Πυρά της Αστυνομίας για σφάλματα της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Θα είχαν σωθεί περισσότεροι άνθρωποι εάν είχαμε έγκαιρη ενημέρωση και διαρκή επικοινωνία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ)…… όπως υποστηρίζουν καλά ενημερωμένες πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), που έχουν γνώση της κατάστασης η οποία δημιουργήθηκε στις 23 Ιουλίου με τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, καταγγέλλουν ότι η μοναδική επικοινωνία που είχε η ΓΓΠΠ με το συντονιστικό κέντρο του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. ήταν για να τους ενημερώσει για την άμεση ανάγκη εκκένωσης των παιδικών κατασκηνώσεων σε Ραφήνα και Μάτι, κάτι που έγινε, άλλωστε, άμεσα από την ΕΛ.ΑΣ.

Χωρίς επαφή

Εκτοτε η επαφή της ΓΓΠΠ με το Συντονιστικό Κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. φέρεται ότι ήταν σχεδόν ανύπαρκτη, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στα μέτωπα της φωτιάς, περίπου 250 άτομα, να λειτουργούν αυτοβούλως και όχι βάσει ενός κεντρικού σχεδιασμού.

Στελέχη, μάλιστα, της ΕΛ.ΑΣ. αφήνουν αιχμές ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δεν είχε εκτιμήσει σωστά το μέγεθος του πύρινου μετώπου που «κατάπιε» ανθρώπους και περιουσίες. Αν, άλλωστε, είχε δοθεί έγκαιρα εντολή να αποσπαστούν δυνάμεις από τη φωτιά της Κινέτας, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, ίσως η πυρκαγιά στην Πεντέλη να μην έπαιρνε τόσο μεγάλη έκταση, ενώ παράλληλα θα υπήρχε χρόνος να συγκεντρωθούν επιπλέον δυνάμεις για την άμεση εκκένωση περιοχών.

—-

Οι πρώτες συνομιλίες πήγαν στους εισαγγελείς

Στα χέρια των εισαγγελέων που αναζητούν τις ποινικές ευθύνες για τον πύρινο εφιάλτη της 23ης Ιουλίου διαβιβάστηκαν χθες οι κρίσιμες συνομιλίες των στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, από την ώρα που εκδηλώθηκε η φονική πυρκαγιά στο Μάτι και καθ’ όλη τη διάρκεια της καταστροφής που έπληξε την περιοχή.

Οι επίμαχες επικοινωνίες θα συνεκτιμηθούν από τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, όταν σε αυτές προστεθούν και οι συνεννοήσεις που έλαβαν χώρα μεταξύ των υπόλοιπων φορέων (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας Δήμων, Περιφέρεια) που ενεπλάκησαν στην αντιμετώπιση της καταστροφικής φωτιάς, προκειμένου να πέσει άπλετο φως στις ευθύνες για την τραγωδία που στοίχισε τη ζωή δεκάδων ανθρώπων.

Χθες το κατώφλι της Ευελπίδων πέρασε, προκειμένου να καταθέσει στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας, ο νυν αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος (και υπαρχηγός της Πυροσβεστικής κατά τον χρόνο της φονικής πυρκαγιάς) Βασίλης Ματθαιόπουλος, ενώ 25 στελέχη των εμπλεκόμενων φορέων έχουν «παρελάσει» από τα γραφεία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίου και της εισαγγελέως Βαρβάρας Γνεσούλη, εισφέροντας κρίσιμα στοιχεία για πράξεις και παραλείψεις συγκεκριμένων προσώπων, τα οποία φέρεται ότι έπαιξαν καθοριστικό ρολό στην τραγική κατάληξη της πυρκαγιάς.

Στην έρευνα των εισαγγελικών λειτουργών αναμένεται να προστεθούν μέχρι τα τέλη Αυγούστου τα συμπεράσματα από την αυτοψία, αλλά και το πλήρες προανακριτικό υλικό που έχει συγκεντρώσει η Πυροσβεστική, τα οποία θα εξεταστούν από τον πραγματογνώμονα που έχει εξαρχής ορίσει η Εισαγγελία.

Την ίδια ώρα ξεκινούν οι καταθέσεις των συγγενών των θυμάτων, με βάση τη λίστα της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας που διαβιβάστηκε στη Δικαιοσύνη.

Ηδη η Εισαγγελία έστειλε την παραγγελία για την εξέτασή τους στα Αστυνομικά Τμήματα Ραφήνας και Νέας Μάκρης, αλλά και στο Λιμεναρχείο Ραφήνας. Ο «μαύρος» κατάλογος περιλαμβάνει 92 πρόσωπα που έχασαν τη ζωή τους την ώρα της φωτιάς ή κατέληξαν κατά τη νοσηλεία τους σε νοσοκομεία της Αττικής, ενώ μεταξύ αυτών βρίσκονται και δύο σοροί που δεν έχουν μέχρι στιγμής ταυτοποιηθεί.

—-

Μετά την «kolotumba» γίναμε διάσημοι και για τα «afthereta»

Ο πλανήτης ολόκληρος μαθαίνει τη μια μετά την άλλη τις «κακές» ελληνικές λέξεις, καθώς η χώρα μας βρέθηκε πάλι στην επικαιρότητα με τραγική αφορμή τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι.

Μετά το «kolotumba», που μετά τη συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 (όταν το «όχι» του δημοψηφίσματος μετετράπη έπειτα από λίγες ημέρες σε «ναι» στο τρίτο μνημόνιο) κατέστη διεθνής όρος, ήρθε η σειρά της λέξης «afthereta» να γίνει παγκοσμίως γνωστή, καθώς τα διεθνή ΜΜΕ με εκτενείς ανταποκρίσεις και ρεπορτάζ αναφέρονται στο όργιο αυθαιρεσίας που συντελείται εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα σε βάρος του δασικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος. Τα ξένα ΜΜΕ στο σύνολό τους εκθειάζουν, πάντως, τον Αλέξη Τσίπρα για την απόφασή του να προχωρήσει άμεσα στο γκρέμισμα αυθαιρέτων.

Με τίτλο «Η Ελλάδα θα κατεδαφίσει χιλιάδες παράνομα κτίρια στον απόηχο της πιο φονικής πυρκαγιάς» το BBC κάνει ειδική αναφορά στις προχθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από το Λαύριο. «Ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε να ελέγξει το “χάος της άτακτης δόμησης”, που είναι συχνή στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες. Στην περιοχή της Αττικής 3.200 κτίρια θα κατεδαφιστούν άμεσα. Αυτές οι κατασκευές, γνωστές ως “αυθαίρετα” (σ.σ.: “afthereta” στο κείμενο), συχνά χτίζονται χωρίς άδεια και αργότερα αδειοδοτούνται με κυβερνητικές απαλλαγές» αναφέρει το BBC, εξοικειώνοντας τους Βρετανούς με ακόμη μία αρνητικά φορτισμένη ελληνική λέξη.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και άλλα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ, με το αμερικανικό Fox News να εστιάζει στη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι τίποτε δεν θα κουκουλωθεί, και στους κινδύνους που προκαλεί η ανεξέλεγκτη δόμηση αλλά και στο χρέος που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση έναντι των επόμενων γενεών.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα