H μεγάλη «μπάζα» με τα αυθαίρετα

Υποκρισία χωρίς όρια: 2,5 δισ. ευρώ (!!!) εισέπραξε το κράτος στα χρόνια της κρίσης

Θα κατεδαφίσουν και τις μάντρες (στον αιγιαλό) της Μαργαρίτας και του Σημίτη;

Οι τέσσερις νόμοι από το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ (που απέφεραν ζεστό χρήμα στα ταμεία του Δημοσίου) με τους οποίους «τακτοποιήθηκαν» 1.500.000 κτίσματα κάθε είδουςΗ Θέση μας: Η αχαριστία της Γερμανίας

Διαβάστε επίσης:

►Ο δεκάλογος Ζάεφ που αποκαλύπτει την εθνική μας ήττα

►Πώς διασπάστηκε το μέτωπο του αγώνα

►Γιατί το κτηματολόγιο δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ποτέ!

►Πότε πουλήθηκε το Kτήμα Μάτι από την Εκκλησία με 7.000 δρχ. το στρέμμα

►Δώρο άδωρο! Πού πήγαν τα 61,9 δισ. ευρώ του τρίτου Μνημονίου

►Πολύφερνη νύφη για τους επενδυτές έγινε η κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης

►Οταν οι Ιταλοί, που ήθελαν να τορπιλίσουν επιβατηγά πλοία, βύθισαν την «Ελλη»

Υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο! Οι τέσσερις νόμοι στα χρόνια των  Μνημονίων (από ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ) που απέφεραν στα κρατικά  ταμεία ζεστό χρήμα και νομιμοποίησαν εκατοντάδες χιλιάδες παρανομίες

Από τον
Θοδωρή Λαπαναΐτη

Η στάση που επιδεικνύει εσχάτως το πολιτικό σύστημα στο θέμα των αυθαιρέτων με την επιχείρηση «μπουλντόζα» πάνω στην εκατόμβη των νεκρών στο Μάτι δεν είναι μόνο υποκριτική, αλλά αποτελεί ύβρη και αναισχυντία.

Ξαφνικά ανακάλυψαν την… Αμερική, όταν μόνο την τελευταία σχεδόν δεκαετία των τριών Μνημονίων έχουν υπάρξει τέσσερις νόμοι από όλες τις μετά το 2009 κυβερνήσεις για εισπρακτικούς καθαρά λόγους, προκειμένου να καλυφθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του Μνημονίου.

Ουσιαστικά, τα τρία Μνημόνια και οι πολιτικές της ασφυκτικής λιτότητας, καθώς και η ανάγκη εξεύρεσης εσόδων για το κράτος έχουν συμβάλει στη νομιμοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων, αν όχι εκατομμυρίων αυθαιρέτων από το 2010 και μετά χάρη στους νόμους των υπουργών Τίνας Μπιρμπίλη, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Σταύρου Καλαφάτη και Γιώργου Σταθάκη.

Το κόλπο

Κοινώς, στο κόλπο της τακτοποίησης είναι όλες οι κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν το Μνημόνιο – ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Με δύο λόγια, τα Μνημόνια, μέσα στην όλη καταστροφή που προκάλεσαν στην οικονομία, την κοινωνία και τη χώρα, έγιναν και παράγοντας νομιμοποίησης αυθαιρέτων για μερικά δισ. ευρώ προκειμένου να πληρωθούν οι δόσεις στα δάνεια των δανειστών.

Είναι απορίας άξιο πώς όλοι αυτοί που διαχειρίστηκαν και εφάρμοσαν διαχρονικά τα Μνημόνια, νομιμοποιώντας αυθαίρετα, θα βάλουν τώρα τις μπουλντόζες να τα γκρεμίσουν. Εκτός αν αναφέρονται απλά σε μερικούς μαντρότοιχους εδώ και εκεί σε καμιά παραλία για το θεαθήναι μετά και την κατακραυγή που υπάρχει για την ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι.

Πάντως, τα έως σήμερα στοιχεία για την πορεία της μνημονιακής τακτοποίησης των αυθαιρέτων είναι συντριπτικά.
Συνολικά, οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες που έχουν δηλωθεί με βάση τους τέσσερις τελευταίους νόμους περί τακτοποίησης αυθαιρέτων -συμπεριλαμβανομένου και του νόμου Σουφλιά το 2009, που αφορούσε έναν πολύ μικρό αριθμό κυρίως ημιυπαίθριων κ.ά. χώρων- είναι γύρω στο 1.500.000 και τα έσοδα που έχουν εισπραχθεί είναι περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΕΕ, ο πρώτος νόμος με τον οποίο νομιμοποιήθηκαν 549.839 πολεοδομικές παρανομίες ήταν ο 3843/2010, με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Γιώργο Παπανδρέου και αρμόδια υπουργό την Τίνα Μπιρμπίλη.

Πάνω από 900.000 κτίσματα

Ακολούθησε από την ίδια κυβέρνηση με υπουργό τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ο Ν.4014/2011 και εν συνεχεία με κυβέρνηση Νέα Δημοκρατία – ΠΑΣΟΚ και αρμόδιο υπουργό τον Σταύρο Καλαφάτη ο Ν.4178/13, ενώ πέρυσι ήρθε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ο Ν.4495/2017 του Γιώργου Σταθάκη. Από αυτούς τους τρεις τελευταίους νόμους έχουν δηλωθεί πάνω από 900.000 αυθαίρετα!

Το Δημόσιο (Πράσινο Ταμείο) εισέπραξε από την καταβολή προστίμων και παραβόλων 1 δισ. 035.774.723 ευρώ από τη ρύθμιση Μπιρμπίλη και 1 δισ. 398.480.275 ευρώ από τους νόμους Παπακωνσταντίνου, Καλαφάτη και Σταθάκη.
Το 2011 ήταν χρονιά-ρεκόρ εισπράξεων, καθώς συνέρευσαν περισσότερα από 845.000.000 ευρώ και το 2012 εισπράχθηκαν 567.000.000 ευρώ.

Χειρότερη χρονιά εισπράξεων για τα αυθαίρετα ήταν το 2017, με μόλις 150.000.000 ευρώ, γεγονός που αποδίδεται στη στάση αναμονής των ιδιοκτητών αυθαιρέτων εν όψει τότε της ψήφισης του νόμου Σταθάκη και των προσδοκιών για μειώσεις προστίμων και για πιο ευνοϊκές γενικά ρυθμίσεις για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων.
Και κάπως έτσι τα αυθαίρετα έβαλαν και αυτά το δικό τους λιθαράκι στη μείωση αρχικά των ελλειμμάτων και στη συνέχεια στην επίτευξη πλεονασμάτων.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, η χώρα… του Ματιού βαδίζει «περήφανη» και με καμιά εκατοστή πολίτες λιγότερους για την… έξοδο στις αγορές και το τέλος των… Μνημονίων.

Θα γκρεμίσουν και τις μάντρες του Σημίτη και της Μαργαρίτας;

«Το ψάρι βρομάει απ’ το κεφάλι» λέει μία λαϊκή ρήση. Ουδέν αληθέστερο τούτου και στην περίπτωση των αυθαιρέτων στην Ελλάδα, για τα οποία πολύς λόγος γίνεται μετά τη φονική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική. Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, όταν αυθαίρετες κατασκευές δίπλα στη θάλασσα διαθέτει ένας πρώην πρωθυπουργός και η σύζυγος και μάνα δύο επίσης πρώην πρωθυπουργών της χώρας;
Ο λόγος για τους Κώστα Σημίτη και Μαργαρίτα Παπανδρέου. Κατά έναν περίεργο τρόπο, τις δύο περιπτώσεις συνδέει, εκτός από την αυθαιρεσία, και το… ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, ο θεσμικός ρόλος που είχαν, είτε άμεσα είτε έμμεσα, θα επέβαλλε να δίνουν άλλο παράδειγμα στον λαό και ως εκ τούτου θα όφειλαν, έστω και εκ των υστέρων, να διορθώσουν το «λάθος» τους.

Η φραγκοσυκιά του Σημίτη



Η περίπτωση της εξοχικής κατοικίας του Κώστα Σημίτη στους Αγίους Θεοδώρους (την οποία αποκάλυψε η «RealNews») έχει σκανδαλώδεις διαστάσεις και πολλές παρανομίες από πολλές απόψεις και χαρακτηρίζεται επίσης «παγίδα θανάτου».
Το οικόπεδο και το κτίσμα βρίσκονται πάνω στον αιγιαλό, ενώ η περίφραξη είναι ζήτημα αν απέχει 15 μέτρα από τη θάλασσα, κλείνοντας ουσιαστικά την πρόσβαση προς την παραλία για τους λουομένους. Εχει καταγγελθεί, μάλιστα, πως την περίοδο της πρωθυπουργίας Σημίτη πρακτικά απαγορευόταν και το μπάνιο στη θάλασσα μπροστά από το σπίτι του για λόγους… ασφαλείας.

Το οικόπεδο του Κώστα Σημίτη αγοράστηκε το 1958 από τον αδελφό του Σπύρο και έκτοτε υπήρξε διαρκής η διαμάχη στα δικαστήρια ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και στην πλευρά Σημίτη. Ο αιγιαλός χαράχτηκε το 1966, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα έπειτα από χρόνια ήταν το οικόπεδο να εξαιρεθεί από τη χάραξη του αιγιαλού παρά το πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής του οικονομικού εφόρου Κορινθίας το 1984.

Βεβαίως, υπάρχουν κι άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία πέραν της καταπάτησης των νόμων, που είναι εξόχως τραγελαφικά και δείχνουν και το δράμα αυτής της χώρας για το ποιοι κατά καιρούς την κυβέρνησαν. Η πλευρά Σημίτη στην αγωγή που έκανε κατά του Δημοσίου, ζητώντας να θεωρηθεί άκυρη η χάραξη του 1966, επικαλέστηκε και ένα… ατράνταχτο επιχείρημα για να ισχυριστεί ότι το οικόπεδο δεν ήταν πάνω στον αιγιαλό: την ύπαρξη μιας… φραγκοσυκιάς! Συγκεκριμένα, επειδή η φραγκοσυκιά ακουμπούσε τον φράχτη του οικοπέδου του Σημίτη -το οποίο, όπως είπαμε, δεν απέχει περισσότερο από 15 μέτρα από τη θάλασσα-, ο πρώην πρωθυπουργός ισχυριζόταν ότι το οικόπεδό του δεν βρίσκεται στον αιγιαλό επειδή το θαλασσινό νερό ξεραίνει τις φραγκοσυκιές!

Θαλάσσιο Κτήμα Μαργαρίτα



Ακόμα πιο κραυγαλέα είναι η περίπτωση στο κτήμα που μέχρι πρόσφατα ανήκε στη Μαργαρίτα Τσαντ – Παπανδρέου στην Αλμυρή Κορινθίας, καθώς η περίφραξη του οικοπέδου είναι πάνω στο κύμα. Ζήτημα είναι να απέχει ο φράχτης ένα μέτρο από τη θάλασσα!

Κατά το παρελθόν, μάλιστα, υπήρξαν και πρόστιμα για πολεοδομικές παραβάσεις. Το αρμόδιο τμήμα της Πολεοδομίας στους ελέγχους που διενήργησε στο «Κτήμα Μαργαρίτα» διαπίστωσε παραβάσεις στην ανέγερση πέργκολας, στο χαγιάτι και στην περιτοίχιση του οικοπέδου με πέτρα και συρματόπλεγμα.
Το ύψος των προστίμων ανήλθε στα 25.000 ευρώ και είναι άγνωστο αν ποτέ πληρώθηκαν. Το βέβαιο είναι ότι τους πρώτους μήνες του 2013, όταν επιβλήθηκε το πρόστιμο, η Μαργαρίτα Παπανδρέου απέφευγε να το πληρώσει.

Σύμφωνα με το Τμήμα Αυθαιρέτων του Δήμου Κορινθίων, η Μαργαρίτα Παπανδρέου όφειλε να κατεδαφίσει τα αυθαίρετα κτίσματα. Ωστόσο, εκτός όλων αυτών, είναι εξοργιστικό ότι δεν έχει απαντηθεί το ερώτημα αν καταπατήθηκε αιγιαλός, τη στιγμή που και μόνο η φωτογραφία βγάζει μάτι.
Το «Κτήμα Μαργαρίτα» περιλαμβάνει μία πολυτελή κατοικία με τεράστιο κήπο και πισίνα καθώς και άλλες κατασκευές, ακόμα και τουαλέτες για το κοινό.

Το θέμα έχει φτάσει μέχρι τη Βουλή στο παρελθόν από τον πρώην βουλευτή Βασίλη Καπερνάρο αναφορικά με την άδεια δραστηριοτήτων του κτήματος, καθώς χρησιμοποιούνταν για διάφορες εκδηλώσεις που κατά το παρελθόν έχουν προκαλέσει τα παράπονα των μόνιμων κατοίκων και των παραθεριστών που δεν μπορούσαν να βρουν… ησυχία.

Η κτηματογράφηση είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να μην ολοκληρωθεί ποτέ!

H κτηματογράφηση της χώρας δεν είναι μια απλή ιστορία. Το Κτηματολόγιο είναι ένα πολύτιμο έργο, ένα εργαλείο με πολύπλευρες διαστάσεις, το οποίο έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός. Και είναι πολύτιμο καθώς, από τη μία, μπορεί να καταπολεμήσει τη διαφθορά στον πολεοδομικό κλάδο, την οποία δεν μπορούν να καταπολεμήσουν τα «βεγγαλικά» περί κατεδάφισης αυθαιρέτων, να προστατεύσει τη δημόσια περιουσία και το περιβάλλον, αλλά και να φέρει στην Ελλάδα μεγάλες και σοβαρές επενδύσεις. «Κανείς δεν θέλει να επενδύσει τα λεφτά του, εάν δεν είναι ξεκάθαρο το νομικό και το γεωγραφικό πλαίσιο» μας αναφέρουν πηγές σχετικές με το θέμα. Η «δημοκρατία» ασχολείται εδώ και καιρό τόσο με την υπόθεση της κατάργησης των υποθηκοφυλάκων όσο και με αυτήν της απομάκρυνσης των δικηγόρων από την Ελληνικό Κτηματολόγιο, τον νέο φορέα που θα απορροφήσει τόσο την Εθνικό Κτηματολόγιο και Κτηματογράφηση (ΕΚΧΑ) όσο και τα υποθηκοφυλακεία της χώρας.

Σε επόμενες εκδόσεις μας θα δημοσιεύσουμε κι άλλα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ σε σχέση με τα θέματα αυτά. Ομως, αξίζει σήμερα να επισημάνουμε το εξής: Ετσι όπως σχεδιάζεται και εκτελείται το έργο, η πραγματικότητα είναι ότι η κτηματογράφηση της Ελλάδος πολύ απλά δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ. «Η κτηματογράφηση δεν θα τελειώσει ποτέ, γιατί είναι έτσι σχεδιασμένη από τους ίδιους ανθρώπους που βρίσκονται εδώ και χρόνια μέσα στο έργο, ώστε να μην τελειώσει ποτέ. Γιατί; Μα για να δημιουργεί κύκλο εργασιών. Αν τελειώσει, θα εξυγιανθούν οι πολεοδομίες, θα εξυγιανθούν τα δασαρχεία, τα πράγματα θα είναι τακτοποιημένα κι έτσι θα τελειώσει όλη η παρααγορά γύρω από το ακίνητο. Αλλά δεν θα τελειώσει» αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Τα νούμερα είναι απογοητευτικά: Επειτα από 23 χρόνια λειτουργίας, κτηματογράφηση έχει ολοκληρωθεί μόνο για το 8,6% της χώρας.

Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας

Τον περασμένο Μάιο βγήκε στη δημοσιότητα μια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία χρωμάτιζε με μελανά χρώματα την πορεία του έργου. Ανέφερε ότι η κτηματογράφηση είναι στον αέρα και αποκλείεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2020, όπως έχει ανακοινωθεί. Εκτιμούσε δε ότι το έργο δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από το 2030. Η δημοσίευση της έκθεσης προκάλεσε πολλαπλές αντιδράσεις, προφανώς γιατί καθρέφτιζε την πραγματικότητα.

Ιδιες είναι οι απόψεις των ειδικών και σε σχέση με την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι τα χαρτογραφικά υπόβαθρα των δασικών χαρτών, τα οποία ανέλαβε να φτιάξει η εταιρία του κτηματολογίου, θα δημιουργήσουν αμφισβητούμενο αποτέλεσμα, το οποίο θα προκαλέσει χιλιάδες ενστάσεις και προβλήματα.

Και κάπως έτσι ακριβώς, αυτήν τη χρονική στιγμή, λαμβάνεται η απόφαση να μειωθούν οι έμμισθοι δικηγόροι που ασχολούνται με το έργο της κτηματογράφησης και να παραμείνουν 12 από τους 63. Εάν είχε κτηματογραφηθεί το μεγαλύτερο ποσοστό της χώρας, θα ακουγόταν φυσικά λογικό να μειωθούν οι δικηγόροι που ασχολούνται με το έργο. Αυτήν τη στιγμή, όμως, ποιον εξυπηρετεί η συγκεκριμένη τακτική; Η τελευταία φάση της κτηματογράφησης (KTIMA-16), η οποία αντιστοιχεί στο 43% των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων της χώρας, θεωρητικά τώρα αρχίζει. Σε αυτήν τη διαδικασία ποιος δικηγόρος θα αναλαμβάνει τον έλεγχο των μελετών που θα έρχονται από τους αναδόχους; Οι 12 που απέμειναν αρκούν να ελέγξουν το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής επικράτειας; Προφανώς και όχι. Και τι συνεπάγεται αυτό για τον πολίτη; Θα πρέπει, μήπως, να απευθύνεται σε δικηγόρους εκτός του φορέα, να πληρώνει χιλιάδες ευρώ και να ταλαιπωρείται στα δικαστήρια για να διορθώσει λάθη, τα οποία θα μπορούσε να έχουν διορθωθεί κατά τη διαδικασία ή την παραλαβή των μελετών; Δυστυχώς, αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο! Αυτά και άλλα πολλά, κυρίως για τους ανθρώπους που λυμαίνονται το έργο της κτηματογράφησης, θα μας απασχολήσουν εκτενώς στο άμεσο μέλλον.

Μαρία Παναγιώτου

{{-PCOUNT-}}36{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα