Καταρρέει η τουρκική οικονομία και από τα «αντίποινα» Τραμπ

Σε λίγες ώρες η λίρα έχασε 19% έναντι του δολαρίου, φέρνοντας πιο κοντά στην Αγκυρα το ΔΝΤ! Τηλεφώνησε στον Πούτιν ο ΕρντογάνΑπό τη
Θεανώ Καρούτα

Την ώρα που η τουρκική λίρα κατέγραφε νέο αρνητικό ρεκόρ, σπέρνοντας πανικό στους επενδυτές, οι οποίοι φοβούνταν ένα ντόμινο που θα επηρέαζε και τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έδινε τη χαριστική βολή στην υπό κατάρρευση τουρκική οικονομία, ανακοινώνοντας διπλασιασμό των δασμών στον τουρκικό χάλυβα (50%) και στο αλουμίνιο (20%)!

«Μόλις έδωσα εντολή για διπλασιασμό των δασμών στον χάλυβα και στο αλουμίνιο όσον αφορά την Τουρκία, καθώς το νόμισμά της, η τουρκική λίρα, υποχωρεί ραγδαία έναντι του πολύ ισχυρού δολαρίου μας!» ανέφερε ο Τραμπ σε πρωινή ανάρτησή του στο twitter. Η δήλωσή του αυτή οδήγησε την τουρκική λίρα σε πτώση 19% έναντι του δολαρίου ενώ το τουρκικό υπουργείο Εμπορίου ανέφερε πως η επιπλέον δασμολόγηση αντιβαίνει στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οικονομικοί αναλυτές παρομοιάζουν την τουρκική κρίση με εκείνη της Αργεντινής, η οποία κατέστησε αναγκαία τη σύναψη νέου δανείου με το ΔΝΤ, ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στον απόηχο των αποτυχημένων συνομιλιών μεταξύ της τουρκικής αντιπροσωπίας και Αμερικανών αξιωματούχων στην Ουάσινγκτον, ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στους δημοσιογράφους στη Ριζούντα της Μαύρης Θάλασσας το βράδυ της Πέμπτης και δεν δίστασε να κάνει λόγο για εκστρατεία εναντίον της Τουρκίας. «Υπάρχουν διάφορες καμπάνιες σε εξέλιξη. Μη δίνετε σημασία. Μην ξεχνάτε: Αν εκείνοι έχουν τα δολάριά τους, εμείς έχουμε τον λαό μας και τον Θεό μας» είπε σε μια προσπάθεια να ανυψώσει το ηθικό των Τούρκων.

Στη μία από τις δύο ομιλίες του το μεσημέρι της Παρασκευής, που μεταδόθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση, ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία δεν θα χάσει τον οικονομικό πόλεμο.

Επικαλείται τον Αλλάχ

«Με τη βοήθεια του Θεού θα ξεπεράσουμε τις καταστροφές και, επιπλέον, θα διεξαγάγουμε με επιτυχία τον οικονομικό πόλεμο» είπε και κάλεσε τους πολίτες να μετατρέψουν τα δολάρια και τον χρυσό που κατέχουν σε λίρες, ώστε να ενισχύσουν το τουρκικό νόμισμα που καταρρέει και να πολεμήσουν το «λόμπι των επιτοκίων».
Λίγο αργότερα, ο Ερντογάν επικοινώνησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο συζήτησε για τη διμερή οικονομική και εμπορική συνεργασία.

Κραχ στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης

Τα μεγάλα λόγια του Ερντογάν δεν φάνηκαν αρκετά για να κρατήσουν την τουρκική λίρα στη θέση της, καθώς χθες υποχώρησε πάνω από 11%, κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο τη χειρότερη εβδομάδα της στις αγορές από το 2001, όταν η χώρα είχε αναγκαστεί να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο!

Εχοντας αγγίξει ιστορικά χαμηλή ισοτιμία, υποχωρώντας κοντά στις 6,5 λίρες ανά δολάριο, κατάφερε να περιορίσει κάπως τις απώλειές της και να διαμορφωθεί στο κλείσιμο στις 5,9646 λίρες ανά δολάριο. Την ίδια ώρα, οι δείκτες του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης υποχωρούσαν κατά 11%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2014! Πλέον, οι επενδυτές δεν έχουν καμία αμφιβολία για την πορεία της τουρκικής οικονομίας, ειδικά μετά την επιδείνωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Οι επενδυτές επικαλούνται ως βασικό λόγο για τη συνεχή υποτίμηση του νομίσματος την απουσία -όπως τη χαρακτηρίζουν- παρέμβασης από τις Αρχές, που θα αντιμετώπιζε την κατρακύλα του τουρκικού νομίσματος, το οποίο έχει υποχωρήσει πάνω από 35% από τις αρχές του έτους, αφού έχασε σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας του το 2017.
Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια για να στηρίξει τη λίρα, σε μια κίνηση έκτακτης ανάγκης τον Μάιο, πριν ο επανεκλεγείς Ταγίπ Ερντογάν αναλάβει νέες, διευρυμένες εκτελεστικές εξουσίες, γεγονός που οι επενδυτές φοβούνται ότι θα θέσει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα