Οι θάλασσες στο… αεροδρόμιο

Ενα φωτογραφικό ταξίδι στον χρόνο από το Μπενάκη στο «Ελ. Βενιζέλος»Τις ελληνικές θάλασσες τιμά με μια ξεχωριστή δράση η συνεργασία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών με το Μουσείο Μπενάκη. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, το κοινό που θα βρεθεί στο αεροδρόμιο θα έχει τη δυνατότητα να δει, μέσα από βίντεο, φωτογραφικό υλικό από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη με τίτλο «Ελληνικές Θάλασσες – Ενα φωτογραφικό ταξίδι στον χρόνο». 

Ουσιαστικά, το βίντεο περιλαμβάνει μια επιλογή από φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν στην ομότιτλη έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) από τον Οκτώβριο του 2013 έως τον Ιανουάριο του 2014.

Στο πέρασμα των αιώνων η ελληνική θάλασσα, άρρηκτα δεμένη με την Ιστορία του τόπου και τη ζωή των κατοίκων του, δεν έπαψε να εμπνέει ποιητές και καλλιτέχνες. Μετά την εφεύρεση της φωτογραφίας, περίπου στα μισά του 19ου αιώνα, έως σήμερα, στις ζωγραφικές αναπαραστάσεις του ελληνικού θαλασσινού τοπίου προστέθηκαν αναρίθμητες φωτογραφικές εικόνες.

Λιμάνια, νησιά, παράκτιες περιοχές, θαλασσογραφίες και σκηνές από τη ζωή των ναυτικών και των ψαράδων απαθανατίστηκαν μέσα από τον φακό, άλλοτε με καταγραφικούς στόχους και άλλοτε με καλλιτεχνικές αξιώσεις.

Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται σταχυολογήθηκαν έπειτα από συστηματική αναδίφηση σε αρχεία και ιδιωτικές συλλογές.

Στις τέσσερις χρονολογικές ενότητες της έκθεσης οι εικόνες «μελετούν» τον τρόπο με τον οποίο οι Ελληνες φωτογράφοι και οι ξένοι συνάδελφοί τους που επισκέφθηκαν τη χώρα προσέγγισαν και ερμήνευσαν τις ελληνικές θάλασσες, από τον 19ο αιώνα έως σήμερα. Συγκεκριμένα, οι ενότητες της έκθεσης στο αεροδρόμιο είναι οι εξής:

• Η θάλασσα στη φωτογραφία του 19ου αιώνα. Μια συμπτωματική παρουσία.

• Η θάλασσα ως αντανάκλαση της ανθρώπινης δραστηριότητας στις αρχές του 20ού αιώνα. Η μαγεία του στιγμιότυπου.

• Η φωτογραφική αποτύπωση της θάλασσας τα χρόνια στον Μεσοπόλεμο. Απόπειρες καλλιτεχνικής έκφρασης.

• Η στροφή προς το θαλασσινό τοπίο τα μεταπολεμικά χρόνια. Το Αιγαίο ως αναπαράσταση και αίσθηση.

• Ιnfo: Η έκθεση «Ελληνικές θάλασσες – Ενα φωτογραφικό ταξίδι στον χρόνο» μέσα από τα φωτογραφικά αρχεία του Μουσείου Μπενάκη παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο Τέχνη & Πολιτισμός – Επίπεδο Αφίξεων – Είσοδος 1, με ελεύθερη πρόσβαση σε 24ωρη βάση.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα