Το... κουζουλό σποτάκι που λάτρεψε όλη η Ελλάδα

Για δεύτερη χρονιά οι διοργανωτές του Ημιμαραθώνιου Κρήτης κλέβουν την  παράσταση με ένα σπαρταριστό βίντεο

Από τη
Γιώτα Φλώρου

Ενας Γερμανός τουρίστας που απολαμβάνει το Λιβυκό Πέλαγος, τρεις Κρητικοί που τον σώζουν επειδή νομίζουν ότι θέλει να αυτοκτονήσει, μια γιαγιά που μιλά αγγλικά, ο Ψαραντώνης, όμορφες κοπελιές και... το Κατερινιώ.

Οι παραπάνω είναι οι πρωταγωνιστές του νέου διαφημιστικού σποτ για τον Ημιμαραθώνιο Κρήτης με τίτλο «Ο τουρίστας το 'σκασε», το οποίο βγήκε στον αέρα τη Δευτέρα και μέσα σε λίγες ώρες κατάφερε να προκαλέσει «αναστάτωση» στο διαδίκτυο με την ευφάνταστη πλοκή του, όπως εξάλλου είχαν κάνει πέρυσι τα δύο διαφημιστικά για την ίδια διοργάνωση, με κύρια πρόσωπα «την Ελληνίδα μάνα» και τη «σούπερ γιαγιά». Πίσω από τις πρωτότυπες ιδέες για τα σποτάκια κρύβεται ο Γιώργος Αλεβυζάκης, πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου Υγείας Αρκαλοχωρίου, που διοργανώνει τον αγώνα.Οπως λέει στη «δημοκρατία», η έμπνευση του έρχεται κατευθείαν από την καθημερινότητα που βιώνει. Στο φετινό διαφημιστικό για τον ημιμαραθώνιο, στο οποίο παίζουν απλοί άνθρωποι από το Αρκαλοχώρι (κωμόπολη του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, όπου διεξάγεται ο ημιμαραθώνιος) και από κοντινά χωριά, «ουσιαστικά θέλουμε να διακωμωδήσουμε τον εαυτό μας. Κάθε χρόνο, στα σποτάκια προβάλλουμε τις ομορφιές της Κρήτης και τη φιλοξενία. Φέτος θέλαμε να δείξουμε ότι πολλές φορές είμαστε φιλόξενοι σε υπερβολικό βαθμό».Συγκεκριμένα, στο φετινό σποτάκι, ο Γερμανός τουρίστας βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα προξενιό που δεν θέλει και τότε βρίσκει την ευκαιρία να το 'σκάσει και να αρχίσει να τρέχει! Ο κ. Αλεβυζάκης τονίζει ότι τα διαφημιστικά βίντεο έχουν τόσο μεγάλη απήχηση, που ουσιαστικά είναι αυτά που παρακινούν τον κόσμο να συμμετάσχει στον αγώνα. Την ίδια στιγμή, όσοι δηλώνουν συμμετοχή ξέρουν πολύ καλά ότι δεν έρχονται απλά για να τρέξουν σε μια όμορφη διαδρομή μέσα από ελιές, αμπέλια και γραφικά χωριά, αλλά και να περάσουν καλά, καθώς μετά τις απονομές στήνεται ένα παραδοσιακό κρητικό γλέντι, στο οποίο όλοι απολαμβάνουν εντελώς δωρεάν γεύσεις της κρητικής κουζίνας, ενώ εντρυφούν στην κρητική μουσική και στον χορό.

Φέτος, ο αγώνας θα γίνει για τέταρτη χρονιά, την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, και εκτός από τη διαδρομή του ημιμαραθωνίου των 21,1 χλμ. θα υπάρξουν διαδρομές των 5 χλμ., 10 χλμ. και 1.000 μ., στις οποίες, σύμφωνα με τους διοργανωτές, μπορεί να συμμετάσχουν άτομα οποιασδήποτε φυσικής κατάστασης και ηλικίας από 6 έως 106 ετών!