Τελεσίγραφο Ερντογάν σε ΝΑΤΟ και Ουάσινγκτον

Από την Τραπεζούντα ο «σουλτάνος» δήλωσε ότι θα ψάξει για νέους συμμάχους, την ώρα που η κατρακύλα της λίρας συνεχίζεταιΑπό την
Ελενα Στάθου – Ελευθερόγλου 

Η διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας καλά κρατεί, με τον πρόεδρο Ερντογάν να εξαπολύει χθες νέες επιθέσεις προς την άλλη μεριά του Ατλαντικού.

Μιλώντας σε συγκέντρωση του κόμματός του στην Τραπεζούντα ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η Τουρκία θα απαντήσει στον οικονομικό πόλεμο που δέχεται, οδεύοντας προς νέες αγορές και αναζητώντας νέους συμμάχους. Ανάλογη προειδοποίηση είχε κάνει και στο άρθρο του στην εφημερίδα «New York Times», που δημοσιεύτηκε το περασμένο Σάββατο.

Την ίδια ώρα επέκρινε την εχθρική στάση της Ουάσινγκτον σε σχέση με τη συνεχιζόμενη κράτηση του Αμερικανού πάστορα και αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ είχαν θέσει διορία στην Τουρκία ως την περασμένη Τετάρτη για να αφήσει ελεύθερο τον Μπράνσον. Η μη «συμμόρφωση» της Αγκυρας θα οδηγούσε σε νέες κυρώσεις, όπερ και εγένετο, με τον διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, που εξήγγειλε ο πρόεδρος Τραμπ την περασμένη Παρασκευή και οδήγησε στη νέα κατακρήμνιση της λίρας.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι το επίπεδο της τουρκικής λίρας και οι διακυμάνσεις στις ισοτιμίες δεν μπορούν να ερμηνευτούν με τη λογική και ότι η πρόσφατη «βουτιά» του εθνικού νομίσματος δείχνει ένα σχέδιο εναντίον της Τουρκίας. Παράλληλα, ο Ερντογάν επανέλαβε την έκκλησή του προς τους Τούρκους -για τρίτη ημέρα- να πουλήσουν ευρώ και δολάρια για να ενισχύσουν τη λίρα. Την ίδια ώρα όμως η κατρακύλα του εθνικού νομίσματος της τουρκίας συνεχίστηκε με το άνοιγμα των αγορών.

Μία ημέρα νωρίτερα ο πρόεδρος Ερντογάν μιλώντας και πάλι σε μέλη του κόμματός του στην επαρχία Ορντού υποστήριξε ότι όσοι συνωμοτούσαν εναντίον της Τουρκίας με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 τώρα βάλλουν κατά της χώρας του στοχεύοντας την οικονομία της. Αναφερόμενος στην υπόθεση με την κράτηση του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον -που δυσχέρανε ακόμα περισσότερο τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών- ο πρόεδρος Ερντογάν τόνισε ότι αυτό που ενόχλησε τη Τουρκία ήταν ότι οι ΗΠΑ γύρισαν τη πλάτη τους στον στρατηγικό εταίρο τους στο ΝΑΤΟ.

«Αν οι ΗΠΑ μάς γυρίζουν την πλάτη τους επιλέγοντας αντί ημών έναν πάστορα, συγγνώμη, συνεχίζουμε τον δρόμο μας με αποφασιστικά βήματα» είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα