Για το «μεγάλο δώρο της Παναγίας» μίλησαν Βαρθολομαίος και Ιερώνυμος

«Φαίνεται ότι η Παναγία, με την ευκαιρία της εορτής Της, θέλησε να μας στείλει ένα μεγάλο δώρο»!

Με αυτά τα λόγια υποδέχτηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι κρατούνταν επί πεντέμισι μήνες στην Αδριανούπολη χωρίς κατηγορητήριο, όπως επισήμανε.

Ειδικότερα, ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Σχοινούδι της Ιμβρου, όπου τέλεσε τον εσπερινό, δήλωσε: «Μόλις τώρα πληροφορήθηκα ότι αφέθησαν ή αφήνονται ελεύθεροι οι δύο στρατιωτικοί οι οποίοι κρατούνταν στην Αδριανούπολη χωρίς κατηγορητήριο».

Το πλήθος των πιστών που παρακολουθούσαν τον εσπερινό επιδοκίμασε την αναγγελία της είδησης και εκείνη τη στιγμή η φωνή του Οικουμενικού Πατριάρχη «έσπασε» από μεγάλη συγκίνηση.

Την ίδια στιγμή στο ηρωικό πνεύμα που επέδειξαν κατά τους μήνες που κρατούνταν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, με το πέρας της πανηγυρικής θείας λειτουργίας, στην οποία χοροστάτησε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Χρυσοσπηλαιωτίσσης Αθηνών. Ειδικότερα, ο κ. Ιερώνυμος τόνισε: «Είναι ένα δώρο της Παναγίας μας προς τις μητέρες αυτές που υπέφεραν, στην πατρίδα μας που περνάει δύσκολες ώρες, για αυτό ας πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Να καλωσορίσουμε τα παιδιά μας και να ευχηθούμε να προχωρήσουν με σύνεση, με ηρωισμό, με αξιοπρέπεια, όπως πέρασαν μέσα στη φυλακή χωρίς να δείξουν υποχώρηση».

Συγκινημένος ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος ανέφερε σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο: «Ο ευλογημένος Ελληνισμός της Αιγύπτου ζει απόψε ευλογημένες ημέρες κάτω από τη σκέπη της Παναγίας, εδώ στην Ηλιούπολη του Καΐρου, εδώ που κάποτε έπαλλε η φωνή του Ελληνισμού από χιλιάδες, μυριάδες Ελλήνων. Η Παναγία έχει απόψε στην αγκάλη της τον Ιησού Χριστό, και αυτοί οι ευλογημένοι, οι τόσο πονεμένοι γονείς που καρτερούσαν τόσο χρόνο, απόψε τα παιδιά τους είναι στο σπίτι τους».

Τέλος, σε σημερινή ανακοίνωσή της η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος αναφέρει ότι η απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης, αν και ελήφθη με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, συνιστά πράξη συμμόρφωσης με το Διεθνές Δίκαιο.