Η Πολιτιστική Ευρώπη στη Θεσσαλονίκη

Εκδηλώσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο, με αρχή την έκθεση «GREEK BODY OVERLAYS» του Gerald Pryor έως 30/9Από την
Ελένη Σκάρπου

Φέτος γιορτάζουμε αλλιώς τον πολιτισμό και δη μέσα από εκθέσεις που έχουν πολλά να μας πουν. Το 2018 είναι το Ευρωπαϊκό Ετος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και με αφορμή αυτή την πολύ ξεχωριστή συνθήκη θα διοργανωθούν ποικίλες δραστηριότητες, εκδηλώσεις και εορτασμοί σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Στόχος; Η ενθάρρυνση του κόσμου να ανακαλύψει και να εξερευνήσει την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης, αλλά και να τονώσει το αίσθημα της ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με τη σειρά του διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις, αρχής γενομένης από την εικαστική έκθεση «GREEK BODY OVERLAYS» του Gerald Pryor, που ήδη «τρέχει» και θα διαρκέσει ως τις 30 Σεπτεμβρίου. Ο Αμερικανός καλλιτέχνης χρησιμοποιεί ως υλικά τέμπερες και μεταλλικό αλουμίνιο και ως μέσο το ανθρώπινο σώμα, δημιουργώντας ένα ζωγραφικό αποτέλεσμα το οποίο στη συνέχεια φωτογραφίζει στο σκοτάδι. Επειτα τοποθετεί ως βάση φωτογραφίες από την Ελλάδα. Με την ψηφιακή επεξεργασία αυτών των φωτογραφικών απεικονίσεων επιχειρείται μια διαρκής σωματική διάδραση του καλλιτέχνη με την αρχαία Ελλάδα. Οι τελικές φωτογραφίες εκτυπώνονται σε μεγάλα φύλλα χαρτιού, εκφράζοντας την πίστη του καλλιτέχνη: «Η σπουδαιότητα του ανθρώπινου σώματος είναι ο κύριος άξονας στην αρχαία ελληνική τέχνη, όπως φαίνεται και από τα αγάλματα των Κούρων αλλά και μεταγενέστερα γλυπτά».

43 δημιουργοί

Από τις 12 Σεπτεμβρίου ως τις 24 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί, επίσης, έκθεση χαρακτικής και έργων γλυπτικής, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, στην οποία θα συμμετάσχουν 43 Ελληνες και διεθνείς καλλιτέχνες. Περιλαμβάνει συνολικά 88 εικαστικές δημιουργίες, στην πλειονότητά τους χαρακτικά έργα καταξιωμένων δημιουργών από την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, την Αυστραλία και την Αμερική.

Ο Οκτώβριος θα μας βρει με το Διεθνές Συμπόσιο «Το ειδώλιο στον Βορειοελλαδικό χώρο από την προϊστορία έως τους ρωμαϊκούς χρόνους». Σκοπός του είναι η διαχρονική και πολυεπίπεδη προσέγγιση των ειδωλίων, μίας από τις πιο σημαντικές και χαρακτηριστικές κατηγορίες αρχαιολογικών ευρημάτων.

Νέα δεδομένα

Στόχος είναι φυσικά, μέσω της παρουσίασης νέων αρχαιολογικών δεδομένων και της συνθετικής επανεξέτασης παλαιότερων ευρημάτων, να συγκεντρωθούν και να συζητηθούν οι κυριότερες πτυχές της έρευνας σχετικά με τα ειδώλια και να αναδειχθούν οι ανάγκες και οι προοπτικές για το μέλλον. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται τον Νοέμβριο με την έκθεση «Αντιγράφοντας το παρελθόν. Ιστορίες αντιγραφής», θέμα της οποίας είναι οι όψεις του φαινομένου της αντιγραφής της αρχαίας ελληνικής τέχνης στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής δημιουργίας, από την έμπνευση, τη δημιουργική επίδραση, την πιστή μίμηση, την πολλαπλή αναπαραγωγή για ποικίλους λόγους.

Και κάπως έτσι θα κλείσει ένας κύκλος σπουδαίων πολιτιστικών περιπλανήσεων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα