Οι άμεσοι και έμμεσοι κίνδυνοι από την επαφή με τις φλόγες

Οι κύριες επιπτώσεις στην υγεία σε σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο. Ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες και ποιοι οι τρόποι αντιμετώπισηςΠρώιμες αλλά και μακροπρόθεσμες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων που έχουν εκτεθεί σε περιοχές που έχουν υποστεί πυρκαγιές. Μετά την πύρινη λαίλαπα στο Μάτι, που είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν δεκάδες ανθρώπινες ζωές και να καταστραφούν περιουσίες, πολλοί εξέφραζαν φόβους σχετικά με την επικινδυνότητα της ατμόσφαιρας και τις επιπτώσεις στην υγεία όσων βρίσκονται στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον πνευμονολόγο, διδάκτορα του ΕΚΠΑ Δημήτρη Βασσάλο, οι επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση σε καπνό από πυρκαγιές σχετίζονται άμεσα με παράγοντες όπως είναι η τοξικότητα των συστατικών του, τα χαρακτηριστικά της έκθεσης (π.χ. συχνότητα, διάρκεια), καθώς επίσης και ο βαθμός ευπάθειας του εκτιθέμενου πληθυσμού. 

Σχετικά με τις πρώιμες επιπτώσεις για την υγεία, ο κ. Βασσάλος δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η εισπνοή καπνού προκαλεί προβλήματα σε όλους τους ανθρώπους. Η μεγάλη συγκέντρωση καπνού οδηγεί σε ασφυξία και θάνατο, λόγω των δηλητηριωδών αερίων με κύριο το μονοξείδιο του άνθρακα. Οι υγιείς μπορεί να παρουσιάσουν εισπνευστικό ή χημικό έγκαυμα (χημική πνευμονία), ερεθισμό του τραχειοβρογχικού δένδρου από τη θερμική και χημική βλάβη. 

Οι πάσχοντες από καρδιοαναπνευστικά προβλήματα υγείας είναι πιο επιρρεπείς σε περίπτωση άμεσης επίδρασης από τη φωτιά, διότι μπορεί να παρουσιάσουν επιδείνωση της υπάρχουσας κατάστασης και επιπλοκές. Ευπάθεια παρουσιάζουν τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι εγκυμονούσες. Οι πυρκαγιές προκαλούν επίσης ψυχολογικό τραύμα και φυσικά εγκαύματα. 

Σύμφωνα με τον διδάκτορα του ΕΚΠΑ, μακροπρόθεσμα «η εισπνοή χημικών μπορεί να προκαλέσει αυξημένη επίπτωση (αύξηση κρουσμάτων) στην εμφάνιση βρογχικού άσθματος, επιτάχυνση εμφάνισης χρόνιων παθήσεων από το αναπνευστικό (ΧΑΠ) και καρδιαγγειακά προβλήματα. 
Τέλος, υπάρχουν πιθανές καρκινογόνες και μεταλλαξιογόνες ουσίες που εισπνέονται και μπορεί να εμφανιστούν νεοπλασίες. Τέτοιες καρκινογόνες ουσίες είναι το βενζόλιο και οι πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες και άλλα μεταλλαξιογόνα, όπως η φορμαλδεΰδη. Τέλος, μπορεί να υπάρχουν και τερατογόνες ουσίες».

Τι να κάνετε

Οχι άμεση επαφή με τον καπνό και τη φωτιά (αποφυγή άμεσης εισπνοής, χρήση μάσκας ή τουλάχιστον ένα βρεγμένο πανί). Αν είναι δυνατόν, κλείνουμε τα παράθυρα και κλείνουμε χαραμάδες με βρεγμένα πανιά. Δεν χρησιμοποιούμε κλιματιστικά. Αυτά μπορεί να κάνει κάποιος στο πρώιμο στάδιο, ενώ όψιμα πρέπει να ληφθούν τα εξής μέτρα: «Καταρχάς δεν ερχόμαστε σε επαφή και δεν εισπνέουμε αιθάλη (χρήση μάσκας, ρούχα που καλύπτουν πλήρως το σώμα μας). 

Η εισπνοή ή και η επαφή με καμένα σπίτια είναι πολύ επικίνδυνη για την υγεία. Η εισπνοή, η κατάποση και η επαφή με το ανθρώπινο δέρμα αποτελούν τρόπους έκθεσης του ανθρώπινου οργανισμού με τα επικίνδυνα υλικά που παράγονται εξαιτίας της δασικής πυρκαγιάς, με πιο κοινό τρόπο έκθεσης την εισπνοή».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα