«Ξορκίζουν» τις ευθύνες εξαγγέλλοντας κατεδαφίσεις

Αρχίζει το σόου (προσεχώς) με 800 φακέλους αυθαιρέτων σε αιγιαλούς, παραλίες και δάση. Τελεσίγραφο από το υπουργείο ΠεριβάλλοντοςΡεπορτάζ
Βασίλης Παπακωνσταντόπουλος

Κατεδαφίσεις εξπρές με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου υπόσχεται τώρα η κυβέρνηση, με τις πρώτες να τοποθετούνται χρονικά στα μέσα Σεπτεμβρίου. Η ίδια κυβέρνηση που ετοιμαζόταν να φέρει στη Βουλή το φθινόπωρο νόμους για την τακτοποίηση αυθαιρέτων στον αιγιαλό και οικισμών αυθαιρέτων μέσα σε δάση προσπαθεί να… γκρεμίσει τις ευθύνες της εξαγγέλλοντας κατεδαφίσεις κτισμάτων.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής θα πρέπει εντός 10 ημερών να παραδώσει περίπου 800 φακέλους για όλα τα αυθαίρετα σε αιγιαλό, παραλία και δασικές περιοχές, για τα οποία υπάρχουν τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης. Στη συνέχεια θα γίνει από το υπουργείο Περιβάλλοντος η ανάθεση για την κατεδάφισή τους από υπηρεσίες του υπουργείου, ενώ για περιπτώσεις περιφράξεων, περιτοιχίσεων και μαντρών σε απόσταση 500 μέτρων από την παραλία δίνεται η δυνατότητα οι κατεδαφίσεις – εξπρές να γίνονται και από το υπουργείο Υποδομών.

Οπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός στο Πρακτορείο 104,9 FM, άρχισε η ενεργοποίηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. «Αυτό σημαίνει ότι εμείς θα ετοιμάσουμε τις διαδικασίες ανάθεσης για την κατεδάφιση αυτών των αυθαιρέτων. Η ολοκλήρωση της παραλαβής των φακέλων και η έναρξη των διαδικασιών των συμβάσεων κατεδάφισης εκτιμάται περίπου στις 25 Αυγούστου».

«Από εκεί και μετά η διαδικασία ανάθεσης και εκτέλεσης των κατεδαφίσεων έχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, που κυμαίνεται από τρεις εβδομάδες έως δύο μήνες. Αρα γι’ αυτά τα συγκεκριμένα 800 ακίνητα το χρονοδιάγραμμα ξεκινάει περίπου στα μέσα Σεπτεμβρίου» σημείωσε ο κ. Φάμελλος.

Από το Πράσινο Ταμείο

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δημιουργείται ακόμα ένας μηχανισμός κατεδαφίσεων στο υπουργείο Περιβάλλοντος, που θα λειτουργεί συμπληρωματικά με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, επιταχύνοντας τις διαδικασίες. Παράλληλα, χορηγήθηκε νέα χρηματοδότηση 5.000.000 ευρώ για τις κατεδαφίσεις από το Πράσινο Ταμείο και οι υπηρεσίες θα ενισχυθούν με προσωπικό, ώστε να ξεκολλήσουν οι διαδικασίες κατεδαφίσεων.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν ανάλογες πρωτοβουλίες και στο υπόλοιπο της χώρας, πέραν της Αττικής, ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος έστειλε προς όλους τους συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων επιστολή, ζητώντας να στείλουν στο υπουργείο όλους τους καταλόγους των τελεσίδικων πράξεων κατεδάφισης για όλη την Ελλάδα. Ηδη από ορισμένες έφτασαν οι πρώτες αναφορές, ενώ αντίστοιχες καταστάσεις με αυθαίρετα αναμένονται και από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας από το υπουργείο Οικονομικών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα