«Οχι» από τον Τσίπρα στον Μητσοτάκη για εκλογές εδώ και τώρα

Κάλεσμα στη Ν.Δ. και σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας να στηρίξουν την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, και παράλληλα άφησε αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, που ζητά άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Ο κ. Τσίπρας, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όπου βρέθηκε χθες για να ανακοινώσει την ίδρυση του νέου φορέα, τόνισε ότι το σημαντικό δεν είναι να βρεθούν εξιλαστήρια θύματα, αλλά να διερευνηθούν πλήρως τα αίτια της τραγωδίας. «Να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα για να μην επαναληφθεί ποτέ μια τέτοια καταστροφή. Αυτό είναι το σημαντικό, όχι να ζητάμε κάλπες πάνω στα αποκαΐδια» σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στη συνάντηση που είχε με τους ακαδημαϊκούς Χρήστο Ζερεφό και Ευθύμιο Λέκκα, από τους οποίους ζήτησε να κάνουν την αποτίμηση της κλιματικής αλλαγής, και ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον διακεκριμένο καθηγητή Γιόχαν Γκεόργκ Γκολντάμερ του Ινστιτούτου «Μαξ Πλανκ» να ηγηθεί ανεξάρτητης επιτροπής υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου Παρατήρησης Πυρκαγιών, η οποία θα διερευνήσει τα ακριβή αίτια της τραγωδίας στην ανατολική Αττική.

Αντικειμενικά και αδιάβλητα

Οπως ανέφερε, η συγκεκριμένη επιτροπή «θα έχει στόχο να διερευνήσει αντικειμενικά και αδιάβλητα, και θα εκπονήσει έκθεση για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που πρέπει να υιοθετηθούν ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις πυρκαγιές «ανείπωτη τραγωδία», η οποία, όπως είπε, «στέρησε τη ζωή από συνανθρώπους μας, αφήνοντας βαθύ τραύμα στις οικογένειες που έχασαν δικούς τους ανθρώπους, βαθύ τραύμα στη χώρα, βαθύ τραύμα σε όλους μας». Υψωσε παράλληλα ασπίδα προστασίας στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική, «στους πυροσβέστες, στους αστυνομικούς, στους εθελοντές, στους άνδρες και στις γυναίκες της πρώτης γραμμής, που έδωσαν μια σκληρή και άνιση μάχη με τη φωτιά» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε απευθυνόμενος στην ηγεσία και στους αξιωματικούς των δύο Σωμάτων: «Ξέρω πολύ καλά ότι στον καθέναν, και σε εμένα προσωπικά αλλά και σε εσάς, υπάρχει το βασανιστικό ερώτημα: “Μήπως μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω και δεν το κάναμε;”»