Η τρύπα που έκρυβε θησαυρό

Ασύλητοι μινωικοί τάφοι, που περιέχουν σαρκοφάγους και αρχαιότητες, βρέθηκαν τυχαία σε έναν ελαιώνα της ΙεράπετραςΜια σπουδαία ανακάλυψη, που ήρθε στο φως με εντελώς… τυχαίο τρόπο! Το μεσημέρι της Τετάρτης ανακαλύφθηκε στο Κεντρί της Ιεράπετρας, στο Λασίθι, ένας αρχαιολογικός θησαυρός που αφορά σαρκοφάγους της υστερομινωικής εποχής. Συγκεκριμένα, ανακαλύφθηκαν σε χωράφι δύο λάρνακες μεγάλων διαστάσεων και με ανάγλυφες απεικονίσεις που βρίσκονται σε άριστη κατάσταση. Μάλιστα, μέσα σε αυτές υπάρχουν δύο σκελετοί και 24 αγγεία με έγχρωμα ανάγλυφα και απεικονίσεις, επίσης της υστερομινωικής εποχής. 

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τουρισμού της Ιεράπετρας Αργύρη Πανταζή, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να υπάρχει και τρίτη σαρκοφάγος. «Ενα από τα πολλά θετικά που έχει η συγκεκριμένη υπόθεση είναι πως από μία έρευνα που κάναμε στην ευρύτερη περιοχή φαίνεται πως λίγα μέτρα πιο πέρα από το σημείο όπου ανακαλύφθηκαν οι λάρνακες υπάρχει ακόμα μία τρύπα. Μάλιστα, αυτή η τρύπα δημιουργήθηκε ακριβώς όπως η πρώτη, με εντελώς τυχαίο τρόπο. Εξαιτίας ποτίσματος των ελαιοδέντρων και από μία αρδευτική σωλήνα που έσπασε και προκάλεσε μερική υποχώρηση του εδάφους. Σε αυτήν τη δεύτερη τρύπα ίσως υπάρχουν κι άλλα αρχαιολογικά ευρήματα. Προσωπικά, εκτιμώ πως υπάρχει τουλάχιστον μία σαρκοφάγος μέσα. Αυτό όμως θα το βεβαιώσουν οι αρχαιολόγοι που βρίσκονται στο σημείο και πραγματοποιούν έρευνες» επισήμανε στην ιστοσελίδα της Κρήτης cretapost ο κ. Πανταζής.

Ακόμη, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού της Ιεράπετρας σημείωσε: «Οι τάφοι δεν έχουν συληθεί κι αυτό θα βοηθήσει τους αρχαιολόγους να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία. Πρόκειται για μια μεγάλη μέρα για την Ιεράπετρα».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ιδιοκτήτης του χωραφιού, ποτίζοντας τις ελιές του, παρατήρησε ότι το νερό «χανόταν» σε ένα συγκεκριμένο σημείο, του κίνησε την περιέργεια και ενημέρωσε την Εφορεία Αρχαιοτήτων. Η προϊστάμενη Χρυσούλα Σοφιανού ζήτησε τη βοήθεια του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννη Παπαδάτου, ο οποίος βρισκόταν μαζί με 20 φοιτητές στην περιοχή του Γαϊδοροφά Λασιθίου για ανασκαφές, και όλοι μαζί βοήθησαν στη διαδικασία που άρχισε από την Τετάρτη. Ολα τα ευρήματα πλέον θα μεταφερθούν στο εργαστήριο συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων στον Αγιο Νικόλαο και στη συνέχεια αναμένεται να επιστρέψουν στην Ιεράπετρα και να προστεθούν στην αρχαιολογική συλλογή.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα