«Πολύφερνη νύφη» η κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης

Η τουριστική άνοδος της πόλης σε συνδυασμό με τις προοπτικές για το αεροδρόμιο, τον σιδηρόδρομο, το λιμάνι και το μετρό, δέλεαρ για τους επενδυτέςΑπό τη
Μαρία Μαθιοπούλου

Ως «πολύφερνη νύφη» εμφανίζεται όλο και περισσότερο η κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης, που τον τελευταίο καιρό χαρακτηρίζεται από έντονη κινητικότητα. Βρίσκεται, μάλιστα, στο στόχαστρο επενδυτών εντός και εκτός συνόρων, και όχι μόνο σε ένα πεδίο, καθώς μια σειρά συγκυριών και παραγόντων έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό περιβάλλον για τοποθετήσεις κεφαλαίων στα ακίνητά της. Η τουριστική άνοδος της πόλης και οι προοπτικές που ανοίγονται για το λιμάνι, το μετρό, το αεροδρόμιο και τον σιδηρόδρομο αλλά και με τις χαμηλές τιμές των ακινήτων, αποτέλεσμα της κρίσης, λειτουργούν ως δέλεαρ για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, οι οποίοι προβλέπουν ότι η πόλη θα απογειωθεί τα επόμενα χρόνια και θέλουν να εξασφαλίσουν… στασίδι εγκαίρως.

Το ενδιαφέρον δεν εντοπίζεται μόνο σε ένα κομμάτι της κτηματαγοράς. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται από ανεξάρτητα κτίρια, με σκοπό τη μετατροπή τους σε τουριστικά καταλύματα, μέχρι βιομηχανικά ακίνητα και γραφειακοί χώροι, που τα προηγούμενα χρόνια ήταν στα αζήτητα, ενώ και κεντρικοί εμπορικοί δρόμοι, όπως η Τσιμισκή, εμφανίζονται ιδιαίτερα δελεαστικοί.

Ξένοι και Ελληνες επενδυτές δείχνουν εδώ και καιρό τις προθέσεις τους για την αγορά ή τη μακροχρόνια μίσθωση κτιρίων κυρίως στο κέντρο της πόλης, με σκοπό να τα μετατρέψουν σε τουριστικά καταλύματα, όπως ξενοδοχεία και hostels. Αλλωστε, νέοι χώροι αυτού του τύπου «ξεφυτρώνουν» συνεχώς στην πόλη, ενώ η ζήτηση για ανεξάρτητα κτίρια με τουριστικό… αέρα καλά κρατεί. Μάλιστα, πέραν του κέντρου, έντονη αλλά αθόρυβη είναι και η κινητικότητα στην κτηματαγορά του δυτικού άξονα της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή που παλαιότερα λεγόταν «Νέα Ξυλάδικα» και σήμερα είναι ευρύτερα γνωστή ως η περιοχή γύρω από το outlet One Salonica.

Δρόμοι, όπως η Γιαννιτσών, η Αναγεννήσεως, η Οικονόμου, η Μαντζάρου, η Κωλέττη, η Μοναστηρίου και η 26ης Οκτωβρίου στην αρχή της, έχουν κινήσει το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών και άλλων επενδυτικών ομίλων, που την τελευταία διετία αγοράζουν ολόκληρα κτίρια. Μάλιστα, οι μεσίτες έχουν διαπιστώσει ότι οι πράξεις αυξάνονται με γοργότερους ρυθμούς μετά την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Λιβανέζοι, Γάλλοι, Ισραηλινοί, Γερμανοί, Βέλγοι, Ολλανδοί και Κινέζοι κάνουν αισθητή την παρουσία τους, καθώς στοχεύουν να αξιοποιήσουν τα ακίνητα αυτά, μετά την εκ βάθρων ανακαίνισή τους, ως καταλύματα, δωμάτια, ξενοδοχεία, διαμερίσματα τύπου Airbnb και boutique hotel. Το μεγάλο ενδιαφέρον έρχονται να τονώσουν και οι πολύ χαμηλές τιμές πώλησης, που δεν ξεπερνούν τα 300 ευρώ το τ.μ.

Κινητικότητα διαπιστώνεται και στα βιομηχανικά ακίνητα, πολλά από τα οποία στέκουν έρημα στο Καλοχώρι και στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης, στη Σίνδο, «κουφάρια» που θυμίζουν αμυδρά παλιές, καλές εποχές. Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της πόλης έχει ενεργοποιήσει αυτό το επενδυτικό ενδιαφέρον, απόδειξη του οποίου είναι η αυξημένη ζήτηση από εταιρίες, κυρίως ξένες, χώρων σε Καλοχώρι και Σίνδο, δηλαδή σχετικά κοντά στον ΟΛΘ, για να αναπτύξουν από παραγωγική δράση μέχρι logistics.

Τον τελευταίο καιρό, όμως, και τα εμπορικά ακίνητα, με αιχμή την οδό Τσιμισκή, βρίσκονται στο μικροσκόπιο ξένων αλυσίδων λιανεμπορίου αλλά και ελληνικών επιχειρήσεων. Τόσο μεγάλες πολυεθνικές, που ασχολούνται με το ένδυμα, όσο και ελληνικές εταιρίες βρίσκονται μεταξύ των ενδιαφερομένων για την εμπορική «βασίλισσα» της Θεσσαλονίκης. Κάποιες ήδη έχουν παρουσία στη συγκεκριμένη οδό και θέλουν να επεκταθούν, ενώ άλλες επιδιώκουν να τοποθετηθούν, προσβλέποντας στις αναπτυξιακές προοπτικές της Θεσσαλονίκης. Ενδεικτικό είναι, μάλιστα, πως ο περίφημος «αέρας», που ήταν άγραφος νόμος τις καλές εποχές για να εξασφαλίσει κάποιος κατάστημα στην Τσιμισκή, φαίνεται πως επανέρχεται, έστω και μετριασμένα, με τη μορφή της λογικής προκαταβολής μισθωμάτων. Μάλιστα, στο πιο εμπορικό τμήμα της, από το ύψος της Κούσκουρα μέχρι την Κομνηνών, τα μισθώματα των καταστημάτων ξεπερνούν τα 100 ευρώ το τ.μ. Ετσι το ενοίκιο για ένα τυπικό κατάστημα κυμαίνεται από 10.000 έως 12.000 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα