«Στον αέρα» και πάλι η έκδοση των συντάξεων

Η διακοπή της έκτακτης επιχορήγησης ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο 174.800 αιτήσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότηταΝέα προβλήματα στη διεκπεραίωση των περίπου 174.800 εκκρεμών αιτήσεων χορήγησης κύριων, επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ αναμένεται να προκαλέσει η διακοπή της χρηματοδότησης του προγράμματος έκτακτης επιχορήγησης για την εκκαθάρισή τους τη Δευτέρα 20 Αυγούστου.

Την απόφαση για τη διακοπή της χρηματοδότησης υπέγραψε προχθές ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Με τον τρόπο αυτόν μπαίνει τέλος στην έκτακτη επιχορήγηση με πόρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (συνολικά 1,185 δισ. ευρώ) για την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα οργανωτικά προβλήματα του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ, μπορεί να προκαλέσει νέες καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των εκκρεμών αιτημάτων.

Η κυβέρνηση και οι θεσμοί έχουν συμφωνήσει ότι ως τα τέλη Αυγούστου θα πρέπει να έχουν απομείνει μόλις 40.000 εκκρεμείς αιτήσεις για κύριες συντάξεις. Ομως, η επίτευξη του στόχου μοιάζει πολύ δύσκολη, δεδομένου ότι τον Ιούνιο οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύριες συντάξεις ανέρχονταν στις 53.800, για επικουρικές στις 90.000 και για εφάπαξ στις 31.000. Το κόστος για την εξόφλησή τους ανέρχεται στα 847.000.000 ευρώ (220.000.000 ευρώ για τις κύριες, 242.000.000 για τις επικουρικές και 385.000.000 ευρώ για τα εκκρεμή εφάπαξ).

Για τον λόγο αυτόν, αφενός η κυβέρνηση καλείται να βρει έναν διαφορετικό τρόπο χρηματοδότησης του προγράμματος και, αφετέρου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, οι διοικήσεις του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ και οι αρμόδιοι διοικητικοί παράγοντες καλούνται μέσα στην εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου να δώσουν έναν «αγώνα δρόμου ταχύτητας» για να απορροφήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσό από την επιχορήγηση για την τακτοποίηση των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτημάτων. Κατά πόσο αυτό θα συμβεί φυσικά θα φανεί εντός των επόμενων εικοσιτετράωρων.

Νέες «υποσχέσεις»

Από την πλευρά της, η υπουργός Εργασίας επανέλαβε χθες ότι η κυβέρνηση δεν ήταν ποτέ υπέρ του επανυπολογισμού των κύριων συντάξεων και του «κουρέματος» της προσωπικής διαφοράς, την οποία ωστόσο νομοθέτησε για να εφαρμοστεί από το 2019, μετά τις πιέσεις, κυρίως, του ΔΝΤ. «Εκτιμώ ότι υπάρχει το περιθώριο να ξαναδούμε αυτό το ζήτημα, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης όπως είχε διατυπωθεί να βρει χώρο» πρόσθεσε η κυρία Εφη Αχτσιόγλου, εμμένοντας στη σταθερή τούς τελευταίους μήνες κυβερνητική γραμμή για πιθανό ενδεχόμενο μη εφαρμογής του μέτρου αυτού ως έχει.

Μάχη για την επιβίωση στο όριο της φτώχειας

Με μηνιαία εισοδήματα από συντάξεις κάτω ή μέχρι το όριο της φτώχειας προσπαθούν να επιβιώσουν 366.710 «απόμαχοι της εργασίας» (14,2% του συνόλου), σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.
Συγκεκριμένα, από την ανάλυση των στοιχείων του συστήματος Ηλιος προκύπτει ότι φέτος τον Μάιο 198.581 συνταξιούχοι γήρατος, 105.815 δικαιούχοι συντάξεων θανόντων, 56.090 δικαιούχοι αναπηρικών και 6.224 δικαιούχοι λοιπών συνταξιοδοτικών παροχών έλαβαν συνολικά από 50 (ή και λιγότερα) έως και 400 ευρώ μεικτά. Αυτό σημαίνει ότι τα μηνιαία εισοδήματά τους από συντάξεις κυμάνθηκαν κάτω ή στην καλύτερη περίπτωση μέχρι το όριο της φτώχειας, το οποίο, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., έχει οριστεί στα 4.560 ευρώ (380 ευρώ τον μήνα) για το 2018.
Συνολικά, τον Μάιο πληρώθηκαν 4.474.725 συνταξιοδοτικές παροχές. Το πλήθος των συνταξιούχων ανήλθε στα 2.570.646 άτομα. Το μέσο εισόδημα από κύριες συντάξεις ανήλθε στα 723,85 ευρώ, από επικουρικές στα 172,10 ευρώ και από μερίσματα στα 97,92 ευρώ.

Απαντήσεις στις «εξηγήσεις» του υπουργείου για τoν τρόπο υπολογισμού

Πέντε απαντήσεις «καρφιά» σε όσα υποστηρίζουν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και η διοίκηση του ΕΦΚΑ δίνει ο δικηγόρος του νέου ασφαλιστικού υπερταμείου Ανδρέας Κουτσόλαμπρος, παρουσιάζοντας μια σειρά νομικών επιχειρημάτων για την άδικη και μη νόμιμη, όπως αναφέρει, μείωση των συντάξεων με εξαγορά πλασματικών ετών, λόγω του λανθασμένου τρόπου υπολογισμού τους.

Ο κ. Κουτσόλαμπρος, έμμισθος νομικός σύμβουλος του ΕΦΚΑ και πρόεδρος της Ενωσης Εμμισθων Δικηγόρων, με αφορμή το προχθεσινό δελτίο Τύπου του υπουργείου τονίζει:
• Ουδείς επίσημος έχει διαψεύσει ότι στη συντριπτική πλειονότητα -αν όχι στο σύνολο- των συντάξεων με εξαγορά πλασματικού χρόνου οι ασφαλισμένοι θα λάβουν μειωμένη σύνταξη σε σχέση με όσους έχουν τον ίδιο χρόνο ασφάλισης (χωρίς εξαγορά πλασματικού).
• Ουδείς έχει εξηγήσει τι συμβαίνει στους ασφαλισμένους ή και ήδη συνταξιούχους που εξαγόρασαν χρόνο για προσαύξηση (άρα, όχι για μείωση) της σύνταξης, όπως ρητώς προέβλεπαν οι διατάξεις των άρθρων 39-41 του ν. 3996/2011, οι οποίες είναι σε ισχύ (άρθρο 34, ν. 4387/2016). Στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου γίνεται τέσσερις φορές αναφορά σε προσαύξηση της σύνταξης!
• Ως προσαύξηση του ποσού της σύνταξης νοείται η λήψη ισόποσης σύνταξης με ασφαλισμένο που έχει τον αυτό χρόνο ασφάλισης, χωρίς εξαγορά.
• Αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του υπουργείου: «Το άρθρ. 34 του ν. 4387/2016 ρητά προβλέπει ότι οι πλασματικοί χρόνοι ασφάλισης που αναγνωρίζονται μέσω εξαγοράς λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών». Ανατρέχοντας στο άρθρο 34, δεν υπάρχει καν η φράση «συντάξιμες αποδοχές»!
• Ο κ. Κουτσόλαμπρος επαναλαμβάνει την αδιάστικτη διατύπωση (άρθρο 28) που αναφέρει: «Για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης των αιτήσεων που θα κατατεθούν μετά την έναρξη ισχύος του νόμου και εντός του έτους 2016, ως συντάξιμες αποδοχές λαμβάνονται υπόψη ο μέσος μηνιαίος μισθός-εισόδημα κατά τις ειδικότερες λοιπές προβλέψεις του παρόντος άρθρου που προκύπτει από το έτος 2002 και έως την υποβολή της αίτησης». Επομένως, καμιά αναφορά δεν γίνεται για συνυπολογισμό πλασματικού χρόνου.

Ν. Χατζητσάκος

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα