Η αγωνία των γονιών για την επιστροφή Μητρετώδη, Κούκλατζη

Ο θόρυβος που ακουγόταν, καθώς το πρωθυπουργικό αεροσκάφος «έσκιζε» τον ουρανό της Θεσσαλονίκης ανήμερα της μεγάλης γιορτής της Παναγίας, κορύφωνε την αγωνία των γονιών των Aγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, οι οποίοι περίμεναν πώς και πώς να αγκαλιάσουν ξανά τα παιδιά τους. Επειτα από περίπου πεντέμισι μήνες -συγκεκριμένα έπειτα από 167 ημέρες- κράτησής τους στις τουρκικές φυλακές οι Ελληνες στρατιωτικοί, τα δύο στελέχη που έγιναν παιδιά όλων των Ελλήνων, πάτησαν ξανά το πόδι τους στα πάτρια εδάφη και εδώ και λίγες ώρες βρίσκονται στα σπίτια τους σε Καστοριά και Ορεστιάδα. Οι στιγμές που διαδραματίστηκαν τα ξημερώματα του Δεκαπενταύγουστου στο Αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης ήταν συγκινητικές και συγκλονιστικές.

Οι Αγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης, λίγο μετά τις 3.30 το πρωί της Τετάρτης, κατεβαίνουν από το πρωθυπουργικό αεροσκάφος με άγημα του Γ’ Σώματος Στρατού να τους αποδίδει τιμές.

Μετά το άγημα

Στο τέλος του αγήματος βρίσκονται οι γονείς τους συνοδευόμενοι από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη και τον αρχηγό του ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή. Μαζί τους από το αεροσκάφος κατεβαίνουν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος. «Ανδρες, προσοχή» ακούγεται στην πίστα του αεροδρομίου, με τον επικεφαλής του αγήματος να δίνει το σύνθημα και τους στρατιώτες αυτού να χαιρετούν τους δύο Ελληνες αξιωματικούς. Ανταποδίδουν τον στρατιωτικό χαιρετισμό και κατευθύνονται με βήμα ταχύ για να παρουσιαστούν στον κ. Καμμένο, ο οποίος, αφού τους καλωσόρισε στην πατρίδα, τους αγκάλιασε και τους φίλησε. Τα δευτερόλεπτα μοιάζουν… αιώνες για τους γονείς τους, οι οποίοι λίγο αργότερα τους σφίγγουν στις αγκαλιές τους. Αγκαλιάζουν πότε τον Αγγελο και πότε τον Δημήτρη, και ξανά όλοι μαζί, με δάκρυα στα μάτια, μη μπορώντας να πιστέψουν ότι το μαρτύριο της πεντάμηνης φυλάκισης των παιδιών τους στην Αδριανούπολη έφτασε στο τέλος του. Οι μάνες κρατούν σφιχτά τα χέρια των παιδιών τους, πότε τα αγκαλιάζουν, πότε τα χαϊδεύουν. Προσπαθούν να δουν ότι είναι καλά στην υγεία τους και με τον τρόπο τους να τους ηρεμήσουν, με τους Μητρετώδη και Κούκλατζη να τους καθησυχάζουν από την πλευρά τους. Δεν μιλούν, μόνο τους κοιτούν!

Ακολουθούν και οι έξι τους κυρίους Καμμένο, Κατρούγκαλο και Αμανατίδη και τη στρατιωτική ηγεσία του τόπου, που κατευθύνονται προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ για να κάνουν τις σχετικές δηλώσεις. Τα φλας των φωτογράφων πέφτουν πάνω στις δύο οικογένειες. «Ευχαριστούμε όλους τους ανθρώπους που μας στήριξαν. Και για όλα τα άλλα έχουμε χρόνο, θα μιλήσουμε υπηρεσιακά» αρκείται να δηλώσει ο Αγγελος Μητρετώδης, αποφεύγοντας να αναφερθεί σε λεπτομέρειες για τις συνθήκες κράτησής τους. Λακωνικοί και οι γονείς των δύο Ελλήνων αξιωματικών, ευχαρίστησαν τον κόσμο για τη συμπαράσταση και ευχήθηκαν «να είναι όλοι καλά». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δημήτρης Κούκλατζης, ο οποίος απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο μέχρι να επιβιβαστεί μαζί με τον Αγγελο στο λευκό υπηρεσιακό Skoda Octavia που τους μετέφερε στη Λέσχη Αξιωματικών, απέναντι από τον Λευκό Πύργο.

Στο Αεροδρόμιο «Μακεδονία» οι υπάλληλοι δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τη χαρά τους. «Για τα φανταράκια μας είστε εδώ;» ρωτούσαν τους δημοσιογράφους που βρέθηκαν από νωρίς στον χώρο. Στη θετική απάντηση των τελευταίων οι πρώτοι φώναζαν: «Αλήθεια; Ανατρίχιασα! Δεν μπορώ να το πιστέψω».

Βαγγ. Στολάκης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα