«Παρεμβολές» στη μνήμη από τα κινητά

Οι συχνότητες των RF-EMF επηρεάζουν τον εγκέφαλοΑπό τη
Ρίτα Μελά

Ανεπιθύμητες συνέπειες στις επιδόσεις της μνήμης των εφήβων ενδεχομένως να έχουν τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων (RF-EMF) που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα, σύμφωνα με νέα ελβετική μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό έντυπο «Environmental Health Perspectives».

Η μελέτη έπεται παλαιότερης σχετικής έρευνας που δημοσιεύθηκε στο ίδιο επιστημονικό έντυπο το 2015. Αυτή τη φορά, όμως, έχει διπλάσιο δείγμα και πιο πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με την απορρόφηση των RF-EMF σε εγκεφάλους εφήβων κατά τη διάρκεια διαφορετικών τύπων χρήσης συσκευών ασύρματης επικοινωνίας.
Ειδικότερα, οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Τροπικής και Δημόσιας Υγείας της Ελβετίας μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 700 εφήβους, 12-17 ετών, εστιάζοντας στη σχέση των RF-EMF από τα συστήματα κινητής επικοινωνίας και την επίδοση της μνήμης των εφήβων.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου επί έναν χρόνο ενδεχομένως να έχει αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη της οπτικής μνήμης -που εδρεύει κυρίως στο δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου-, γι’ αυτό οι επιδόσεις ήταν χειρότερες στους εφήβους που ακουμπούσαν το κινητό τους τηλέφωνο στη δεξιά πλευρά του κεφαλιού.

Αλλες πτυχές της ασύρματης επικοινωνίας, όπως η αποστολή μηνυμάτων, τα παιχνίδια ή η περιήγηση στο internet, προκαλούν μόνο περιθωριακή έκθεση του εγκεφάλου στα RF-EMF και δεν σχετίζονται με την επίδοση της μνήμης.

O επικεφαλής του Τμήματος Περιβαλλοντικής Εκθεσης και Υγείας του Ελβετικού Ινστιτούτου Τροπικής και Δημόσιας Υγείας Μάρτιν Ρούσλι λέει ότι η επίδραση της έκθεσης του εγκεφάλου σε RF-EMF αποτελεί ένα από τα σχετικώς νέα πεδία έρευνας και «δεν είναι ακόμη σαφές πώς τα RF-EMF μπορούν να επιδράσουν σε διαφορετικές εγκεφαλικές διεργασίες ούτε εάν τα ευρήματά μας ισχύουν μακροπρόθεσμα».

Σε κάθε περίπτωση ο δρ Ρούσλι εξηγεί ότι οι πιθανοί κίνδυνοι από τη χρήση κινητών τηλεφώνων για τον εγκέφαλο μπορούν να μειωθούν μέσω της χρήσης hands-free συσκευών ή της ανοιχτής ακρόασης, ειδικά όταν η ποιότητα του δικτύου δεν είναι καλή με αποτέλεσμα το κινητό να λειτουργεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα