείνα που μπορεί κάποιος να προμηθευτεί εύκολα, όπως είναι το σίσα και τα συνθετικά κανναβινοειδή, τα οποία, όπως λέει, έχουν τρομακτικές σωματικές συνέπειες.

«Πρόκειται για ουσίες που διακινούνται εύκολα και μπορεί να τις βρει κανείς στο εμπόριο. Κάποιες από τις συνέπειες είναι η υπερένταση, η ταχυκαρδία, το “χάσιμο του μυαλού”, αλλά μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και τον θάνατο».

Τι προκαλεί η χρήση κάνναβης 

Οι άνθρωποι που απευθύνονται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ είναι χρήστες χασίς, ηρωίνης και λοιπών ουσιών που μπορεί κάποιος εύκολα να προμηθευτεί. Οπως διευκρινίζει η ψυχολόγος Νεκταρία Αποστολίδου, η κάνναβη μπορεί να μην έχει άμεσα αποτελέσματα, ωστόσο η συστηματική χρήση σε βάθος χρόνου προκαλεί κοινωνική απόσυρση, μακροχρόνια ανεργία ή δυσκολία συντήρησης μιας σταθερής εργασίας.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα