Λάθος υπολογισμός στις μισές συντάξεις

Σύμφωνα με εργατολόγους, οι ετήσιες απώλειες για τους δικαιούχους ενδέχεται να είναι από 600 έως 4.200 ευρώ. Μπαράζ προσφυγών από τους δικηγόρουςΚόκκινο συναγερμό» σήμανε η ηγεσία του ΔΣΑ για όσα μέλη του έχουν ή πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν με συνυπολογισμό πλασματικού χρόνου, μετά τις αιτιάσεις Κουτσόλαμπρου και τα πρωτοσέλιδα της «δημοκρατίας» για την έκδοση λανθασμένων συντάξεων από τον ΕΦΚΑ. Το πρόβλημα ενδέχεται να αφορά περισσότερες από το 50% του συνόλου των συντάξεων οι οποίες αποδόθηκαν μετά τα μέσα Μαΐου του 2016. Σιγήν ιχθύος μπροστά στο νέο «κύμα» προσφυγών, μετά την παρέμβαση του ΔΣΑ και τις νέες αποκαλύψεις της «δημοκρατίας», τηρούν η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και η διοίκηση του ΕΦΚΑ.

Από την Τρίτη 7 Αυγούστου στην ιστοσελίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) έχει αναρτηθεί ανακοίνωση με τον τίτλο «Λάθη στον υπολογισμό σύνταξης με πλασματικό χρόνο». Συγκεκριμένα, στην κεντρική ανάρτηση της ιστοσελίδας (dsa.gr) αναφέρεται: «Με αφορμή τη διαπίστωση από τον σύμβουλο του ΔΣΑ Ανδρέα Κουτσόλαμπρο λαθών κατά τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, παρακαλούνται οι συνάδελφοι που έχουν συνταξιοδοτηθεί ή πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν και έχουν προβεί σε εξαγορά πλασματικού χρόνου από 1/1/2002 και μετά να επικοινωνούν με το ΚΕΔ ή/και τον Σύλλογο Συνταξιούχων Δικηγόρων, προκειμένου να τύχουν νομικής συνδρομής».

Ο ΕΦΚΑ επιχειρεί υποβάθμιση

Οπως έγινε γνωστό με το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας» (18 Ιουλίου), ο κ. Ανδρέας Κουτσόλαμπρος, προϊστάμενος του Γ’ Τμήματος της Διεύθυνσης Νομικής Υποστήριξης του ΕΦΚΑ, με άρθρο του επεσήμανε ότι ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με πλασματικά έτη είναι λανθασμένος, ενδεχομένως για το σύνολο των συνταξιοδοτικών αιτημάτων από τα μέσα Μαΐου 2016 και μετά. Ο κ. Κουτσόλαμπρος ανέφερε ότι ενώ δεν θα έπρεπε, συνυπολογίζονται τα πλασματικά χρόνια στη διαμόρφωση του μέσου μισθού με αποτέλεσμα να μεγαλώνει ο διαιρέτης και να μειώνεται η σύνταξη. Στο πλαίσιο αυτό, ο νομικός σύμβουλος του ΕΦΚΑ παρουσίασε παράδειγμα δικηγόρου στον οποίο δόθηκε σύνταξη 1.504 ευρώ, αντί 1.778 ευρώ! Συνολικά, σύμφωνα με εκτιμήσεις εργατολόγων, λόγω του λανθασμένου υπολογισμού οι ετήσιες απώλειες για τους δικαιούχους ενδέχεται να είναι της τάξης των 600 έως 4.200 ευρώ.

Σε ανακοίνωση του ΕΦΚΑ, μετά το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας» στις 18 και στις 19 Ιουλίου, αναφερόταν επί της ουσίας ότι ορθώς συνυπολογίζονται τα πλασματικά έτη. Ομως, όπως αποκάλυψε χθες η «δημοκρατία», στις απαντήσεις που δίδονται από το Ταμείο μέσω της ιστοσελίδας του (efka.gov.gr) επιβεβαιώνονται οι αιτιάσεις Κουτσόλαμπρου!

Παρά τις νέες αποκαλύψεις και την παρέμβαση του ΔΣΑ, η διοίκηση του ΕΦΚΑ και ο αρμόδιος υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος φαίνεται ότι επιχειρούν την υποβάθμιση του θέματος, τηρώντας σιγήν ιχθύος. Φυσικά, εάν επιβεβαιωθεί ότι αρκετές ή -πολύ περισσότερο- όλες οι συντάξεις με πλασματικά έτη από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά έχουν υπολογιστεί λανθασμένα, τότε ένα νέο «κύμα» προσφυγών μοιάζει αναπόφευκτο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα