Η αιμοδιάλυση ίσως «φέρνει» άνοια

Νεα έρευνα κρούει τον κώδωνα κινδύνου για νεφροπαθείς που κάνουν αιμοκάθαρσηΤον κώδωνα του κινδύνου κρούουν ερευνητές στις ΗΠΑ προτρέποντας τους γιατρούς να είναι σε εγρήγορση, καθώς ανακάλυψαν ότι οι νεφροπαθείς που ξεκινούν αιμοδιάλυση αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να διαγνωσθούν αργότερα με άνοια και Αλτσχάιμερ. Εφόσον γνωρίζουν τον κίνδυνο, οι γιατροί θα είναι σε θέση να εντοπίσουν τα πρώτα σημάδια των ασθενειών, ώστε να καταπολεμηθούν έγκαιρα και με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Ερευνητές της σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας Μάρα Μακ Ανταμς – ντε Μάρκο, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 357.000 ασθενείς άνω των 66 ετών που έκαναν αιμοδιάλυση λόγω νεφρικής νόσου τελικού σταδίου. Δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο επιστημονικό περιοδικό «Clinical Journal of the American Society for Nephrology», καταγράφοντας πρώτη φορά τη σύνδεση μεταξύ της αιμοδιάλυσης, η οποία αποτελεί τη συχνότερη μορφή αιμοκάθαρσης, και της εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ ή της άνοιας.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει διότι η νεφρική νόσος μπορεί να επιδεινώσει την έκπτωση των εγκεφαλικών λειτουργιών των ηλικιωμένων, χωρίς να είναι ξεκάθαρο μέσω ποιου βιολογικού μηχανισμού συμβαίνει αυτό, οδηγώντας σταδιακά στην άνοια και στο Αλτσχάιμερ.

Ειδικότερα διαπιστώθηκε ότι μετά την έναρξη της αιμοκάθαρσης η πιθανότητα διάγνωσης με άνοια μέσα στον επόμενο χρόνο και μέσα στην επόμενη πενταετία ήταν 4,6% και 16% αντίστοιχα για τις γυναίκες, ενώ για τους άνδρες 3,7% και 13%. Οι πιθανότητες διάγνωσης με Αλτσχάιμερ ήταν για τις γυναίκες 0,6% και 2,6%, ενώ για τους άνδρες 0,4% και 2% για το επόμενο έτος και την επόμενη πενταετία αντίστοιχα.

Υπολογίστηκε, δε, ότι κατά μέσο όρο μέσα στην επόμενη δεκαετία μετά την έναρξη αιμοδιάλυσης η πιθανότητα διάγνωσης με άνοια είναι 19% για τους νεφροπαθείς 66 έως 70 ετών και 28% για εκείνους 76 έως 80 ετών.

Οι ασθενείς με άνοια έχουν περίπου διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με τους νεφροπαθείς χωρίς άνοια, ενώ ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας είναι μεγαλύτερος στις γυναίκες νεφροπαθείς και σε όσους αρχίζουν την αιμοκάθαρση σε προχωρημένη ηλικία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα