Η Δικαιοσύνη θα δώσει λύση στο λάθος με τις συντάξεις

Τι απάντησε το υπ. Εργασίας στις προσφυγές που ετοιμάζουν οι δικηγόροι για τους υπολογισμούς του ΕΦΚΑ στα πλασματικά έτηΜε το υπουργείο Εργασίας να υποστηρίζει ότι ο υπολογισμός των συντάξεων με πλασματικά έτη γίνεται ορθά από τον ΕΦΚΑ (υποβαθμίζοντας τις αιτιάσεις του νομικού συμβούλου του Ταμείου Ανδ. Κουτσόλαμπρου και την παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών) τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη, αφού όπως όλα δείχνουν έρχεται ένα νέο «κύμα» προσφυγών από θιγόμενους συνταξιούχους.

Με αφορμή το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας» για την ανακοίνωση του ΔΣΑ (στον ιστότοπό του με τίτλο «Λάθη στον υπολογισμό σύνταξης με πλασματικό χρόνο») μέσω της οποίας καλούνται όσοι δικηγόροι (το θέμα φυσικά αφορά το σύνολο όσων συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 13 Μαΐου 2016) «έχουν ή πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν και έχουν προβεί σε εξαγορά πλασματικού χρόνου από 1.1.2002 και μετά, να επικοινωνούν με το ΚΕΔ ή/και τον Σύλλογο Συνταξιούχων Δικηγόρων προκειμένου να τύχουν νομικής συνδρομής», η πολιτική ηγεσία του υπ. Εργασίας ανακοίνωσε ότι όλα… βαίνουν καλώς και -απλά- σε εξέλιξη βρίσκεται μια προσπάθεια παραπληροφόρησης και ψευδών εντυπώσεων.

Ανακοίνωση

Στο δελτίο Τύπου επαναλαμβάνεται η θέση της διοίκησης του ΕΦΚΑ, αναφέροντας τα εξής:

• Το άρθρ. 34 (ν.4387/2016) ρητά προβλέπει ότι οι πλασματικοί χρόνοι ασφάλισης με εξαγορά λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών.

• Στην παρ. 2, εδ. δ’ του άρθρ. 28 του ν.4387/2016 ρητά αναφέρεται ότι «για τον χρόνο ασφάλισης που αναγνωρίζεται πλασματικά, κατόπιν καταβολής του προβλεπόμενου ποσού εξαγοράς, ως συντάξιμες αποδοχές ορίζεται το ποσό που θα αντιστοιχούσε στον ασφαλιστέο μηνιαίο μισθό – εισόδημα αν εκλαμβανόταν ως μηνιαία εισφορά το ποσό που καταβλήθηκε για την εξαγορά κάθε μήνα ασφάλισης».

«Οσοι υποστηρίζουν τα αντίθετα και πρωταγωνιστούν στα πρωτοσέλιδα των τελευταίων ημερών αξιώνουν να χορηγείται για τον ίδιο χρόνο ασφάλισης υψηλότερη σύνταξη σε εκείνον που εξαγόρασε πλασματικά έτη σε σχέση με εκείνον που συνταξιοδοτείται χωρίς την εξαγορά. Συγκρούονται με την κοινή λογική και το αίσθημα δικαίου που οφείλουν να υπηρετούν» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου, προχωρώντας σε έμμεση «επίθεση» κατά του ΔΣΑ, μεταξύ άλλων προκαλώντας νέα ερωτήματα.

Στην προκειμένη, το πρόβλημα δεν είναι ότι όσοι έχουν εξαγοράσει πλασματικά έτη παίρνουν την ίδια ή υψηλότερη σύνταξη με όσους δεν έχουν, αλλά ότι τελικά λαμβάνουν αρκετά χαμηλότερα ποσά! Είναι ενδεικτικό το παράδειγμα που αναφέρεται στο επιστημονικό άρθρο του κ. Κουτσόλαμπρου, βάσει του οποίου η σύνταξη δικηγόρου με 40 έτη ασφάλισης (εκ των οποίων δύο πλασματικά με εξαγορά) διαμορφώθηκε στα 1.057 ευρώ, αντί να είναι 1.146 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα