Ούτε… ασπιρίνη τα μέτρα του «τσάρου» Αλμπαϊράκ

Ενα γενικό σχέδιο στήριξης του σοβαρά κλονισμένου τουρκικού νομίσματος παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, τονίζοντας πως στόχος του είναι να τονωθεί η πραγματική οικονομία που έχει πληγεί περισσότερο από τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών. «Θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα με το τραπεζικό σύστημα ταχύτατα. Κυρίως για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τους κλυδωνισμούς» είπε. Παράλληλα, απέρριψε τις φήμες που ακούγονταν περί κυβερνητικής παρέμβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς ιδιωτών που έχουν τις οικονομίες τους σε δολάρια. «Θα ληφθούν νομικά μέτρα εναντίον εκείνων που διαδίδουν φήμες και ψέματα» διαμήνυσε.

Ιστορικό χαμηλό

Το σχέδιό του πάντως δεν κατάφερε να βάλει φρένο στην ξέφρενη πορεία της νέας υποχώρησης-ρεκόρ της λίρας, που άγγιξε χθες το ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 7,24 λιρών έναντι του δολαρίου, παρότι ανέκαμψε ελαφρώς πριν από το κλείσιμο. Ετοιμότητα ανακοίνωσε και η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, που γνωστοποίησε χθες πως θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η κεντρική τράπεζα δεσμεύτηκε πως θα παράσχει όση οικονομική ρευστότητα έχουν ανάγκη οι τράπεζες προκειμένου να ξεπεράσουν τον σκόπελο της κρίσης και -όπως μετέδιδε το Bloomberg- ανακοίνωσε σημαντική μείωση των ποσοστών υποχρεωτικής τήρησης ελάχιστων αποθεματικών σε λίρες και δολάρια από τις τράπεζες.

Επιπροσθέτως, η τράπεζα αναθεώρησε τα ποσοστά των υποχρεωτικών αποθεμάτων για τις τράπεζες, έχοντας ως στόχο να αποφευχθεί οποιοδήποτε πρόβλημα ρευστότητας, και διευκρίνισε ότι περίπου 10 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες, 6 δισεκατομμύρια δολάρια και χρυσός που θα ισοδυναμεί σε 3 δισεκατομμύρια λίρες σε ρευστότητα θα δοθούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Τουρκίας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα