Ε, όχι και «μας έκανε χάρη»...

Τελικά, οι Τούρκοι είναι μεγάλοι δάσκαλοι στο παζάρι! Αφού έστησαν ενέδρα στα παλικάρια μας, αφού έστησαν επί μήνες ένα ολόκληρο σόου, κρατώντας παρανόμως και αδίκως τους στρατιωτικούς μας, αποφάσισαν να κάνουν τους μεγαλόψυχους. Μιλάμε για τέτοια κοροϊδία! Αφού καταπατάμε νόμους, Διεθνές Δίκαιο και κατοχυρώσουμε πράγματα, τότε... διαπραγματευόμαστε.

Υποχωρούμε
και λίγο, αφού έχουμε κερδίσει πράγματα, και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Εμείς, βέβαια, στην Ελλάδα πανηγυρίζουμε. Και δικαίως, μια και επέστρεψαν τα παλικάρια μας, που ο Ερντογάν και η παρέα του ταλαιπώρησαν αδίκως, κλείνοντάς τα στη φυλακή υψίστης ασφαλείας, χωρίς κανένα στοιχείο, με αφορμή ένα σύνηθες επεισόδιο στα σύνορα - ένα από τα ουκ ολίγα που συμβαίνουν στην περιοχή. Δεν έχουμε εικόνα για το τι παζάρι έγινε και για το τι πήρε ο στριμωγμένος Τούρκος πρόεδρος ως αντάλλαγμα.

Θέλουμε
να δείξουμε καλές προθέσεις και δεν υιοθετούμε άκριτα φήμες και διαρροές. Εκείνο, όμως, που σίγουρα δεν θα αποδεχθούμε είναι ότι έπιασαν οι καλοσύνες τον Ερντογάν και το βαθύ κράτος της Αγκυρας. Οπως επίσης δεν θα ξεχάσουμε και ότι οι Τούρκοι, στη συγκεκριμένη υπόθεση, καταστρατήγησαν κάθε έννοια καλής γειτονίας και λογικής. Συμπεριφέρθηκαν με αθλιότητα σε μια σύμμαχο στο ΝΑΤΟ χώρα, που, αν μη τι άλλο, ουδέποτε τους δημιούργησε πρόβλημα - το αντίθετο: Τους στήριξε και τους στηρίζει στην ευρωπαϊκή πορεία τους, αν και όποτε την αποφασίσουν.

Ο «σουλτάνος»
έπραξε το αυτονόητο: Εβαλε τέλος σε ένα γαϊτανάκι κόντρας και αντιπαράθεσης, που ο ίδιος ξεκίνησε με την παράνομη και προκλητική κράτηση των δύο στρατιωτικών μας. Αν πράγματι θέλει να πιστέψουμε ότι άλλαξε, πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο, αλλά και στην Κύπρο. Να δείξει ότι μας θέλει συμμάχους στην πραγματικότητα και τη διαχρονία - όχι ευκαιριακά. Και όχι με τη λογική τού «εκεί που μας χρωστούσανε, μας πήραν και το βόδι».

Ετσι κι
αλλιώς, πολύ γρήγορα θα φανούν οι λόγοι που τον ανάγκασαν να κάνει πίσω. Οπως και αν υπήρξε παζάρι με την κυβέρνηση - και ποιο ήταν αυτό. Γι' αυτό και επιμένουμε στη θέση μας: Οι στρατιωτικοί μας, αλλά και όλοι οι Ελληνες, πρέπει να έχουν ψηλά το κεφάλι. Οπως ακριβώς έκαναν τα δύο παλικάρια μας και οι οικογένειές τους.