Τουρκική εισβολή με αλιευτικά σκάφη (!) και πυροβολισμούς

Προκλητικά περιστατικά με τουρκικές μηχανότρατες να ψαρεύουν σε ελληνικά νερά έχει καταγράψει ερευνητικό σκάφος του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», ανάμεσα στην Πάτμο και στους Αρκιούς. Οπως αναφέρει το ινστιτούτο, τα τουρκικά αλιευτικά όχι μόνο παραβιάζουν την οριογραμμή, αλλά εισέρχονται βαθιά μέσα στο Αιγαίο, προσεγγίζοντας ακόμα και στα 100 μέτρα από τα ελληνικά νησιά. Υπάρχουν δε καταγγελίες Ελλήνων ψαράδων στο Λιμενικό, σύμφωνα με τις οποίες χθες το πρωί Τούρκοι ψαράδες κοντά στη Λέρο πυροβόλησαν στον αέρα.

Αύξηση

Αυτά τα περιστατικά, που αποτελούν μέρος της τουρκικής επιθετικότητας σε βάρος της χώρας μας στο Αιγαίο, πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα και το μέγεθος της πρόκλησης φτάνει στο σημείο, όπως καταγγέλλουν Ελληνες ψαράδες, τα τουρκικά αλιευτικά να ψαρεύουν στα ελληνικά θαλάσσια ύδατα με τη συνοδεία κάποιες φορές και από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής!

Σύμφωνα με τις καταγραφές του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» τις προηγούμενες μέρες, οι τουρκικές παραβιάσεις γίνονται όχι μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά ακόμα και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας κοντά σε τουριστικές περιοχές.

Ωστόσο το ινστιτούτο κάνει ορισμένες πολύ σοβαρές επισημάνσεις, σύμφωνα με τις οποίες καταδεικνύεται τουλάχιστον αδράνεια από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές, παρά τις καταγγελίες που υπάρχουν από Ελληνες ψαράδες στις λιμενικές Αρχές για την παράνομη δραστηριότητα των τουρκικών αλιευτικών. «Περισσότερο προκλητική από τη στάση των μεγάλων τουρκικών αλιευτικών θεωρούμε την αδιαφορία και την ανεπάρκεια των ελληνικών Αρχών, δεδομένου ότι παρ’ όλες τις επανειλημμένες καταγγελίες που λαμβάνουν καθημερινά από πολίτες, αλιείς, τουριστικά σκάφη και από το Ινστιτούτο “Αρχιπέλαγος” επί μία εβδομάδα δεν είναι σε θέση να απωθήσουν τα τουρκικά αλιευτικά από τα ελληνικά χωρικά ύδατα» σημειώνει το ινστιτούτο.

Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες οι τουρκικές μηχανότρατες παραμένουν επί μέρες στα ελληνικά ύδατα και επιστρέφουν στην Τουρκία μόνο για να παραδώσουν την ψαριά τους, όταν την ίδια στιγμή τα αντίστοιχα ελληνικά αλιευτικά απαγορεύεται να ψαρέψουν, ενώ οι παράκτιοι αλιείς της περιοχής αντιμετωπίζουν δυσκολίες επιβίωσης. Ο μεγάλος φόβος εκεί πλέον είναι πως δημιουργείται επικίνδυνο προηγούμενο, ενώ επικρατεί προβληματισμός για πλήρη αποθράσυνση της Τουρκίας όταν τελειώσει η τουριστική περίοδος και τα νησιά μείνουν με τους λιγοστούς κατοίκους τους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα