Με δώρα πάει στην Αγκυρα ο Σ. Λαβρόφ!

Το μήνυμα σε Ελλάδα – ΗΠΑ από την επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ και τα σενάρια για στήριξη Ερντογάν με χορήγηση δανείου από τη ΜόσχαΣτην Aγκυρα στρέφουν την προσοχή Αθήνα και Ουάσινγκτον με αφορμή τη σημερινή επίσημη επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ, που γίνεται στη σκιά του σφοδρού οικονομικού πολέμου τον οποίο δέχεται η τουρκική οικονομία από τους Αμερικανούς, αλλά και της ραγδαίας επιδείνωσης των ελληνορωσικών σχέσεων καθώς και των γενικότερων γεωπολιτικών ανακατατάξεων στη ΝΑ Μεσόγειο. 

Η Ρωσία και η Τουρκία συγχρωτίζονται απόλυτα γεωπολιτικά σε αυτή τη φάση, σχηματίζοντας ισχυρό άξονα κατά των ΗΠΑ, με την Ελλάδα να βρίσκεται στη μέση, άκρως εκτεθειμένη στη δίνη συνεπειών από τυχόν ανεξέλεγκτη τουρκική αποσταθεροποίηση και με όσους κινδύνους συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη για τα εθνικά μας συμφέροντα και την ευρύτερη περιοχή.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, μετά τη ματαίωση της επίσκεψής του στην Αθήνα, έφτασε χθες στη τουρκική πρωτεύουσα σε μια επίσκεψη υψηλών συμβολισμών και θα έχει κρίσιμες επαφές με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Επισήμως και σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα οι δύο ΥΠΕΞ θα συζητήσουν τις εξελίξεις στη Συρία εν όψει της τετραμερούς συνάντησης κορυφής Ρωσίας, Τουρκίας, Γερμανίας και Γαλλίας, με θέμα την επόμενη μέρα του πολυετούς πολέμου στην πολύπαθη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Η οικονομία

Ψηλά όμως στην ατζέντα των θεμάτων θα βρεθούν η οικονομική συνεργασία και η προοπτική μιας ρωσικής στήριξης με τη μορφή δανεισμού προς την Τουρκία, ώστε να αντεπεξέλθει στους ισχυρούς κραδασμούς από την κατάρρευση της τουρκικής λίρας στις διεθνείς αγορές.

Αναμένεται, επίσης, να γίνουν ανακοινώσεις όσον αφορά τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες γνωρίζουν θεαματική άνοδο τελευταία με τη μαζική είσοδο Ρώσων επενδυτών στην τουρκική αγορά, την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου και του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Turkish Stream. Το γεωπολιτικό πακέτο των συζητήσεων ανάμεσα σε Λαβρόφ και Τσαβούσογλου αναμένεται να καλύψει ολόκληρη την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, τον Καύκασο, την κεντρική Ασία, την Ουκρανία και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ενδεικτικό του στρατηγικού βάθους της διμερούς συμμαχίας, καθώς τόσο η Ρωσία όσο και η Τουρκία αμφισβητούν έμπρακτα την αμερικανική ηγεμονία.

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα επικρατεί αμηχανία, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο να πετά το μπαλάκι στη Μόσχα όσον αφορά τη διευθέτηση της κρίσης στις ελληνορωσικές σχέσεις. «Ετσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα, από εδώ και πέρα, εξαρτάται από την άλλη πλευρά να κάνει τις αναγκαίες κινήσεις για να έχουμε την εξομάλυνση που όλοι θέλουμε» είπε ο κ. Κατρούγκαλος και έτερον ουδέν.

Να σημειωθεί ότι λίγες ώρες πριν από την άφιξη του Ρώσου ΥΠΕΞ οι Τούρκοι, προχωρώντας σε ακόμη μία κίνηση καλής θέλησης προς τη Μόσχα, ανακοίνωσαν τη σύλληψη μιας γυναίκας για εμπλοκή στη δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή στην Αγκυρα, το 2016.

 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα