«Ναι» Τσακαλώτου για το Μουσείο Ολοκαυτώματος

Με επιστολή στον Γιάννη Μπουτάρη δεσμεύτηκε ότι το 25% του συνολικού κόστους θα περιλαμβάνεται στον Προϋπολογισμό του 2019

«Πράσινο φως» έδωσε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη και, με επιστολή που έστειλε στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, προσθέτει από τον κρατικό Προϋπολογισμό του 2019 το 1/4 του συνολικού κόστους της κατασκευής του έργου. 

Η κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος σε οικόπεδο που παραχώρησε η ΓΑΙΑΟΣΕ στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, στη δυτική είσοδο της πόλης, εκεί δηλαδή απ' όπου έφευγαν τα τρένα με τους 55.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης για τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, αναμένεται να κοστίσει περίπου 20.000.000 ευρώ, εκ των οποίων 10.000.000 θα δοθούν από το γερμανικό κράτος και τα υπόλοιπα από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Απαλλαγή από ΦΠΑ

Ο κ. Μπουτάρης είχε ζητήσει από την κυβέρνηση η κατασκευή του μουσείου να απαλλαγεί από την καταβολή ΦΠΑ, κάτι που όμως δεν ήταν δυνατό να συμβεί.

Ετσι, ο κ. Τσακαλώτος πρόσθεσε στον Προϋπολογισμό του 2019 το 1/4 του συνολικού κόστους κατασκευής του έργου (περισσότερα από 5.000.000 ευρώ), προκειμένου να αντισταθμίσει το αίτημα και να συνεισφέρει και το ελληνικό κράτος σε ένα τόσο σημαντικό έργο που θα τύχει διεθνούς προβολής και αποδοχής.

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή που έστειλε ο κ. Τσακαλώτος στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης σημείωνε για την πρωτοβουλία της δημιουργίας του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος ότι «η ολοκλήρωση του έργου αυτού θα έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για την πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, ως φόρος τιμής στους Εβραίους που δολοφονήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ως όχημα διατήρησης της συλλογικής μνήμης και ως πολιτιστικό αγαθό καθαυτό». «Είναι πολύ θετικό το ότι η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα ένα τόσο σημαντικό έργο για τη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα αναδείξει την πολιτιστική παρακαταθήκη που άφησε η μακραίωνη παρουσία της πολυπληθούς εβραϊκής κοινότητάς της και ταυτόχρονα θα αποτελέσει ένα διεθνούς εμβέλειας ίδρυμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα» δήλωσε στη «δημοκρατία» ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Πέριξ του Μουσείου Ολοκαυτώματος, σε μια έκταση 27 στρεμμάτων, θα δημιουργηθεί ένας ελαιώνας με 5.000 ελιές, ενώ έχει ήδη οριστικοποιηθεί, ύστερα από αίτημα του δημάρχου Θεσσαλονίκης, ο γειτονικός χώρος, μια έκταση 200 στρεμμάτων, για να αποδοθεί στην πόλη και να δημιουργηθεί ένα τεράστιο μητροπολιτικό πάρκο. 

Το κτίριο όπου θα κατασκευαστεί και θα στεγαστεί το μουσείο θα είναι ύψους 32 μέτρων, κυκλικό έξι ορόφων από μέταλλο και γυαλί, θυμίζοντας σε όλους τα τρένα του θανάτου που μετέφεραν τους 55.00 Εβραίους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Φανή Χαρίση