Για «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου» (!) μίλησε ο Ρώσος πρωθυπουργός

Λάδι στη φωτιά με δήλωση-σοκ από Μεντβέντεφ για την Κύπρο • Στις κάκιστες σχέσεις Αθήνας – Μόσχας προστέθηκε φράση του Ρώσου πρωθυπουργού που εμμέσως νομιμοποιεί το ψευδοκράτοςΜε μια πρωτοφανή δήλωση στα χρονικά της ρωσικής διπλωματίας, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ αποκάλεσε το ψευδοκράτος στο κατεχόμενο από τους Τούρκους τμήμα της Κύπρου «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», όνομα το οποίο μέχρι σήμερα επισήμως χρησιμοποιεί μόνο η Τουρκία. 

Αυτή η αναφορά του Ρώσου πρωθυπουργού έρχεται λίγες ώρες μετά τα ρωσικά αντίποινα στην Ελλάδα με τις απελάσεις δύο διπλωματών μας από τη Μόσχα και το μήνυμα στον Νίκο Κοτζιά ότι είναι persona non grata για το Κρεμλίνο, και υποδηλώνει το μέγεθος και το βάθος της κρίσης που διέρχονται οι ελληνορωσικές σχέσεις. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε συνέντευξή του στην «Kommersant», αναφερόμενος στην αντίθεση του Κρεμλίνου για την ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, τόνισε ότι μια τέτοια κίνηση «θα προκαλούσε τρομερή σύγκρουση» και συμπλήρωσε: «Αν είναι έτσι, συστήνουμε στους συναδέλφους μας στο ΝΑΤΟ να μας πουν πού αλλού μπορεί να κάνουν αυτό το κόλπο. Για παράδειγμα, μπορεί να προσκαλέσουν το Κόσοβο να ενταχθεί στη Συμμαχία ή την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου; Θα βελτιώσει αυτό την κατάσταση στον κόσμο;» Η αναφορά αυτή του Μεντβέντεφ συνιστά τομή για τη ρωσική διπλωματία, καθώς η Ρωσία ανέκαθεν βρισκόταν σταθερά στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας, στηρίζοντας τις αποφάσεις του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Διπλωματική αμηχανία

Την ίδια ώρα αμηχανία επικρατεί στην Αθήνα για τα ρωσικά αντίποινα, καθώς δεν έχει δοθεί επίσημη απάντηση από το υπουργείο Εξωτερικών, παρά τις περί του αντιθέτου διαρροές από διπλωματικές πηγές ότι η Ελλάδα εξετάζει ανάλογη απάντηση στις απελάσεις που έκανε η Μόσχα.

Χαρακτηριστική της αμηχανίας της ελληνικής διπλωματίας είναι ραδιοφωνική συνέντευξη του Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος αναλώθηκε σε γενικολογίες και ευχές να είναι «μεμονωμένο επεισόδιο και όχι μόνιμο στίγμα» στις ελληνορωσικές σχέσεις οι απελάσεις διπλωματών, παραπέμποντας σε επικείμενες επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών, που έως τώρα δεν έχουν υπάρξει. Αξιοσημείωτη είναι και η αμηχανία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που τηρούν σιγήν ιχθύος για την ελληνορωσική κρίση, με την Ενωση Κεντρώων να περιορίζεται σε κάλεσμα στον Νίκο Κοτζιά να ενημερώσει σχετικά τα κόμματα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα