ΕΛ.ΣΤΑΤ.: Στο 19,5% η ανεργία τον Μάιο!

Eurostat: Πτώση... με λογιστικό τρικ

Κάτω από το 20% μειώθηκε για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2011 η ανεργία, φτάνοντας στο 19,5% φέτος τον Μάιο. Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου έκανε λόγο για «ενθαρρυντική και αισιόδοξη εξέλιξη», η οποία, ωστόσο, δεν προκαλεί ανάλογη ευφορία στην κοινωνία, δεδομένου ότι οφείλεται στο brain drain, στα προγράμματα απασχόλησης και στο γεγονός ότι ως εργαζόμενοι λογίζονται περίπου 300.000 «ευέλικτοι», δήθεν, απασχολούμενοι με «ψευτοαμοιβές» από 50 (ή και λιγότερα) μέχρι 300 ευρώ τον μήνα, μεικτά!

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 19,5% φέτος τον Μάιο. Αυτή είναι η πρώτη φορά, από τον Οκτώβριο του 2011 (20,1%) και μετά, που το ποσοστό μειώνεται κάτω από το 20%.

Τα στατιστικά

Συνολικά, τον Μάιο οι άνεργοι ανήλθαν σε 924.941 άτομα και οι απασχολούμενοι σε 3.824.393 άτομα. Παρά το γεγονός, όμως, ότι η μείωση του ποσοστού της ανεργίας είναι μια θετική εξέλιξη, η πραγματική απήχησή της στην κοινωνία είναι περιορισμένη.

Η μείωσή της έχει χαρακτηριστικά δημιουργικής λογιστικής με βάση τα δεδομένα της Eurostat. Ως απασχολούμενοι φαίνονται όσοι είναι σε προγράμματα του ΟΑΕΔ καθώς και οι δήθεν εργαζόμενοι σε υποαμειβόμενες «ελαστικές» θέσεις με μηνιαίες, μεικτές αμοιβές -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας- από 50 ευρώ (ή και λιγότερα) μέχρι 300 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση.

Επίσης, καθοριστικό ρόλο τα τελευταία χρόνια στη συγκράτηση της ανεργίας διαδραματίζουν οι περισσότεροι από 300.000 πολίτες που μετανάστευσαν για να εργαστούν σε άλλη χώρα, αφού μειώθηκε το εργατικό δυναμικό της χώρας.

Νάσος Χατζητσάκος