Κρίσιμο 15ήμερο για τον ιό του Δυτ. Νείλου

Εως το τέλος Αυγούστου αναμένεται να περάσει το πιο επικίνδυνο στάδιο και να κορυφωθούν τα κρούσματαΡεπορτάζ
Μαρία Μαθιοπούλου

A κόμα δεν έχουμε δει την κορύφωση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου, τα οποία αυξάνονται ταχύτατα τον τελευταίο καιρό.

Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει στη «δημοκρατία» η υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Αρμποϊών και πρόεδρος της επιστημονικής ομάδας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την καταπολέμηση των κουνουπιών, καθηγήτρια Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Αννα Παπά, εξηγώντας ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να φτάσουμε στο πιο επικίνδυνο στάδιο όσον αφορά την πορεία του ιού.

«Δεν πρέπει να ανησυχούμε, πρέπει όμως να γνωρίζουμε τι γίνεται. Οι επόμενες εβδομάδες είναι οι πιο επικίνδυνες» τονίζει η κυρία Παπά, εκτιμώντας ότι και ο Αύγουστος θα είναι ένας δύσκολος μήνας όσον αφορά την κλιμάκωση της εμφάνισης του ιού. Η ίδια πάντως σημειώνει ότι στη συνέχεια, όταν ο καιρός αρχίσει σταδιακά να αλλάζει -όταν, όπως λέει χαρακτηριστικά, αρχίσουμε να κρυώνουμε λίγο το βράδυ- ο αριθμός των κρουσμάτων θα βαίνει μειούμενος.

Πάντως, στις υπηρεσίες υγείας τις τελευταίες ημέρες έχει σημάνει συναγερμός λόγω της εξάπλωσης του ιού του Δυτικού Νείλου. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), έχουν καταγραφεί τρεις θάνατοι ανθρώπων ηλικίας πάνω από 70 ετών, ενώ τα κρούσματα από τη λοίμωξη έχουν φτάσει τα 60. Τα 48 από αυτά παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 12 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα).

Σύμφωνα με την κυρία Παπά, το γεγονός ότι υπάρχει προετοιμασία των δομών υγείας και ο κόσμος έχει ενημερωθεί έχει ως αποτέλεσμα οι μεν πολίτες να είναι υποψιασμένοι και να σπεύδουν για εξετάσεις ακόμα και με έναν απλό πυρετό, οι δε γιατροί και νοσηλευτές να αναγνωρίζουν άμεσα τα συμπτώματα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει οι πολίτες να είναι σε εγρήγορση και να προφυλάσσονται, όσο αυτό είναι δυνατόν, από τα κουνούπια.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα